Helmut Oruvee: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
EE kinnitab nii aastaid 1965 kui ka 1990, päevalehtede nekroloogid õiged
3. rida: 3. rida:
Ta lõpetas [[1942]]. aastal [[Pärnu 1. Keskkool]]i. Juba enne kooli lõpetamist asus ta tööle ja oli sõja-aastatel [[1941]]–[[1944]] lihttööline.
Ta lõpetas [[1942]]. aastal [[Pärnu 1. Keskkool]]i. Juba enne kooli lõpetamist asus ta tööle ja oli sõja-aastatel [[1941]]–[[1944]] lihttööline.


Kui sõja järel avati [[Tallinna Tehnikaülikool|Tallinna Polütehnilise Instituudi]] ehitusteaduskonnas [[arhitektuur]]i eriala, alustas Helmut Oruvee õpinguid just sellel erialal. Ta lõpetas ülikooli arhitekti diplomiga [[1950]]. aastal. Õpingud jätkusid [[Leningradi Ehitusinseneride Instituut|Leningradi Ehitusinseneride Instituudis]], kus ta kaitses [[1954]]. aastal kandidaadiväitekirja.
Kui sõja järel avati [[Tallinna Tehnikaülikool|Tallinna Polütehnilise Instituudi]] ehitusteaduskonnas [[arhitektuur]]i eriala, alustas Helmut Oruvee õpinguid just sellel erialal. Ta lõpetas ülikooli arhitekti diplomiga [[1950]]. aastal. Õpingud jätkusid [[1951]]. aastal [[Leningradi Ehitusinseneride Instituut|Leningradi Ehitusinseneride Instituudis]], kus ta kaitses [[1954]]. aastal kandidaadiväitekirja.


Pöördunud 1954. aastal tagasi [[Tallinn]]asse, sai Oruveest [[dotsent]] Tallinna Polütehnilise Instituudi arhitektuuri õppetoolis. Aastal [[1964]] valiti ta ehitusteaduskonna [[dekaan]]iks.
Pöördunud 1954. aastal tagasi [[Tallinn]]asse, sai Oruveest [[dotsent]] Tallinna Polütehnilise Instituudi arhitektuuri õppetoolis. Aastal [[1964]] valiti ta ehitusteaduskonna [[dekaan]]iks.

Redaktsioon: 20. märts 2007, kell 19:23

Helmut Oruvee (22. oktoober 1923 Pärnu1. märts 2007 Tallinn) oli eesti arhitektuuriteadlane ja -õppejõud.

Ta lõpetas 1942. aastal Pärnu 1. Keskkooli. Juba enne kooli lõpetamist asus ta tööle ja oli sõja-aastatel 19411944 lihttööline.

Kui sõja järel avati Tallinna Polütehnilise Instituudi ehitusteaduskonnas arhitektuuri eriala, alustas Helmut Oruvee õpinguid just sellel erialal. Ta lõpetas ülikooli arhitekti diplomiga 1950. aastal. Õpingud jätkusid 1951. aastal Leningradi Ehitusinseneride Instituudis, kus ta kaitses 1954. aastal kandidaadiväitekirja.

Pöördunud 1954. aastal tagasi Tallinnasse, sai Oruveest dotsent Tallinna Polütehnilise Instituudi arhitektuuri õppetoolis. Aastal 1964 valiti ta ehitusteaduskonna dekaaniks. Doktorikraad omistati talle järgmisel aastal Moskva Elamute Teadusliku Uurimise ja Projekteerimise Instituudist väitekirja "Suurte saalide ja vabaõhulavade arhitektuurilise ja akustilise projekteerimise probleemidest" eest. See võimaldas tal saada 1967. aastal Tallinna Polütehnilise Instituudi arhitektuuri õppetooli professoriks.

Kui arhitektuuri eriala hakati Polütehnilise Instituudi asemel õpetama Eesti NSV Riiklikus Kunstiinstituudis, siis vahetas töökohta ka Helmut Oruvee. Aastatel 19711990 oli ta Kunstiinstituudi arhitektuuri õppetooli juhataja. Aastast 1994 jätkas ta õppejõu tegevust emeriitprofessorina.

Helmut Oruvee peamised teened seisnevad akustika arendamises. Kasutades heli- ja valguslainete analoogiat, leidis ta võimalusi helilainete fikseerimise keeruliste seadmete asendamiseks valguse levikut fikseeriva aparatuuriga. Tema osalusel rajati Tallinna Lauluväljaku, Tallinna Linnahalli, Tartu Vanemuise teatri- ja kontserdisaali, Pärnu Endla teatri, Viljandi Ugala teatri ja Tallinna Polütehnilise Instituudi saali arhitektuuriakustika. Tema töö ei piirdunud ainult Eestiga, vaid tema oskusi kasutati saalide rajamisel Leedus, Venemaal, Gruusias ja paljudes teistes riikides. Aastal 1969 omistati talle Eesti NSV teenelise teadlase aunimetus.

Helmut Oruvee oli alates 1955. aastast Eesti Arhitektide Liidu liige, kuulus kaua aega selle juhatusse ja oli organisatsiooni aseesimees.

Ta oli Tallinna Teadlaste Maja asutaja ja tegevliige. Vabal ajal tegeles ta palju muusikaga, esinedes muuhulgas ka Tallinna Polütehnilise Instituudi meeskooris.

Välislingid