Brauser: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
P Uus pilt
Märgis: Teksti peitmine
20. rida: 20. rida:
*[[Brave]] - avatud lähtekoodiga veebibrauser, mille aluseks on Google Chrome'i operatsioonisüsteem. Brauser blokeerib reklaamid ja veebisaidi jälgijad.
*[[Brave]] - avatud lähtekoodiga veebibrauser, mille aluseks on Google Chrome'i operatsioonisüsteem. Brauser blokeerib reklaamid ja veebisaidi jälgijad.
*[[Dillo]] – väike lihtne veebibrauser [[operatsioonisüsteem]]ile [[UNIX]]/[[Linux]].
*[[Dillo]] – väike lihtne veebibrauser [[operatsioonisüsteem]]ile [[UNIX]]/[[Linux]].
* [[Galeon]] – [[Gecko]] esitusmootorit<!--IMHO parim vaste sõnale 'render'-->kasutav veebibrauser operatsioonisüsteemile UNIX/Linux.
* [[Galeon]] – [[Gecko]] esitusmootorit<!--IMHO parim vaste sõnale 'render'--> kasutav veebibrauser operatsioonisüsteemile UNIX/Linux.
* [[Google Chrome]] – [[Google]]'i veebibrauser operatsioonisüsteemidele [[Microsoft Windows|Windows]], Linux ja [[Mac OS X]].
* [[Google Chrome]] – [[Google]]'i veebibrauser operatsioonisüsteemidele [[Microsoft Windows|Windows]], Linux ja [[Mac OS X]].
* [[Microsoft Edge]] – on Microsofti veebibrauser.
* [[Microsoft Edge]] – on Microsofti veebibrauser.

Redaktsioon: 3. märts 2020, kell 11:20

Firefox 61.0.1 Ubuntus näitasmas norrakeelse Wikipedia kodulehte.

Brauser (inglise web browser 'veebibrauser), ka veebilehitseja, veebisirvija, on arvutiprogramm, mille abil saab otsida, vaadata ja kasutada veebis, kohtvõrgus või kasutaja arvutis asuvatel veebilehtedel talletatud informatsiooni. Tänapäeval on brauseriteks ka failivorminguid näitavad failivaaturid, millega saab vaadata tekste, pilte jpm. Kasutatavamad veebibrauserid on Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer, Opera ja Safari.

Brauseri kasutamist internetis nimetatakse ka internetis surfamiseks.

Laiendused

Multimeedia sisu vastuvõtmiseks ja kuvamiseks kasutatakse veebibrauserites pistikprogramme. Standardite ja tehnoloogiate (näiteks JavaScript) arenedes on sellele lisandunud interaktiivsust võimaldavaid omadusi (näiteks veebilehe automaatne vahetumine sõltuvalt kasutaja valitud või sisestatud andmetest) ja muude failitüüpide (näiteks PDF, flash, 3dmlw jm) vaatamine ja kasutamine.

Sageli kutsutakse ka internetikomplekti brauseriks, sest brauser on internetikomplekti kõige kasutatavam osa.

Ajalugu

Kommertsbrauserite arendus ajas

Alguses oli brauser programm, mis väljastas HTML-koodi sisaldavaid tekstifaile (veebilehti) kasutajale loetaval kujul ja võimaldas hüperlinkide abil liikuda ühelt hüpertekstiga lehelt teisele.

Esimese veebibrauseri lõi Tim Berners-Lee 1990. aastal, see kandis nime WorldWideWeb. Tänapäeval teame seda nimega Nexus. Järgnesid Mosaic, Netscape, Internet Explorer ja teised.

Brauserite loend

  • Brave - avatud lähtekoodiga veebibrauser, mille aluseks on Google Chrome'i operatsioonisüsteem. Brauser blokeerib reklaamid ja veebisaidi jälgijad.
  • Dillo – väike lihtne veebibrauser operatsioonisüsteemile UNIX/Linux.
  • GaleonGecko esitusmootorit kasutav veebibrauser operatsioonisüsteemile UNIX/Linux.
  • Google ChromeGoogle'i veebibrauser operatsioonisüsteemidele Windows, Linux ja Mac OS X.
  • Microsoft Edge – on Microsofti veebibrauser.
  • Internet Explorer – Microsofti veebibrauser operatsioonisüsteemile Windows.
  • KonquerorKHTML esitusmootoril põhinev veebibrauser operatsioonisüsteemile UNIX/Linux.
  • Lynx – tekstipõhine veebibrauser operatsioonisüsteemidele *NIX, Windows jt.
  • Mozilla FirefoxMozilla Suite'i järglane operatsioonisüsteemidele *NIX, Windows, Mac OS X jt. Kasutajaliides on üles ehitatud Gecko esitusmootorile, mis joonistab ka veebilehti.
  • QtWeb – veebibrauser, mis on ehitatud Nokia Qt raamistikule.
  • Safari – veebibrauser operatsioonisüsteemile Mac OS X.
  • WorldWideWeb – esimene veebibrauser.

Internetikomplektid

  • Mozilla Suite – põhjalik internetipakett, mis sisaldab muuhulgas e-posti klienti, uudistelugejat, veebilehtede koostamise komponenti ja IRC klienti. Esimene Gecko esitusmootoriga brauser operatsioonisüsteemidele *NIX, Windows, Mac OS X.
  • Netscape – Mozilla eellane ja kaasaegne. Uuemad versioonid põhinevad Mozilla Suite'il ning kasutavad seega Gecko esitusmootorit (operatsioonisüsteemidele *NIX, Windows, Mac OS X jt).
  • SeaMonkey – Mozilla Suite'i edasiarendus (operatsioonisüsteemidele *NIX, Windows).
  • Opera – väike ja kiire omanduslik tasuta veebibrauser operatsioonisüsteemidele *NIX, Windows, Mac OS X jpt.

Vaata ka

Välislingid