Louis XIV: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
54. rida: 54. rida:
{{JÄRJESTA:Louis 14.}}
{{JÄRJESTA:Louis 14.}}
[[Kategooria:Prantsusmaa monarhid]]
[[Kategooria:Prantsusmaa monarhid]]
[[Kategooria:Andorra vürstid]]
[[Kategooria:Bourbonid]]
[[Kategooria:Sündinud 1638]]
[[Kategooria:Sündinud 1638]]
[[Kategooria:Surnud 1715]]
[[Kategooria:Surnud 1715]]
[[Kategooria:Bourbonid]]

Redaktsioon: 27. september 2019, kell 21:58

Louis XIV
Louis XIV
Prantsusmaa kuningas
Ametiaeg
14. mai 1643 – 1. september 1715
Eelnev Louis XIII
Järgnev Louis XV
Isikuandmed
Sünniaeg 5. september 1638
Château de Saint-Germain-en-Laye, Saint-Germain-en-Laye, Prantsusmaa
Surmaaeg 1. september 1715 (76-aastasena)
Versailles' loss, Versailles, Prantsusmaa
Abikaasa Maria Theresa (1660-1683)
Françoise d’Aubigné de Maintenon (1683-1715)
Vanemad Louis XIII
Austria Anna
Lapsed Louis
jt
Sugulased Bourbonid
Elukoht Saint Denis' basiilika, Saint-Denis, Prantsusmaa
Autogramm

Louis XIV [lu'ii neljateistkümnes] või Päikesekuningas (Le Roi Soleil) 5. september 16381. september 1715) oli Prantsusmaa ja Navarra kuningas 16431715, Austria Anna ja Prantsusmaa kuninga Louis XIII poeg.

Tal oli ka noorem vend Philippe d'Orléans (21. september 1640 – 9. juuni 1701), kes sai hiljem tuntuks kui Monsieur, mis oli traditsiooniliselt suverääni teise poja tiitel.

Louis XIV on kõige kauem Prantsusmaal ja Euroopas valitsenud monarh (72 aastat). Ta päris trooni 4-aastase lapsena. Tegelikult valitses kuni oma surmani 1661 kardinal Jules Mazarin. Pärast Mazarini surma ei valinud kuningas uut peaministrit, vaid valitses absoluutse monarhina kuni oma surmani.

Louis XIV suurendas arvestatavalt Prantsusmaa territooriumi, riigi tähtsust ja mõju Euroopas. Ta on tuntud kaunite kunstide toetaja ja kaitsjana ning on teada, et ta proovis ka ise luua luulet ja kirjandust, õppis tantsima balletti jne.

Ühtlasi koondas ta enda teenistusse oma ajastu parimad prantsuse arhitektid ning lasi ehitada Versailles' lossi, lisaks mitmeid muid hooneid Pariisis.

Hoolimata sellest, et Louis XIV valitsusaja lõpp ei olnud talle just kõige roosilisem (riigivõlg kasvas, oli mitmeid näljahädasid, pikad ja kurnavad sõjakäigud, Ameerika koloniseerimine jne), oli ta oma elu jooksul suutnud siiski luua nii tugeva ja tsentraliseeritud riigi, et kellelgi ei tulnud isegi mõttesse teda kukutada ning ka tema järglase Louis XV valitsusaeg möödus suuremate probleemideta. See on küll väga vaieldav, ent ilmselt oli just Louis XIV see, kes pani aluse monarhia hävingule ning "istutas" probleemid, millega Louis XVI enam toime tulla ei suutnud.

Ta ei surnud küll rahva poolt armastatuna, ent ometi on ta siiani üks paremini mäletatud ja austatud monarhe Prantsusmaal ning vahest koguni terves maailmas.

Päikesekuningas

Louis XIV on tuntud ka Päikesekuningana (prantsuse keeles le Roi Soleil). Selle nimetuse valis kuningas ise, kuna päike on teatud mõttes kõige elava aluseks ja eelduseks, teisalt sümboliseerib päike puhtust ja korda. Samuti viitas tiitel kuninga ja Versailles' õukonna välisele hiilgusele.

Eelnev
Louis XIII
Prantsusmaa ja Navarra kuningas
16431715
Järgnev
Louis XV

Välislingid