Femto-: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Legobot (arutelu | kaastöö)
P Robot: muudetud 34 intervikilinki, mis on nüüd andmekogus Wikidata
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''femto-''' (sümbol f) on [[SI-prefiks]] [[mõõtühik]]ute [[SI-süsteem]]is, mis tähistab 10<sup>–15</sup>- ehk 0,000 000 000 000 001-kordset.
'''Femto-''' (tähis '''f''') on [[SI-süsteem]]i [[mõõtühik|ühikunimetuste]] [[ühikute detsimaaleesliited |detsimaaleesliide]]. Selle eesliitega moodustatud ühik on alusühikust 10<sup>15</sup> korda väiksem.


Näiteks femtomeeter (fm) on 10<sup>–15</sup> [[meeter|meetrit]]. Seda ühikut kasutatakse tavaliselt [[aatomituum]]ade ja [[elementaarosake]]ste mõõtmete kirjeldamisel. Varem oli selleks ühikuks mittesüsteemne sama suur ühik [[fermi]], mille tähis oli samuti fm.
Näiteks:
* [[femtomeeter]] on 10<sup>–15</sup> [[meeter|meetrit]]. Seda ühikut kasutatakse tavaliselt [[aatomituum]]ade ja [[elementaarosake]]ste mõõtmete kirjeldamisel.


Eesliide tuleneb [[taani keel]]e sõnast ''femten'' (viisteist) ja võeti ametlikult kasutusele [[1964]]. aastal.
Eesliide võeti ametlikult kasutusele aastal [[1964]]. "Femto" tuleneb taani- või norrakeelsest sõnast ''femten'', mis tähendab viisteist.

Tuleb märkida, et fm (femtomeeter) on sama kirjapildiga kui varem aatomi suuruse mõõtmiseks kasutatav mõõtühik fermi (tulenes itaalia füüsiku [[Enrico Fermi]] nimest) ning on sellega võrdne.

{{SIprefiksid}}

[[Kategooria:Mõõtühikute detsimaaleesliited]]

Redaktsioon: 13. aprill 2019, kell 16:16

Femto- (tähis f) on SI-süsteemi ühikunimetuste detsimaaleesliide. Selle eesliitega moodustatud ühik on alusühikust 1015 korda väiksem.

Näiteks femtomeeter (fm) on 10–15 meetrit. Seda ühikut kasutatakse tavaliselt aatomituumade ja elementaarosakeste mõõtmete kirjeldamisel. Varem oli selleks ühikuks mittesüsteemne sama suur ühik fermi, mille tähis oli samuti fm.

Eesliide tuleneb taani keele sõnast femten (viisteist) ja võeti ametlikult kasutusele 1964. aastal.