Rüütli tänav (Tallinn): erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
PResümee puudub
Resümee puudub
3. rida: 3. rida:
'''Rüütli tänav''' on [[tänav]] [[Tallinna vanalinn]]as [[Niguliste kirik]]u taga.
'''Rüütli tänav''' on [[tänav]] [[Tallinna vanalinn]]as [[Niguliste kirik]]u taga.


Tänav algab [[Lühike jalg|Lühikese jala]], [[Rataskaevu tänav]]a ja [[Niguliste tänav]]a ristumiskohas, kulgeb lõuna suunas, pöörab kaarega itta ja lõpeb [[Harju tänav]]al.
Tänav algab [[Lühike jalg|Lühikese jala]], [[Rataskaevu tänav]]a ja [[Niguliste tänav]]a ristumiskohas, kulgeb lõuna suunas, pöörab kaarega itta ja lõpeb [[Harju tänav]]al. Tänava pikkus on umbes 280 meetrit.


Rüütli tänaval asub [[Rootsi-Mihkli kirik]].
Rüütli tänaval asub [[Rootsi-Mihkli kirik]].


Rüütli tänaval asus keskajal linna [[tööhoov]] ([[Marstall]]), hiljem asus endise tööhoovi maatükil linna [[valukoda]], kus valati [[suurtükk]]e, kirikukelli jne. ja samas asus ka linna relvatöökoda. [[Tallinna linnamüür]]i ja Rüütli tänava äärsete majade taga asetseva tugimüüri vahel, alates [[Lühike jalg|Lühikese jal]]a käänul olevast [[Lühikese jala värav]]ast kuni [[Neitsitorn]]ini asuvat [[Toompea kõrgendik]]u nõlva osa nimetatakse [[Marstalli mägi|Marstalli mäeks]] (''Marstallsberg''). Marstalli nimetus on säilinud veel Tallinna linnamüüril asetseva väikese [[Marstalli torn]]i nimes<ref>[[Aleksander Kivi]], Mäed ja mäenimelised tänavad Tallinnas, [[Kultuur ja Elu]], 1964 nr 7</ref>.
Tänava pikkus on umbes 280 meetrit.


<gallery>
<gallery>
14. rida: 14. rida:
Tallinna Rootsi-Mihkli kirik.JPG|Rootsi-Mihkli kirik
Tallinna Rootsi-Mihkli kirik.JPG|Rootsi-Mihkli kirik
</gallery>
</gallery>

==Viited==
{{viited}}
{{Vanalinna asumi tänavad}}
{{Vanalinna asumi tänavad}}



Redaktsioon: 4. juuli 2019, kell 00:09

‹ Kaart ajutiselt peidetud (?) ›
Vaade tänava algusest

Rüütli tänav on tänav Tallinna vanalinnas Niguliste kiriku taga.

Tänav algab Lühikese jala, Rataskaevu tänava ja Niguliste tänava ristumiskohas, kulgeb lõuna suunas, pöörab kaarega itta ja lõpeb Harju tänaval. Tänava pikkus on umbes 280 meetrit.

Rüütli tänaval asub Rootsi-Mihkli kirik.

Rüütli tänaval asus keskajal linna tööhoov (Marstall), hiljem asus endise tööhoovi maatükil linna valukoda, kus valati suurtükke, kirikukelli jne. ja samas asus ka linna relvatöökoda. Tallinna linnamüüri ja Rüütli tänava äärsete majade taga asetseva tugimüüri vahel, alates Lühikese jala käänul olevast Lühikese jala väravast kuni Neitsitornini asuvat Toompea kõrgendiku nõlva osa nimetatakse Marstalli mäeks (Marstallsberg). Marstalli nimetus on säilinud veel Tallinna linnamüüril asetseva väikese Marstalli torni nimes[1].

Viited

  1. Aleksander Kivi, Mäed ja mäenimelised tänavad Tallinnas, Kultuur ja Elu, 1964 nr 7