Juodkrantė: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
KrattBot (arutelu | kaastöö)
P Robot: automaatselt asendatud tekst (-== *Välislinke *== +== Välislingid ==)
25. rida: 25. rida:
</gallery>
</gallery>


== Välislinke ==
== Välislingid ==
{{commons}}
{{commons}}
* [http://www.vietoves.lt/?id=XM94OT5WSH Juodkrantė portaalis Vietoves.Lt] (''leedu keeles'')
* [http://www.vietoves.lt/?id=XM94OT5WSH Juodkrantė portaalis Vietoves.Lt] (''leedu keeles'')

Redaktsioon: 13. juuli 2019, kell 06:21

Endine Juodkrantė vapp
Vaade Juodkrantėle merelt

Juodkrantė on endine küla Kura lahe kaldal, Leedu linna Neringa osa. Saksa keeles Schwarzort. Asub Kura säärel Kura sääre rahvuspargi territooriumil. Linnaosa asub Karvaičiaist põhjas. Aastal 2001 oli seal 720 elanikku.

Juodkrantės asub sadam. Haridust annavad algkool ja merekool. Juodkrantės on raamatukogu ja kultuurimaja. Vaatamisväärsuseks on lisaks XIX sajandi lõpus ehitatud villadele luteri kirik aastast 1885.

Ajalugu

Juodkrantėd mainitakse esimest korda aastal 1429. Toonane küla asus praegusest põhja pool, Läänemere kaldal. Vana küla mattus XVI sajandi lõpuks liiva alla, uus küla rajati tänapäevasesse paika Kura lahe kaldale aastal 1603. Vanasse asupaika jäi veel 6 majapidamist, aga aastaks 1723 kadusid needki. XVII sajandi keskel kolisid küla lõunaotsa ka endise Karvaičiai küla elanikud.

XIX sajandi keskel sai Juodkrantėst kuurort, asula arengule aitas kaasa ka see, et sadama süvendamisel leiti merevaiku, nii et seda hakati kaevandama. Kaevandamine lõpetati aastal 1890, selleks ajaks oli leitud 2250 tonni merevaiku.

Aastal 1946 sai Juodkrantėst alev, aastal 1947 ühendati see Klaipėda linnaga. Aastal 1961 liideti piirkond vastloodud Neringa linnaga.

Vana Juodkrantė vapp on osa praegusest Neringa vapist.

Galerii

Välislingid