Analüüsiv vaatlus: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
pisitoim
PResümee puudub
1. rida: 1. rida:
{{budism}}
{{budism}}
'''Analüüsiv vaatlus''', ka '''sisevaatlus''' või '''''insait''-taipamine'''<ref>[[Sanskriti keel]]es ''vipaśyanā''; [[paali keel]]es ''vipassanā'' (tähendusega ''vi'' ’sisse’, ‘erineval moel’ + ''passati'' ‘selgelt nägema’, ‘taipama’, ‘tajuma’ - sisenägemus, sisekaemus või -vaatlus introspektsioon, insait, intuitsioon); [[tiibeti keel]]es ''lhag mthong''; [[hiina keel]]es 觀 ''guan''; [[jaapani keel]]es ''kan''.</ref> on [[budism]]is üks kahest kõige tähtsamast [[meeleharjutus]]est koos [[meelerahu]]ga ([[sanskriti keel]]es ''śamatha'').<ref>[[Ida mõtteloo leksikon]]: analüüsiv vaatlus. [https://ida-motteloo-leksikon.fandom.com/et/wiki/Anal%C3%BC%C3%BCsiv_vaatlus]</ref>
'''Analüüsiv vaatlus'''<ref>[[Sanskriti keel]]es ''vipaśyanā''; [[paali keel]]es ''vipassanā'' (tähendusega ''vi'' ’sisse’, ‘erineval moel’ + ''passati'' ‘selgelt nägema’, ‘taipama’, ‘tajuma’ - sisenägemus, sisekaemus või -vaatlus introspektsioon, insait, intuitsioon); [[tiibeti keel]]es ''lhag mthong''; [[hiina keel]]es 觀 ''guan''; [[jaapani keel]]es ''kan''.</ref>, ka '''sisevaatlus''' või '''''insait''-taipamine'''<ref>Bhikkhu Ṭhitañāṇo. Teadvustatud elu.</ref> on [[budism]]is üks kahest kõige tähtsamast [[meeleharjutus]]est<ref>“Dveme bhikkhave dhammā vijjābhāgiyā. katame dve? samatho ca vipassanā ca.” – Vijjābhāgiyā-sutta, AN 2.30 (A.i.61).</ref> koos [[meelerahu]]ga ([[sanskriti keel]]es ''śamatha'').<ref>[[Ida mõtteloo leksikon]]: analüüsiv vaatlus. [https://ida-motteloo-leksikon.fandom.com/et/wiki/Anal%C3%BC%C3%BCsiv_vaatlus]</ref>


[[Theravaada]]s seisneb analüüsiv vaatlus [[mõtlus]]e objekti täielikus ja igakülgses uurimises ning mõistuslikus analüüsis, mis avab objekti olemuse ja viib harjutaja mõistmiseni, et kõike eksisteerivat iseloomustab [[püsitus]], [[isetus]] ja [[kannatus]].
[[Theravaada]]s seisneb analüüsiv vaatlus [[mõtlus]]e objekti täielikus ja igakülgses uurimises ning mõistuslikus analüüsis, mis avab objekti olemuse ja viib harjutaja mõistmiseni, et kõike eksisteerivat iseloomustab [[püsitus]], [[isetus]] ja [[kannatus]].

Redaktsioon: 25. detsember 2019, kell 06:31

Analüüsiv vaatlus[1], ka sisevaatlus või insait-taipamine[2] on budismis üks kahest kõige tähtsamast meeleharjutusest[3] koos meelerahuga (sanskriti keeles śamatha).[4]

Theravaadas seisneb analüüsiv vaatlus mõtluse objekti täielikus ja igakülgses uurimises ning mõistuslikus analüüsis, mis avab objekti olemuse ja viib harjutaja mõistmiseni, et kõike eksisteerivat iseloomustab püsitus, isetus ja kannatus.

Mahajaanas on valdavalt oluline saada aru omaenda budasusest ja tühjusest.

Theravaada budismis, aga ka mujal, on tänapäeval laialdaselt kasutusel vipassana ehk sisekaemuslikud meditatsioonitehnikad, nagu anapanasati ja satipatthana, mis põhinevad hingamise jälgimisel.

Viited

  1. Sanskriti keeles vipaśyanā; paali keeles vipassanā (tähendusega vi ’sisse’, ‘erineval moel’ + passati ‘selgelt nägema’, ‘taipama’, ‘tajuma’ - sisenägemus, sisekaemus või -vaatlus introspektsioon, insait, intuitsioon); tiibeti keeles lhag mthong; hiina keelesguan; jaapani keeles kan.
  2. Bhikkhu Ṭhitañāṇo. Teadvustatud elu.
  3. “Dveme bhikkhave dhammā vijjābhāgiyā. katame dve? samatho ca vipassanā ca.” – Vijjābhāgiyā-sutta, AN 2.30 (A.i.61).
  4. Ida mõtteloo leksikon: analüüsiv vaatlus. [1]