Adolphe Charles Adam: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
PResümee puudub
EKaukonen (arutelu | kaastöö)
Keeletoimetasin. Korrigeerisin pealkirjade õigekirja, kokku- ja lahkukirjutamist, interpunktsiooni, lisasin lausetesse selguse mõttes asesõnu, kontrollisin nimede kirjapilti jne.
1. rida: 1. rida:
{{toimeta}}{{Viitamata}}[[Pilt:Adolphe Adam.jpg|thumb|Adolphe Adam, [[Nicolas-Eustache Maurin]]i [[litograafia]], 1850]]
{{Toimeta|lisaja=Ahsoous|aasta=2018|kuu=märts}} {{Keeletoimeta|lisaja=Kuriuss|aasta=2018|kuu=mai}}
'''Adolphe Charles Adam''' [''ad'olf šarl ad'aan'' või ''ad'aam''] ([[24. juuli]] [[1803]] [[Pariis]] – [[3. mai]] [[1856]] Pariis) oli [[prantslased|prantsuse]] [[helilooja]], muusikakriitik ja kompositsiooniõpetaja.
[[Pilt:Adolphe Adam.jpg|thumb|Adolphe Adam, [[Nicolas-Eustache Maurin]]i [[litograafia]], 1850]]
'''Adolphe Charles Adam''' [ad'olf šarl ad'aan ''või'' ad'aam] ([[24. juuli]] [[1803]] [[Pariis]] – [[3. mai]] [[1856]] Pariis) oli [[prantslased|prantsuse]] [[helilooja]], muusikakriitik ja kompositsiooni õpetaja.


Ta komponeeris 24 koomilist ooperit ja muusika 14 balletile, millest tuntuimad on "[[Giselle]]" ja "[[Korsaar]]".
Ta komponeeris 24 koomilist ooperit ja muusika 14 balletile, millest tuntuimad on "[[Giselle]]" ja "[[Korsaar]]".


== Karjääri algus ==
== Karjääri algus ==
Juudi päritolu komponistist, pianistist ja Pariisi konservatooriumi klaveriõpetajast isa Jean-Louis Adam ja arsti tütrest ema Élisabeth-Charlotte-Jeanne Coste ei olnud vaimustuses, et pojast saab muusik. Adolphe alustaski õpinguid inseneriameti omandamiseks, kuid isa õpilase Ferdinand Héroldi innustusel otsustas siiski heliloomingu kasuks. 17-aastaselt asus õppima Pariisi konservatooriumi orelit ja kontrapunkti François Benoist', Anton Reicha ja [[François-Adrien Boieldieu|François-Adrien Boïeldieu]] juures. Mängis konservatooriumi orkestris [[timpan]]eid. 20-aastaselt hakkas kirjutama laule Pariisi vodevilliteatritele, mängis Pariisi Théâtre Gymnase-Dramatique'i orkestris ja oli samas hiljem koormeister. Aitas 1825 Boïeldiue'l valmistada ette Opéra-Comique'is ettekandmiseks tema "La dame blanche". Käis 1826 reisimas Hollandis, Saksamaal ja Šveitsis. Genfis kohtus libretist [[Eugène Scribe]]'iga, kes innustas teda komponeerima koomilisi oopereid. Scribe'iga koostöös valmis tal järgneva 30 aasta jooksul mitmeid oopereid.
Aoplhe'i isa, juudi päritolu komponist, pianist ja Pariisi konservatooriumi klaveriõpetaja Jean-Louis Adam, ning ema, arsti tütar Élisabeth-Charlotte-Jeanne Coste, ei olnud vaimustuses, et pojast saab muusik. Adolphe alustas õpinguid inseneriameti omandamiseks, kuid isa õpilase Ferdinand Héroldi innustusel otsustas siiski heliloomingu kasuks. 17-aastaselt asus ta Pariisi konservatooriumi François Benoist', Anton Reicha ja [[François-Adrien Boieldieu|François-Adrien Boïeldieu]] juurde orelit ning kontrapunkti õppima. Üsna pea mängis ta konservatooriumi orkestris [[timpan]]eid. 20-aastaselt hakkas Adolphe Pariisi vodevilliteatritele laule kirjutama, mängis Théâtre Gymnase-Dramatique'i orkestris ja oli samas kohas hiljem koormeister. 1825. aastal aitas ta Boïeldiue'l ette valmistada tema "La dame blanche", mida Opéra-Comique'is esitati. 1826. aastal käis reisimas Hollandis, Saksamaal ja Šveitsis. Genfis kohtus libretist [[Eugène Scribe]]'iga, kes innustas teda koomilisi oopereid komponeerima. Scribe'iga koostöös valmis tal järgneva 30 aasta jooksul mitmeid oopereid.
[[Fail:Adolphe Adam -1856 -sized.JPG|pisi|Adolpe Adam ca 1856]]
[[Fail:Adolphe Adam -1856 -sized.JPG|pisi|Adolphe Adam ca 1856]]


