Lapsuliblikas: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Thijs!bot (arutelu | kaastöö)
P robot Adding: fy:Gieltsje
Thijs!bot (arutelu | kaastöö)
P robot Modifying: fr:Citron (papillon)
47. rida: 47. rida:
[[de:Zitronenfalter]]
[[de:Zitronenfalter]]
[[en:Brimstone (butterfly)]]
[[en:Brimstone (butterfly)]]
[[fr:Citron (animal)]]
[[fr:Citron (papillon)]]
[[fy:Gieltsje]]
[[fy:Gieltsje]]
[[ko:멧노랑나비]]
[[ko:멧노랑나비]]

Redaktsioon: 28. märts 2007, kell 18:36

Fail:Lapsuliblikas.jpg
Lapsuliblikas
Taksonoomia
Riik
Loomad Animalia
Hõimkond
Lülijalgsed Arthropoda
Klass
Putukad Insecta
Selts
Liblikalised Lepidoptera
Sugukond
Põualibliklased Pieridae
Perekond
Lapsuliblikas Gonepteryx rhamni


Lapsuliblikas (Gonepteryx rhamni) on putukaliik põualibliklaste sugukonnast.

Lapsuliblikas on üks Eesti tavalisem päevaliblikas. Varakevadel, juba esimeste soojade ilmade saabudes ilmuvad lapsuliblikad metsaservadesse, niitudele ja teedele. Neid võib kohata ka linnades, kuigi lapsuliblikas on tegelikult metsaliik ja lagedat avamaastikku ei armasta. Kui enamus liblikaid elab talve kui neile ebasoodsa aastaaja üle nukustaadiumis, siis mõned liblikad talvituvad valmikuna. Seetõttu ongi võimalik neid lendamas kohata kevadel kohe, kui päike natukenegi soojemalt paistma hakkab. Siiski on lapsuliblikas veidi hilisem kui koerliblikas, sest metsaaluse soojendab päike üles veidi hiljem. Talvituvat lapsuliblikat võiks leida metsa alt rohust või samblast.

Isased lapsuliblikad on sidrunkollased, emased rohekaskollased. Eestiibade tipp on sirpjalt teritunud, tiibade ülaküljel sooned heledad. Tiibadel punakas laik. Liblikatiibade värvid on sillerdavad ja eredad tiibade soomustest koosneva katte tõttu.

Lapsuliblika röövik toitub paakspuul ja türnpuul. Röövik on liblika kiiresti kasvav arengujärk, seetõttu söövad nad puulehti väga aplalt. Röövikute ainuke ülesanne on ennast täis süüa, et koguda energiat nukkumiseks. Pärast täissöömist röövikud nukkuvad ning nukust areneb tiibadega uus valmik. Talveunne (diapaus) jääb tavaliselt lapsuliblika teine suvine põlvkond.