Koroonaviirused: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
see artikkel oli väär, parandasin vead
3. rida: 3. rida:
==COVID-19==
==COVID-19==
{{vaata|COVID-19}}
{{vaata|COVID-19}}
COVID-19 haigust põhjustav koroonaviirus [[SARS-CoV-2]] on geneetiliselt sarnane SARS-i põhjustava koroonaviirusega (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus) ning seetõttu kasutatakse edaspidi selle nimetamiseks ametlikku terminit SARS-CoV-2.

Terviseamet töötab koos [[Maailma Terviseorganisatsioon]]i (WHO) ning [[Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskus]]ega (ECDC), rahvusvaheliste partnerite ja valitsustega, et jälgida viiruse levikut ja tagada Eesti valmisolek inimeste tervise kaitseks ja nakkuse leviku tõkestamiseks.

=== Praegune olukord ===
Lähtuvalt Terviseameti riskihinnangust on COVID-19 kõrge riskiga piirkondadeks:

* üksikjuhtumite sissetoomise risk Eestisse – VÄGA KÕRGE
* haiguse kohapealse piiratud leviku tõenäosus – KESKMINE kuni KÕRGE
* haiguse kohapealse laialdase leviku tõenäosus – MADAL

27. veebruari varahommikul (kell 01.58) leidis Eestis kinnitust esimene COVID-19 positiivne juhtum. Haige on isoleeritud ja tema kontaktsed on kaardistatud ja nõustatud.

Eelnevat arvesse võttes on COVID-19 Eestisse sissetoomise risk väga kõrge, kuid kohapealse laialdase leviku risk madal tingimusel, et rakendatakse asjakohaseid haiguse ohjamise meetmeid. Terviseameti soovitused elanikkonnale jäävad samaks.

Riskipiirkonda reisijatel ja riskipiirkonnas elavatel inimestel on haigestumise tõenäosus kõrge. Maailma tervishoiuorganisatsioon (WHO) ei soovita piiranguid reisimisele või kaubandusele.

==Vaata ka==


* [[2019.–2020. aasta koroonaviirushaiguse pandeemia]]
* [[2019.–2020. aasta koroonaviirushaiguse pandeemia]]

Redaktsioon: 13. märts 2020, kell 11:19

Koroonaviirused on rühm viiruseid, mis põhjustavad imetajate või lindude haigestumist. Inimestel põhjustavad koroonaviirused hingamisteede infektsioonhaiguseid, mis kulgevad tavaliselt kergelt, näiteks nohu, ehkki sellised haruldasemad vormid nagu SARS, MERS ja COVID-19 võivad lõppeda surmaga.

COVID-19

 Pikemalt artiklis COVID-19