Erak: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
"erakla" välja
11. rida: 11. rida:
==Vaata ka==
==Vaata ka==


* [[Erakla]]
* [[Introvert]]
* [[Introvert]]
* [[Autism]]
* [[Autism]]


[[Kategooria:Kultuurantropoloogia]]
[[Kategooria:Kultuurantropoloogia]]
[[Kategooria:Ehitised]]

Redaktsioon: 5. juuli 2019, kell 16:23

Prantsuse kunstniku Charles Moulini erakla Monte Marrones.

Erak ehk üksiklane ehk eremiit on muust maailmast eraldunud inimene, kes on erakluses ehk üksilduses. Ülekantud tähenduses võidakse erakuks nimetada inimest, kes eelistab üksindust ja suhtleb vähe.

Eraklust praktiseeritakse enamasti vaimsetel või religioossetel kaalutlustel ning sagedasti kaasnevad eraklusega veel paastumine või muud piirangud. Selleks minnakse tihtipeale eraldatud kohta, eraklasse, metsa, koopasse, mägedesse, kõrbe vm. Sobivuse puhul võidakse eraklas olla ka mitmekesi, üksteist segamata ja häirimata. Eraklust võimaldavad enamik kloostreid.

Täieliku erakluse puhul ollakse maailmast täielikult eraldunud ning lõpetatud igasugune suhtlemine teiste inimestega. Ajutise või osalise erakluse puhul suheldakse võimalikult vähe.

Erakluses pühendutakse tavaliselt sisemistele, vaimsetele väärtustele: mõtiskletakse, mediteeritakse, palvetatakse jne. Eraklusse võidakse tõmbuda ka intellektuaalseks või loominguliseks tegevuseks, näiteks süvenemiseks mingisse uuringusse või mingite tekstide tõlkimiseks, toimetamiseks või ümber kirjutamiseks või loominguliseks tegevuseks, näiteks maalimiseks, musitseerimiseks, kirjutamiseks jne.

Vaata ka