Ellis Island: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
22. rida: 22. rida:
==Vaata ka==
==Vaata ka==
[[Pilt:Ellis Island photo D Ramey Logan.jpg|pisi|Ellis Island esiplaanil, [[Liberty State Park]] keskel ja [[Jersey City]] kesklinn tagaplaanil (2014)]]
[[Pilt:Ellis Island photo D Ramey Logan.jpg|pisi|Ellis Island esiplaanil, [[Liberty State Park]] keskel ja [[Jersey City]] kesklinn tagaplaanil (2014)]]
*[[Atlandi ookeani ületus]]
*[[Hoffman Island]]
*[[Hoffman Island]]
*[[Swinburne Island]]
*[[Swinburne Island]]

Redaktsioon: 1. juuli 2019, kell 16:40

Ellise saare hoonete kompleks

Ellise saar (inglise keeles Ellis Island) asub Hudsoni jõe alamjooksu suudmel New Yorgi ülemlahes. Seal asus põhiline ja aktiivseim transatlantiline immigratsioonivärav ja föderaalne kontrolljaam rohkem kui 12 miljonile emigrandile ja pagulasele, kes rändasid põhiliselt ookeaniaurikutel üle Atlandi ookeani Ameerika Ühendriikidesse.

Geograafia

Saare kaart

Saart ühendab mandril asuva Liberty State Parkiga sild, mida kasutatakse vaid saare varustamise eesmärgil.

Ajalugu

Ellis Islandi peahoone umbes XX sajandi alguses
New Yorgi massiimmigratsiooni karantiinjaamad 1902. aastal: Ellise, Hoffmani ja Swinburne'i saared (viimase kahe nimetused on trükisel vahetusse läinud)

Saare viimase eraomaniku Samuel Ellise järgi nime saanud saar asub Statue of Liberty ehk Ameerika vabadussamba saare (Liberty Island) vahetus läheduses ja see on New Yorgi linnaosa Manhattani eksklaav, mida ümbritsevad Jersey City linna veed New Jersey osariigis. Sinna pidid viimaks tervisekontrolli suunduma ka näiteks RMS Titanicu kolmanda klassi reisijad. I ja II klassi reisijad väljusid transatlantilistelt laevadelt Manhattani saarel. Üldiselt saadeti tervisekontrolli mitteläbinud ning ka ebasoositud inimesed (nagu polügaamsed, madala moraaliga, anarhismi soosivad või kriminaalkaristusega isikud) laevakompaniide kulul tagasi Euroopasse. Neid oli Põhja-Ameerikasse saabujate seas ligikaudu 2%.

Väikesaar teenindas sisserändureid kuuekümne kahe aasta vältel aastatel 18921954. Lisaks nii-öelda vanale sisserändele (Kanadast, Suurbritanniast, Iirimaalt, Skandinaaviast ja Saksamaalt) teenindati uut järgnenud sisserände voolu Itaaliast, Ungarist, Poolast, Venemaalt ja Kreekast. Uued tulijad olid tihti Lõuna-, Kesk- ja Ida-Euroopa katoliiklased, juudid või õigeusklikud, ning jäid enamasti suurematesse linnadesse paikseks. Nende hulgas oli paljude tänaste USAs tuntud tegelaste esivanemaid, töölisi kui ka sõjapõgenikke, sealhulgas Nõukogude Liidu okupatsiooni eest Ühendriikidesse ja Kanadasse põgenevaid eestlasi.

Aastatel 18921934 toimusid nn lootuse ja pisarate saarel olulised laiendus- ja maaparandustööd. Enne seda oli palju väiksema pindalaga saarel piraatide ja kriminaalide hukkamiskoht (viimane hukkamine toimus 1839. aastal), Fort Gibsoni garnison ja hiljem mereväe padrunisalv. Saar suleti 1954. aastal ja jäeti aastakümneteks unarusse. Uuesti avati see immigratsioonimuuseumina alates 1990. aastast ja seda külastab umbes 3 miljonit külastajat aastas.

Mälestus

1965. aastal sai saarest koos Liberty Islandiga osa rahvuslikust mälestusmärgist Statue of Liberty National Monument. Aastal 1966 kanti see Ameerika Ühendriikide Ajalooliste Paikade Riiklikusse Registrisse (National Register of Historic Places) ning aastast 1993 on tegu New York City Mälestusmärkide Säilitamise Komisjoni poolt kaitsealuseks mälestusmärgiks (New York City Landmark) kuulutatud kompleksiga.

Vaata ka

Ellis Island esiplaanil, Liberty State Park keskel ja Jersey City kesklinn tagaplaanil (2014)

Välislingid

Viited