Āraiši: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
PResümee puudub
Resümee puudub
11. rida: 11. rida:
| asendikaardi_pilt =
| asendikaardi_pilt =
}}
}}
'''Āraiši''' (saksa keeles Arrasch) on asula [[Läti]]s [[Amata piirkond|Amata piirkonnas]] [[Drabeši vald|Drabeši vallas]] [[Āraiši järv]]e kaldal [[Gauja rahvuspark|Gauja rahvuspargi]] territooriumil.
'''Āraiši''' (vanasti ka Āraišu mācītājmuiža, saksa keeles ''Arrasch'') on asula [[Läti]]s [[Amata piirkond|Amata piirkonnas]] [[Drabeši vald|Drabeši vallas]] [[Āraiši järv]]e kaldal [[Gauja rahvuspark|Gauja rahvuspargi]] territooriumil. Āraiši asub valla idaosas merepinnast 124 meetri kõrgusel [[Valga–Riia rongiliin]]i ja[[Āraiši järv]]e ääres. Küla jääb valla ja piirkonna keskusest [[Ausmas]]est 4 ning [[Riia]]st 84 kilomeetri kaugusele.


Külas asuvad Āraiši Rootsi mänd, mänd kõrgusega 22 ja ümbermõõduga 2,52 m, remmelgas kõrgusega 22 m, vaher kõrgusega 23 m ja paju kõrgusega 24 m on looduskaitse all.<ref>Latvijas īpaši aizsargājamām dabas teritorijām dabas datu pārvaldības sistēmā [http://ozols.daba.gov.lv/pub OZOLS]</ref>
Asulas on [[Āraiši järvelinnus]], [[Āraiši raudteejaam]], [[Āraiši ordulinnus]], [[Āraiši kirikumõis]], [[Drabeši mõis]]ale kuulunud [[hollandi tuulik]].

Kultuurimälestistest on riikliku kaitse all [[Āraiši kirikumõis]]a ansambel, sealhulgas heinalakaga kanala, tall-tõllakuur, jääkelder, ait, koolimaja, õpetajamaja ja kaks sealset ahju, [[Āraiši kirik]], selle orel ja kaks vitraaži, [[Āraiši ordulinnus]] koos asulakohaga, Āraiši muuseumpargi ajaloolised hooned ja Āraiši järvelinnus.<ref>[https://is.mantojums.lv/?id=&title=&type_group=&value_group=1&dating=&address=Drabe%C5%A1u+pagasts&region= Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija. Valsts aizsargājamo nekustamo kultūras pieminekļu saraksts]</ref> Kohaliku kaitse all on Āraiši kiriku keskaegne kalmistu.<ref>[https://is.mantojums.lv/?id=&title=&type_group=&value_group=2&dating=&address=Drabe%C5%A1u+pagasts&region= Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija. Valsts aizsargājamo nekustamo kultūras pieminekļu saraksts]</ref> Asulas on ka [[Āraiši raudteejaam]] ja [[Drabeši mõis]]ale kuulunud [[hollandi tuulik]].

Aastal 2007 oli külas 35 elanikku.<ref>[http://vietvardi.lgia.gov.lv/vv/to_www_obj.objekts?p_id=43566 Vietvārdu datubāze]</ref>


<gallery>
<gallery>
22. rida: 26. rida:
Āraiši kalmistu (Jaunie kapi).jpg|Kalmistu
Āraiši kalmistu (Jaunie kapi).jpg|Kalmistu
</gallery>
</gallery>

==Viited==
{{viited}}
{{Drabeši vald}}
{{Drabeši vald}}
[[Kategooria:Amata piirkonna külad]]
[[Kategooria:Amata piirkonna külad]]

Redaktsioon: 30. juuli 2019, kell 19:47

Āraiši

Elanikke 35 (2007)

Koordinaadid 57° 15′ N, 25° 17′ E
Āraiši (Läti)
Āraiši

Āraiši (vanasti ka Āraišu mācītājmuiža, saksa keeles Arrasch) on asula Lätis Amata piirkonnas Drabeši vallas Āraiši järve kaldal Gauja rahvuspargi territooriumil. Āraiši asub valla idaosas merepinnast 124 meetri kõrgusel Valga–Riia rongiliini jaĀraiši järve ääres. Küla jääb valla ja piirkonna keskusest Ausmasest 4 ning Riiast 84 kilomeetri kaugusele.

Külas asuvad Āraiši Rootsi mänd, mänd kõrgusega 22 ja ümbermõõduga 2,52 m, remmelgas kõrgusega 22 m, vaher kõrgusega 23 m ja paju kõrgusega 24 m on looduskaitse all.[1]

Kultuurimälestistest on riikliku kaitse all Āraiši kirikumõisa ansambel, sealhulgas heinalakaga kanala, tall-tõllakuur, jääkelder, ait, koolimaja, õpetajamaja ja kaks sealset ahju, Āraiši kirik, selle orel ja kaks vitraaži, Āraiši ordulinnus koos asulakohaga, Āraiši muuseumpargi ajaloolised hooned ja Āraiši järvelinnus.[2] Kohaliku kaitse all on Āraiši kiriku keskaegne kalmistu.[3] Asulas on ka Āraiši raudteejaam ja Drabeši mõisale kuulunud hollandi tuulik.

Aastal 2007 oli külas 35 elanikku.[4]

Viited