Tōkyō prefektuur: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
PResümee puudub
30. rida: 30. rida:
== Haldusjaotus ==
== Haldusjaotus ==


Halduslikult jaguneb Tōkyō prefektuur 23 eriringkonnaks (特別区 ''tokubetsu-ku'') kesklinnas (endine Tōkyō City) ning lääneosa moodustavaks 26 suurlinnaks (''shi''), 5 linnaks (''cho'') ja 8 külaks (''son'').
Halduslikult jaguneb Tōkyō prefektuur 23 eriringkonnaks (特別区 ''tokubetsu-ku'') kesklinnas (endine Tōkyō City) ning lääneosa moodustavaks 26 linnaks (''shi''), 5 aleviks (''-cho'') ja 8 külaks (''-son'').


=== Eriringkonnad ===
=== Eriringkonnad ===
58. rida: 58. rida:
*[[Taitō]]
*[[Taitō]]


=== Suurlinnad ===
=== Linnad ===


* [[Akiruno]]
* [[Akiruno]]

Redaktsioon: 8. veebruar 2020, kell 17:19

Tōkyō prefektuur

jaapani 東京都
Tōkyō-tō


Pindala: 2188,7 km²
Elanikke: 14 264 798 (2022) Muuda Vikiandmetes
Rahvastikutihedus: 6517 in/km²
Keskus: Shinjuku
Kaart

Tōkyō prefektuur (jaapani keeles 東京都) on prefektuur Jaapanis. Kuigi Tōkyōt peetakse linnaks, on see halduslikult üks Jaapani 47 prefektuurist. Erinevus on selles, et kui enamik prefektuure kannab jaapani keeles nimetust 県 -ken, siis Tōkyō kannab nimetust 都 -tō, mida võib tinglikult tõlkida ka "pealinnaprefektuuriks". Kitsamas mõttes loetakse Tōkyō linnaks 23 eriringkonda prefektuuri idaosas, kuid need ei moodusta ühtset haldusüksust.

Tōkyō prefektuuris elab 13 miljonit inimest, kuid sajad tuhanded ümbruskonna inimesed käivad Tōkyōs tööl.

Tōkyō on Jaapani poliitiline, majandus-, kultuuri-, haridus- ja teaduskeskus, Jaapani keisri ja valitsuse residents ning kogu Ida-Aasia suur äri- ja finantskeskus. Tōkyō prefektuurivalitsuse hoone asub Shinjukus.

Pilvelõhkujaid on Tōkyōs vähem kui paljudes teistes nii suurtes linnades. Põhjuseks on eeskätt maavärinaohtlikkus. Hoonestus koosneb peamiselt kuue- kuni kümnekorruselistest kortermajadest ja tihedalt koos paiknevatest eramutest.

Ühistranspordisüsteem on maailma keerukaim. Tōkyō tipptunnid on maailmakuulsad.

Sümbolid

Tōkyō prefektuuri tunnuslind on naerukajakas (Larus ridibundus), tunnuspuu on hõlmikpuu (Ginkgo biloba) ja tunnuslill kirsiõis.

Haldusjaotus

Halduslikult jaguneb Tōkyō prefektuur 23 eriringkonnaks (特別区 tokubetsu-ku) kesklinnas (endine Tōkyō City) ning lääneosa moodustavaks 26 linnaks (shi), 5 aleviks (-cho) ja 8 külaks (-son).

Eriringkonnad

Linnad

Viited

Välislingid

Tōkyō koduleht (inglise, jaapani, hiina ja korea keeles)