Harmoonium: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Akordioniga sarnaneb pill, mitte heli.
PResümee puudub
 
13. rida: 13. rida:
}}
}}


'''Harmoonium''' on [[pneumaatika|pneumaatiline]] [[klahvpill]]. Heli tekitavad [[pillikeel|keeled]], mille paneb vibreerima [[lõõts]]a lahti ja kokku surumisel tekkiv õhuvool. Harmooniumi lõõts asub pilli alaosas ja see hakkab liikuma kahe [[pedaal]]i tallamisel mängija jalgadega. Harmooniumil, nagu [[orel]]il, on samuti olemas [[register (pill)|registrid]], kuid erinevalt orelist pole tal [[vile]]sid. Harmooniumil võib olla 1–2 [[manuaal]]i, 3–20 registrit. Harmoonium on suhteliselt "noor" [[muusikainstrument|instrument]]. Esimesed harmooniumid võeti kasutusele [[19. sajand]]i algul. Harmoonium on oreli sugulane. Tema heli meenutab oreli oma, kuid pill sarnaneb tehniliselt rohkem [[akordion]]iga.
'''Harmoonium''' on [[pneumaatika|pneumaatiline]] [[klahvpill]]. Heli tekitavad [[pillikeel|keeled]], mille paneb vibreerima [[lõõts]]a lahti- ja kokkusurumisel tekkiv õhuvool. Harmooniumi lõõts asub pilli alaosas ja see hakkab liikuma kahe [[pedaal]]i tallamisel mängija jalgadega.
Harmooniumil nagu [[orel]]il on [[register (pill)|registrid]], kuid erinevalt orelist pole tal [[vile]]sid. Harmooniumil võib olla 1–2 [[manuaal]]i, 3–20 registrit. Harmoonium on suhteliselt "noor" [[muusikainstrument|instrument]]. Esimesed harmooniumid võeti kasutusele [[19. sajand]]i algul. Harmoonium on oreli sugulane. Tema heli meenutab oreli oma, kuid tehniliselt sarnaneb pill rohkem [[akordion]]iga.


<gallery>
<gallery>

Viimane redaktsioon: 30. detsember 2019, kell 14:29

Harmoonium
Liigitus Klahvpill/Aerofon
Sugulaspillid
Orel

Harmoonium on pneumaatiline klahvpill. Heli tekitavad keeled, mille paneb vibreerima lõõtsa lahti- ja kokkusurumisel tekkiv õhuvool. Harmooniumi lõõts asub pilli alaosas ja see hakkab liikuma kahe pedaali tallamisel mängija jalgadega.

Harmooniumil nagu orelil on registrid, kuid erinevalt orelist pole tal vilesid. Harmooniumil võib olla 1–2 manuaali, 3–20 registrit. Harmoonium on suhteliselt "noor" instrument. Esimesed harmooniumid võeti kasutusele 19. sajandi algul. Harmoonium on oreli sugulane. Tema heli meenutab oreli oma, kuid tehniliselt sarnaneb pill rohkem akordioniga.