== Lavamuusikahelilooja ==
== Lavamuusika helilooja ==
Alustas ooperihelilooja karjääri ühevaatuseliste teostega, mis kanti ette Gymnase'is, Théâtre des Nouveautés ja Théâtre du Vaudeville'is ning alates 1830. aastast valdavalt Opéra-Comique'is. 1934 triumfeeris koomilise ooperiga "Le chalet" ("Suvila"), mida etendati 40 aasta jooksul Opéra-Comique'is üle 1000 korra. Kirjutas 1832 kaks ooperit ("His First Campaign", "The Dark Diamond") Londoni [[Covent Garden]]ile. 1839 läks tsaar Nikolai I kutsel [[Peterburi]], kus esitati tema balletid "La fille du Danube" ("Doonau tüdruk") ja "L'écumeur de mer" ("Merekübar") ning otse tsaarile pühendatud ooper "Le brasseur de Preston" ("Prestoni õllepruulija"), mille etendusi helilooja ise dirigeeris.
Adolphe alustas ooperihelilooja karjääri ühevaatuseliste teostega, mida kanti ette Gymnase'is, Théâtre des Nouveautés ja Théâtre du Vaudeville'is ning alates 1830. aastast valdavalt Opéra-Comique'is. 1934. aastal triumfeeris ta koomilise ooperiga "Le chalet" ("Suvila"), mida järgneva 40 aasta jooksul Opéra-Comique'is üle 1000 korra etendati. 1832. aastal kirjutas kaks ooperit ("His First Campaign", "The Dark Diamond") Londoni [[Covent Garden]]ile. 1839 läks tsaar Nikolai I kutsel [[Peterburi]], kus esitati tema ballette "La fille du Danube" ("Doonau tüdruk") ja "L'écumeur de mer" ("Merekübar") ning otse tsaarile pühendatud ooper "Le brasseur de Preston" ("Prestoni õllepruulija"). Viimase etendusi dirigeeris helilooja ise.


Pärast tüli [[Opéra-Comique]]'i direktori Alexandre Basset'ga asutas novembris 1847 Opéra-Nationali, mis aga suutis tegutseda vaid kolm kuud. Tulemuseks oli, et Adam oli laostunud nii moraalselt kui ka rahaliselt. Majandusliku olukorra kohendamiseks hakkas kirjutama artikleid ajakirjadele Le constitutionell ja Assemblée nationale ning võttis 1849 vastu Pariisi konservatooriumi kompositsiooni professori ametikoha. 1853 olid võlad makstud.
Pärast tüli [[Opéra-Comique]]'i direktori Alexandre Basset'ga asutas Adolphe 1847. aasta novembris Opéra-Nationali, mis aga suutis tegutseda vaid kolm kuud. Tulemus laostas Adami nii moraalselt kui ka rahaliselt. Majandusliku olukorra parandamiseks hakkas ta kirjutama artikleid ajakirjadele Le Constitutionell ja Assemblée Nationale ning võttis 1849. aastal vastu Pariisi konservatooriumi kompositsiooniprofessori ametikoha. 1853. aastal olid tal võlad juba makstud.


