PPŠ-41: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
24. rida: 24. rida:
{{commonskat|PPSh-41}}
{{commonskat|PPSh-41}}
[[Kategooria:Nõukogude Liidu jalaväerelvad]]
[[Kategooria:Nõukogude Liidu jalaväerelvad]]
[[Kategooria:Vietnami relvad]]
[[Kategooria:Püstolkuulipildujad]]
[[Kategooria:Püstolkuulipildujad]]

Redaktsioon: 21. veebruar 2019, kell 23:16

PPŠ-41

PPŠ-41 ehk PPŠ 1941, tuntud ka kui Špagini püstolkuulipilduja (vene keeles Пистолет-пулемет Шпагина, ППШ 1941), on NSVL-i tuntuim püstolkuulipilduja Teise maailmasõja päevilt.

Ajalugu

Relva konstrueeris Georgi Špagin odava ja lihtsustatud alternatiivina PPD-40 asemele ja see muutus peagi põhiliseks püstolkuulipildujaks Teises maailmasõja Idarindel. Seda oli odav toota stantsides ja sel oli tulevaliku võimalus. PPŠ-d kasutati veel isegi Vietnami sõjas ning kohati leidub seda relvastuses veel tänapäevalgi (Süüria kodusõda).

PPŠ loomise ajend oli Talvesõda, kus Soome kasutas edukalt Nõukogude armee vastu Suomi KP-31 püstolkuulipildujat lähivõitluses nii linnalahingutes kui ka metsas. 1941. aastal toodeti neid mõnisada, siis järgmise viie kuuga suudeti neid valmis saada 155 000. 1942. aasta kevadeks suudeti toota juba 3000 ühikut päevas. PPŠ on hea näide II maailmasõja võiduni viiva massitootmise mõjust. Selle osi võis toota vähekoolitatud tööjõuga kas või autotöökodades. PPŠ koosnes 87 osast ning selle valmistamiseks kulus 7,3 töötundi. Relvarauda toodeti Mossin-Nagant'i vintpüssist, lõigates selle lihtsalt pooleks ja puurides 7,62 mm vintraud ümber Tokarevi püstolipadrunile 7,62.

PPŠ oli populaarne ka Wehrmachti poole peal, kus võeti neid meeleldi vastaselt kasutada, sest Tokarevi padrun ja Mauseri püstolipadrun olid nii lähedase kaliibriga, et PPŠ tulistas normaalselt ka nendega. Teise maailmasõja lõpu poole võttis Wehrmacht selle lausa ametlikult kasutusele, konvertides selle Mauseri 7,63x25 mm peale, ristides selle ümber MP41(r). Nõukogude armee relvastas sellega sõja lõpuks terveid rügemente, saavutades sellega vastupandamatu lähitule võimsuse. Tuhanded püstolkuulipildujad visati vaenlase tagalasse suurtele partisaniüksustele, kes häirisid sellega sakslaste varustust ja liikumisi. Kokku toodeti neid ligi 6 miljonit.

Modifikatsioonid

  • MP41(r): Saksa vägede poolt 7,63x25 mm laskemoona peale ümber puuritud püstolkuulipilduja.

Taktikalis-tehnilised andmed

  • Kaliiber: 7,62x25 Tokarev
  • Kaal: 3,63 kg ilma magasinita
  • Salv: 35–71 padrunit
  • Laskekiirus: 1000 lasku/minutis
  • Pikkus: 843 mm
  • Suudmekiirus: 488 m/s
  • Efektiivne laskekaugus: 300 m