Videvik (romaan): erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Lisett Nurja (arutelu | kaastöö)
Keeletoimetasin
Lisett Nurja (arutelu | kaastöö)
Lisasin malli
1. rida: 1. rida:
{{See artikkel|räägib Stephenie Meyeri romaanist; sama autori romaanisarja kohta vaata artiklit [[Videvik (romaanisari)]]}}
{{See artikkel|räägib Stephenie Meyeri romaanist; sama autori romaanisarja kohta vaata artiklit [[Videvik (romaanisari)]]}}
{{lisaviiteid|kuu=märts|aasta=2019}}{{keeletoimeta}}
{{lisaviiteid|kuu=märts|aasta=2019}}
{{vikinda|kuu=märts|aasta=2019}}{{keeletoimeta}}
{{Raamatu info
{{Raamatu info
| nimi = Videvik
| nimi = Videvik

Redaktsioon: 9. märts 2019, kell 21:40

 See artikkel räägib Stephenie Meyeri romaanist; sama autori romaanisarja kohta vaata artiklit Videvik (romaanisari)

Videvik
Originaali pealkiri Twilight
Autor Stephenie Meyer
Tõlkija Marge Paal
Päritolumaa Ameerika Ühendriigid
Keel inglise keel
Sari "Videvik"
Teema vampiirid
Žanr fantaasia
Kirjastaja Little, Brown and Company (originaal)
Pegasus (eesti keeles)
Ilmumisaeg 2005 (originaal)
2008 (eesti keeles)
Järgnev raamat "Noorkuu"

"Videvik" ("Twilight") on USA kirjaniku Stephenie Meyeri vampiiriromaan samanimelisest sarjast.

Raamat ilmus 2005. aastal inglise keeles. See on "Videviku" saaga esimene raamat, mis räägib 17-aastasest Isabella (Bella) Swanist, kes kolib päikeselisest Arizonast vihmasesse Forksi linna ja seab oma elu ohtu, kui armub vampiiri, Edward Cullenisse. Raamatule on kirjutatud ka kolm järge – "Noorkuu" ("New moon"), "Päikesevarjutus" ("Eclipse") ja "Koidukuma" ("Breaking Dawn"). Viienda osa "Keskööpäike" ("Midnight Sun") kirjutamine jäi pooleli.

Eesti keeles andis romaani 2008. aastal välja kirjastus Pegasus, selle tõlkis Marge Paal (ISBN 9789949442492).

Sisukokkuvõte

Isabella Swan kolib Arizonast Forksi oma isa Charlie juurde. Ta teeb seda oma ema Renee pärast, et too saaks reisida koos oma uue abikaasa Phil Dwyeriga, kes on pesapallur. Ta saab oma isaga väga hästi läbi ja valmistab talle tihti häid toite, mille üle on isal väga hea meel. Bella äratab oma uues koolis palju tähelepanu ja sõbruneb kiiresti ka teiste õpilastega. Koolis on Isabellal raskusi kuna mõned tunnid on tema jaoks liiga rasked. Näiteks Kehalise kasvatuse tund, kus tal ei tule mitte midagi välja, kuna ta on kohmakas. Bella ootustele vastupidiselt üritab nii mõnigi poiss koolist tema tähelepanu võita.

Kui Bella istub oma esimesel koolipäeval uues koolis Edward Culleni kõrvale, tundub talle, et Edward tõrjub teda. Pärast seda kui Bella saab Jacob Blackilt (vana peretuttav) teada hõimulegendi, hakkab Bella kahtlustama, et Edward ja ta perekond on vampiirid, kes joovad loomade verd inimeste vere asemel. Edward paljastab peagi, et ta tõrjus Bellat sellepärast, et tema lõhn on ihaldusväärne. Peagi Bella ja Edward armuvad. Nende armastus on alguses pisut kummaline. Edward kardab, et võib ühel hetkel kontrolli kaotada ja Bellat rünnata ning ei taha tüdrukuga seetõttu lähedases füüsilises kontaktis olla.

Hiljem aga saab nende suhtest kaos, kui linna tuleb vampiir James, kes tahab Bella kätte saada. Cullenite plaaniks kaitsta Bellat, on ajada Edward ja Bella lahku ning peita Bella hotelli. Bellale helistab James, kes ütleb talle, et tema käes on Bella ema ja selleks, et ema päästa peab Bella end kätte andma. Ta annab end kätte ja James ründab teda, kuid Edward ja tema pere päästavad Bella enne, kui James ta tapab. Peagi nad avastavad, et James on Bella kätt hammustanud, Edward imeb haavast mürgi välja, enne kui Bella vampiiriks muutub. Tuleb välja, et James ei võtnudki Bella ema vangi, vaid ainult teeskles seda, et Bella kätte saada. Seejärel nad naasevad Forksi, kus toimub Edwardi ja Bella lõpuball. Bella käsi on Jamesi hammustusest viga saanud ja tema jalg kipsis. Bella otsustab, et tahab saada vampiiriks, kuid Edward keeldub teda muutmast.