== Tippteosed ==
== Tippteosed ==
Pärast Basset' lahkumist pöördus tagasi Opéra-Comique'i, kus 1850 esietendus üks tema parematest ooperitest, Scribe'i tekstile loodud "Griselda, ou La nouvelle Psyhé" (Griselda, uus Psyhé). Oli seejärel kuni elu lõpuni väga viljakas ja vitaalne helilooja, kirjutades 1852–1856 koguni 13 ooperit. Avaldas tugevat suunavat mõju prantsuse koomilise ooperi arengule. Suurem osa tema 70 vodevillist ja 24 koomilisest ooperist on tänaseks unustatud. Rahvusvaheliselt populaarseim ooper on jätkuvalt "Le postillon de Lonjumeau" ("Lonjumeau postiljon"), mis sisaldab tenorite paraadnumbriks peetavat suurepärast postiljoniaariat "Mes amis, écoutez l'histoire" ("Mu sõbrad, kuulake lugu").
Pärast Basset' lahkumist pöördus tagasi Opéra-Comique'i, kus 1850. aastal esietendus üks tema parematest ooperitest, Scribe'i tekstile loodud "Giralda ou La nouvelle Psyhé" ("Giralda, uus Psyhé"). Pärast seda oli Adolphe Adam elu lõpuni väga viljakas ja vitaalne helilooja, kirjutades aastatel 1852–1856 koguni 13 ooperit ja avaldades tugevat suunavat mõju Prantsuse koomilise ooperi arengule. Suurem osa tema 70 vodevillist ja 24 koomilisest ooperist on aga tänaseks unustatud. Rahvusvaheliselt populaarseim ooper on jätkuvalt "Le postillon de Lonjumeau" ("Lonjumeau postiljon"), mis sisaldab tenorite paraadnumbriks peetud postiljoniaariat "Mes amis, écoutez l'histoire" ("Mu sõbrad, kuulake lugu").


Laialdase rahvusvahelise tuntuse saavutas aga hoopis oma 14 balletiga, millest väljapaistvaim ja rahvusvahelisse püsirepertuaari kuuluv on "Giselle", mille libreto aluseks on üks Théophile Gautier' jutustus. Esmaettekanne oli 28. juunil 1841 Pariisi Opéras. Koreograafid olid Jean Coralli ja Jules Perrot.
Laialdase rahvusvahelise tuntuse saavutas hoopis oma 14 balletiga, millest väljapaistvaim ja rahvusvahelisse püsirepertuaari kuuluv on "Giselle". Teose libreto alus on üks Théophile Gautier' jutustus. Esmaettekanne oli 28. juunil 1841 Pariisi Opéras. Koreograafid olid Jean Coralli ja Jules Perrot.


Sagedane kontserdikavade number on ka ooperi "Si j'étais roi" ("Kui oleksin kuningas") avamäng.
Sagedane kontserdikavade number on ka ooperi "Si j'étais roi" ("Kui oleksin kuningas") avamäng.


Eesti teatrites on balletti Giselle" lavastud 12 korda, neist 1949., 1970. ja 2007. aastal Vanemuises. Uusim lavastus esietendus rahvusooperis Estonia 2017. aastal.
Eesti teatrites on balletti "Giselle" lavastud 12 korda, neist aastatel 1949, 1970 ja 2007 Vanemuises. Uusim lavastus esietendus rahvusooperis Estonia 2017. aastal.


== Isiklikku ==
== Isiklikku ==
1829. aastal abiellus näitlejanna Sara Lescot'ga, kellega tal oli poeg Andrien-Léopold. Pärast Sara surma 1851 abiellus enda õpilase, lauljanna Chérie-Louise Couraud'ga, kes oli temast 14 aastat noorem ning kellega elas elu lõpuni.
1829. aastal abiellus näitlejanna Sara Lescot'ga, kellega tal sündis poeg Andrien-Léopold. Pärast Sara surma 1851. aastal abiellus enda õpilase, lauljanna Chérie-Louise Couraud'ga, kes oli temast 14 aastat noorem ning kellega elas elu lõpuni.


Komponeeris 1844 laialdase rahvusvahelise tuntusega jõululaulu "Minuit, chrétiens" ("Kesköö, kristlased"), mida katoliiklikes kirikutes esitatakse keskööl ning mis ingliskeelses versioonis on tuntud kui "O Holy Night" (1847) ja mida Eestis teatakse "Jõuluöö" nime all.
1844. aastal komponeeris laialdase rahvusvahelise tuntusega jõululaulu "Minuit, chrétiens" ("Kesköö, kristlased"), mida katoliiklikes kirikutes keskööl esitatakse ning mis ingliskeelses versioonis on tuntud kui "O Holy Night" (1847), eestikeelses kui "Jõuluöö".


