Rändteater: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
vajab toim
Merleke5 (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
{{ToimetaAeg|kuu=veebruar|aasta=2013}}
{{ToimetaAeg|kuu=veebruar|aasta=2013}}


'''Rändteater''' (ka: ''Lavakunstiühingu Rändteater'') oli aastatel 1926–1928 [[Tallinn]]as tegutsenud teatri[[trupp]], kes viljeles eriti sõnalavastusi<ref name="EE"/>.
'''Rändteater''' ehk '''Lavakunstiühingu Rändteater''' oli aastatel 1926–1928 [[Tallinn]]as tegutsenud teatri[[trupp]], mille repertuaaris olid eeskätt sõnalavastused<ref name="EE"/>.


==Ajalugu==
==Ajalugu==
[[August Sunne]] eestvedamisel pidasid mitmed näitlejad Vanemuisest lahkumise ja rändteatri loomise plaane{{lisa viide}}. 1927. aasta jaanuaris, mil mitmed näitlejad Vanemuisega lepingu üles ütlesid alustas [[Lavakunstiühingu Rändteater]] kõigi raskuste kiuste oma elu{{lisa viide}}. Rändteater koosnes inimestest, kes pidasid au sees ning õigeks printsiipe, millele ka Karl Menning oli tuginenud{{lisa viide}}. Esimene ringreis algas 19. jaanuaril 1927. Rändteatrit saatis menu{{lisa viide}}. Esimesel ringreisil mängiti täissaalidele ning oma üllatuseks avastati, et maal ja väikelinnades oli suur nõudmine just tõsisema repertuaari järele{{lisa viide}}. Menule ja innule vaatamata oli noor teater majanduslikes raskustes{{lisa viide}}.
[[August Sunne]] eestvedamisel pidasid mitmed näitlejad [[Vanemuine (teater)|Vanemuisest]] lahkumise ja rändteatri loomise plaane{{lisa viide}}. 1927. aasta jaanuaris, mil mitmed näitlejad Vanemuisega lepingu üles ütlesid, alustas Lavakunstiühingu Rändteater kõigi raskuste kiuste oma elu{{lisa viide}}. Rändteater koosnes inimestest, kes pidasid au sees ning õigeks printsiipe, millele ka [[Karl Menning]] oli tuginenud{{lisa viide}}. Esimene ringreis algas 19. jaanuaril 1927. Rändteatrit saatis menu{{lisa viide}}. Esimesel ringreisil mängiti täissaalidele ning oma üllatuseks avastati, et maal ja väikelinnades oli suur nõudmine just tõsisema repertuaari järele{{lisa viide}}. Menule ja innule vaatamata oli noor teater majanduslikes raskustes{{lisa viide}}.


Pärast August Sunne lahkumist Rändteatrist hakati rääkima teatri ühendamist Draamastuudioga{{lisa viide}}. Aastal 1928 ühines teater Draamastuudio Teatriga (praegune Eesti Draamateater)<ref name="EE"/>.
Pärast August Sunne lahkumist Rändteatrist hakati rääkima teatri ühendamist [[Draamastuudio|Draamastuudioga]]{{lisa viide}}. Aastal 1928 ühines teater [[Eesti Draamateater|Draamastuudio Teatriga]] (praegune [[Eesti Draamateater]])<ref name="EE"/>.


== Viited ==
== Viited ==

Redaktsioon: 20. oktoober 2019, kell 11:23

Rändteater ehk Lavakunstiühingu Rändteater oli aastatel 1926–1928 Tallinnas tegutsenud teatritrupp, mille repertuaaris olid eeskätt sõnalavastused[1].

Ajalugu

August Sunne eestvedamisel pidasid mitmed näitlejad Vanemuisest lahkumise ja rändteatri loomise plaane[viide?]. 1927. aasta jaanuaris, mil mitmed näitlejad Vanemuisega lepingu üles ütlesid, alustas Lavakunstiühingu Rändteater kõigi raskuste kiuste oma elu[viide?]. Rändteater koosnes inimestest, kes pidasid au sees ning õigeks printsiipe, millele ka Karl Menning oli tuginenud[viide?]. Esimene ringreis algas 19. jaanuaril 1927. Rändteatrit saatis menu[viide?]. Esimesel ringreisil mängiti täissaalidele ning oma üllatuseks avastati, et maal ja väikelinnades oli suur nõudmine just tõsisema repertuaari järele[viide?]. Menule ja innule vaatamata oli noor teater majanduslikes raskustes[viide?].

Pärast August Sunne lahkumist Rändteatrist hakati rääkima teatri ühendamist Draamastuudioga[viide?]. Aastal 1928 ühines teater Draamastuudio Teatriga (praegune Eesti Draamateater)[1].

Viited

  1. 1,0 1,1 EE 12. köide, 2003: 490.