Oli hästi tuntud muusikaõpetaja, kelle üheks õpilaseks oli [[Léo Delibes]]. Avaldas arvukalt artikleid ja följetone, samuti autobiograafia "Souvenirs d'un musicien" ("Ühe muusiku mälestused"), mis ilmus 1857 postuumselt.
Ta oli väga tuntud muusikaõpetaja, kelle üks õpilane oli [[Léo Delibes]]. Avaldas arvukalt artikleid ja följetone, samuti autobiograafia "Souvenirs d'un musicien" ("Ühe muusiku mälestused"), mis ilmus postuumselt aastal 1857.


On maetud Pariisi Montmartre'i kalmistule.
Adolphe Adam on maetud Pariisi Montmartre'i kalmistule.


== Teoseid ==
== Teoseid ==
Esiettekanded Pariisis, kui pole teisiti märgitud:
Esiettekanded Pariisis või mujal:
* Pierre et Marie, ou Le soldat ménétrier (1924),
* "Pierre et Marie ou Le soldat ménétrier" (1924),
* L’oncle d’Amérique (1826),
* "L’oncle d’Amérique" (1826),
* Monsieur Botte (1827),
* "Monsieur Botte" (1827),
* La reine de seize ans (1828),
* "La reine de seize ans" (1828),
* Les trois cantons, ou La Confédération suisse (1828),
* "Les trois cantons ou La Confédération suisse" (1828),
* Pierre et Catherine (1829),
* "Pierre et Catherine" (1829),
* Danilowa (1830),
* "Danilowa" (1830),
* Joséphine, ou Le retour de Wagram (1830),
* "Joséphine ou Le retour de Wagram" (1830),
* His First Campaign (London, 1832),
* "His First Campaign" (London, 1832),
* The Dark Diamond (London, 1932),
* "The Dark Diamond" (London, 1932),
* Une bonne fortune (1834),
* "Une bonne fortune" (1834),
* Le chalet (ooper, 1834),
* "Le chalet" (ooper, 1834),
* Le marquise (1835),
* "Le marquise" (1835),
* Le postillon de Lonjumeau (operett, 1836),
* "Le postillon de Lonjumeau" (operett, 1836),
* La fille du Danube (balett, 1836)
* "La fille du Danube" (balett, 1836)
* Le brasseur de Preston (1838),
* "Le brasseur de Preston" (1838),
* Die Hamadryaden (Berliin, 1840),
* "Die Hamadryaden" (Berliin, 1840),
* Le rose de Péronne (1840),
* "Le rose de Péronne" (1840),
* Giselle (balett, 1841),
* "Giselle" (ballett, 1841),
* Le roi d’Yvetot (1842),
* "Le roi d’Yvetot" (1842),
* Lambert Simnel (1843),
* "Lambert Simnel" (1843),
* Cagliostro (1844),
* "Cagliostro" (1844),
* Richard en Palestine (1844),
* "Richard en Palestine" (1844),
* Les premiers pas (1847),
* "Les premiers pas" (1847),
* Le toreador, ou L´accord parfait (1849),
* "Le toreador ou L´accord parfait" (1849),
* Giralda, ou La nouvelle Psyché (ooper, 1850),
* "Giralda ou La nouvelle Psyché" (ooper, 1850),
* Se j’étais roi (ooper, 1852),
* "Si j’étais roi" (ooper, 1852),
* La poupée de Nuremberg (1852),
* "La poupée de Nuremberg" (1852),
* Le roi des halles (1853),
* "Le roi des halles" (1853),
* Le bijou perdu (1853),
* "Le bijou perdu" (1853),
* Le muletier de Tolède (1854),
* "Le muletier de Tolède" (1854),
* A Clichy (1854),
* "A Clichy" (1854),
* Le houzard de Berchini (1855),
* "Le houzard de Berchini" (1855),
* Le Corsaire (ballett, 1856)
* "Le Corsaire" (ballett, 1856)
* Falstaff (1856),
* "Falstaff" (1856),
* Mam’zelle Geneviève (1856),
* "Mam’zelle Geneviève" (1856),
* Les pantins de Violette (1856).
* "Les pantins de Violette" (1856).


{{DEFAULTSORT:Adam, Adolphe}}
{{DEFAULTSORT:Adam, Adolphe}}

Redaktsioon: 12. veebruar 2020, kell 17:10

Adolphe Adam, Nicolas-Eustache Maurini litograafia, 1850

Adolphe Charles Adam [ad'olf šarl ad'aan või ad'aam] (24. juuli 1803 Pariis3. mai 1856 Pariis) oli prantsuse helilooja, muusikakriitik ja kompositsiooniõpetaja.

Ta komponeeris 24 koomilist ooperit ja muusika 14 balletile, millest tuntuimad on "Giselle" ja "Korsaar".

Karjääri algus

Aoplhe'i isa, juudi päritolu komponist, pianist ja Pariisi konservatooriumi klaveriõpetaja Jean-Louis Adam, ning ema, arsti tütar Élisabeth-Charlotte-Jeanne Coste, ei olnud vaimustuses, et pojast saab muusik. Adolphe alustas õpinguid inseneriameti omandamiseks, kuid isa õpilase Ferdinand Héroldi innustusel otsustas siiski heliloomingu kasuks. 17-aastaselt asus ta Pariisi konservatooriumi François Benoist', Anton Reicha ja François-Adrien Boïeldieu juurde orelit ning kontrapunkti õppima. Üsna pea mängis ta konservatooriumi orkestris timpaneid. 20-aastaselt hakkas Adolphe Pariisi vodevilliteatritele laule kirjutama, mängis Théâtre Gymnase-Dramatique'i orkestris ja oli samas kohas hiljem koormeister. 1825. aastal aitas ta Boïeldiue'l ette valmistada tema "La dame blanche", mida Opéra-Comique'is esitati. 1826. aastal käis reisimas Hollandis, Saksamaal ja Šveitsis. Genfis kohtus libretist Eugène Scribe'iga, kes innustas teda koomilisi oopereid komponeerima. Scribe'iga koostöös valmis tal järgneva 30 aasta jooksul mitmeid oopereid.

Adolphe Adam ca 1856

Lavamuusika helilooja

Adolphe alustas ooperihelilooja karjääri ühevaatuseliste teostega, mida kanti ette Gymnase'is, Théâtre des Nouveautés ja Théâtre du Vaudeville'is ning alates 1830. aastast valdavalt Opéra-Comique'is. 1934. aastal triumfeeris ta koomilise ooperiga "Le chalet" ("Suvila"), mida järgneva 40 aasta jooksul Opéra-Comique'is üle 1000 korra etendati. 1832. aastal kirjutas kaks ooperit ("His First Campaign", "The Dark Diamond") Londoni Covent Gardenile. 1839 läks tsaar Nikolai I kutsel Peterburi, kus esitati tema ballette "La fille du Danube" ("Doonau tüdruk") ja "L'écumeur de mer" ("Merekübar") ning otse tsaarile pühendatud ooper "Le brasseur de Preston" ("Prestoni õllepruulija"). Viimase etendusi dirigeeris helilooja ise.

Pärast tüli Opéra-Comique'i direktori Alexandre Basset'ga asutas Adolphe 1847. aasta novembris Opéra-Nationali, mis aga suutis tegutseda vaid kolm kuud. Tulemus laostas Adami nii moraalselt kui ka rahaliselt. Majandusliku olukorra parandamiseks hakkas ta kirjutama artikleid ajakirjadele Le Constitutionell ja Assemblée Nationale ning võttis 1849. aastal vastu Pariisi konservatooriumi kompositsiooniprofessori ametikoha. 1853. aastal olid tal võlad juba makstud.

Tippteosed

Pärast Basset' lahkumist pöördus tagasi Opéra-Comique'i, kus 1850. aastal esietendus üks tema parematest ooperitest, Scribe'i tekstile loodud "Giralda ou La nouvelle Psyhé" ("Giralda, uus Psyhé"). Pärast seda oli Adolphe Adam elu lõpuni väga viljakas ja vitaalne helilooja, kirjutades aastatel 1852–1856 koguni 13 ooperit ja avaldades tugevat suunavat mõju Prantsuse koomilise ooperi arengule. Suurem osa tema 70 vodevillist ja 24 koomilisest ooperist on aga tänaseks unustatud. Rahvusvaheliselt populaarseim ooper on jätkuvalt "Le postillon de Lonjumeau" ("Lonjumeau postiljon"), mis sisaldab tenorite paraadnumbriks peetud postiljoniaariat "Mes amis, écoutez l'histoire" ("Mu sõbrad, kuulake lugu").

Laialdase rahvusvahelise tuntuse saavutas hoopis oma 14 balletiga, millest väljapaistvaim ja rahvusvahelisse püsirepertuaari kuuluv on "Giselle". Teose libreto alus on üks Théophile Gautier' jutustus. Esmaettekanne oli 28. juunil 1841 Pariisi Opéras. Koreograafid olid Jean Coralli ja Jules Perrot.

Sagedane kontserdikavade number on ka ooperi "Si j'étais roi" ("Kui oleksin kuningas") avamäng.

Eesti teatrites on balletti "Giselle" lavastud 12 korda, neist aastatel 1949, 1970 ja 2007 Vanemuises. Uusim lavastus esietendus rahvusooperis Estonia 2017. aastal.

Isiklikku

1829. aastal abiellus näitlejanna Sara Lescot'ga, kellega tal sündis poeg Andrien-Léopold. Pärast Sara surma 1851. aastal abiellus enda õpilase, lauljanna Chérie-Louise Couraud'ga, kes oli temast 14 aastat noorem ning kellega elas elu lõpuni.

1844. aastal komponeeris laialdase rahvusvahelise tuntusega jõululaulu "Minuit, chrétiens" ("Kesköö, kristlased"), mida katoliiklikes kirikutes keskööl esitatakse ning mis ingliskeelses versioonis on tuntud kui "O Holy Night" (1847), eestikeelses kui "Jõuluöö".

Ta oli väga tuntud muusikaõpetaja, kelle üks õpilane oli Léo Delibes. Avaldas arvukalt artikleid ja följetone, samuti autobiograafia "Souvenirs d'un musicien" ("Ühe muusiku mälestused"), mis ilmus postuumselt aastal 1857.

Adolphe Adam on maetud Pariisi Montmartre'i kalmistule.

Teoseid

Esiettekanded Pariisis või mujal:

  • "Pierre et Marie ou Le soldat ménétrier" (1924),
  • "L’oncle d’Amérique" (1826),
  • "Monsieur Botte" (1827),
  • "La reine de seize ans" (1828),
  • "Les trois cantons ou La Confédération suisse" (1828),
  • "Pierre et Catherine" (1829),
  • "Danilowa" (1830),
  • "Joséphine ou Le retour de Wagram" (1830),
  • "His First Campaign" (London, 1832),
  • "The Dark Diamond" (London, 1932),
  • "Une bonne fortune" (1834),
  • "Le chalet" (ooper, 1834),
  • "Le marquise" (1835),
  • "Le postillon de Lonjumeau" (operett, 1836),
  • "La fille du Danube" (balett, 1836)
  • "Le brasseur de Preston" (1838),
  • "Die Hamadryaden" (Berliin, 1840),
  • "Le rose de Péronne" (1840),
  • "Giselle" (ballett, 1841),
  • "Le roi d’Yvetot" (1842),
  • "Lambert Simnel" (1843),
  • "Cagliostro" (1844),
  • "Richard en Palestine" (1844),
  • "Les premiers pas" (1847),
  • "Le toreador ou L´accord parfait" (1849),
  • "Giralda ou La nouvelle Psyché" (ooper, 1850),
  • "Si j’étais roi" (ooper, 1852),
  • "La poupée de Nuremberg" (1852),
  • "Le roi des halles" (1853),
  • "Le bijou perdu" (1853),
  • "Le muletier de Tolède" (1854),
  • "A Clichy" (1854),
  • "Le houzard de Berchini" (1855),
  • "Le Corsaire" (ballett, 1856)
  • "Falstaff" (1856),
  • "Mam’zelle Geneviève" (1856),
  • "Les pantins de Violette" (1856).