Rein Arjukese: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Erkiav (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
Erkiav (arutelu | kaastöö)
PResümee puudub
12. rida: 12. rida:


==== Avalik poliitiline tegevus ====
==== Avalik poliitiline tegevus ====
Ta oli üks 14-st [[ERSP]] asutamise ettepaneku tegijast ja asutajaliige, [[Põhiseaduse Assamblee]] ja [[Eesti Kongress]]<nowiki/>i liige. Ta oli ka taasiseseisvunud Eesti Vabariigi [[VII Riigikogu|esimese riigikogu]] liige. Laiemas poliitilises tegevuses osales ta kuni vabariigi tegeliku käivitumiseni. Samuti oli aga Rein ka aktiivne kohaliku elu korraldamises, olles aastatel 1989-1992 Albu Rahvasaadikute Nõukogu esimees, valmistades ette taastamist. Hiljem oli ta Albu Vallavolikogu mitme kooseisu liige.


Aastatel 1989-1992 oli Rein Arjukese [[Albu külanõukogu]] esimees, valmistades ette [[Albu vald|Albu valla]] taastamist. Rein Arjukese on olnud Albu Vallavolikogu mitme kooseisu liige.
Ta oli üks 14-st [[ERSP]] asutamise ettepaneku tegijast ja asutajaliige, [[Põhiseaduse Assamblee]] ja [[Eesti Kongress]]<nowiki/>i liige. Ta oli ka taasiseseisvunud Eesti Vabariigi [[VII Riigikogu|esimese riigikogu]] liige. Laiemas poliitilises tegevuses osales ta kuni vabariigi tegeliku käivitumiseni. Samuti oli aga Rein ka aktiivne kohaliku elu korraldamises, olles aastatel 1989-1992 [[Albu külanõukogu]] esimees, valmistades ette [[Albu vald|Albu valla]] taastamist. Rein Arjukese on olnud Albu Vallavolikogu mitme kooseisu liige.


==== Tunnustused ====
==== Tunnustused ====

Redaktsioon: 13. veebruar 2019, kell 00:25

Rein Arjukese (22. veebruar 1941 Tartu13. juuli 2018 Simisalu) oli üks Eesti teenekamaid loodusmehi, teisitimõtleja nõukogude ajal ning poliitik Eesti Vabariigi taastamise algaastatel.

Ta lõpetas aastal 1960 Tallinna Ehitustehnikumi[1].

Loodustegevus

Oma 77 eluaasta jooksul jõudis austusväärne loodusmees muu hulgas rajada Seli järve ümbruse rabades kaitseala - Kõrvemaa maastikukaitseala Seli raba sihtkaitsevööndi, mille hoidja ja eestkostja oli ta oma elutee lõpuni. Ka rajas ta sinna piirkonda hulk matkaradasid, laudteid isegi vaatetorne. Kõike seda kroonis 1977.aastal alustatud Simisalu matkakodu, rajamine, millest kujunes kiirelt väga hinnatud puhke- ja koolituskoht loodsusõprade ja kultuuriinimeste seas. 1977.a kolis ka Rein oma perega Simisallu, millest sai talle kodu elu lõpuni.

Lisaks oli Rein ka pühendunud loodusfotograaf, kelle fookus oli suunatud eelkõige rabade vaikse mitmekülgsuse ja ürgsuse talletamisele. Oma toimeka ja pika elu jooksul jõudis Rein Arjukese innustada ja õpetada mitmeid põlvkondi õpilasi, tudengeid ja loodusinimesi ning olla auväärne ja tark eeskuju kaasmõtlejatele.

Vastupanu okupatsioonivõimule

Rein oli seitsmekümnendatel-kaheksakümnendatel üks teisitimõtlejate vedajaid ning sellega sai Simisalu matkakodu koduseks ka paljudele teistele teisitimõtlejatele. Rein algatas sel ajal ka Simisalu väljamäe jaanitulede tava ning teisitimõtlejate kogunemised neil. Oma poliitilise tegevuse tõttu oli Rein KGB jägimise ja võimude surutise all, tema Simisalu kodule said sageli osaks läbiotsimised.

Avalik poliitiline tegevus

Ta oli üks 14-st ERSP asutamise ettepaneku tegijast ja asutajaliige, Põhiseaduse Assamblee ja Eesti Kongressi liige. Ta oli ka taasiseseisvunud Eesti Vabariigi esimese riigikogu liige. Laiemas poliitilises tegevuses osales ta kuni vabariigi tegeliku käivitumiseni. Samuti oli aga Rein ka aktiivne kohaliku elu korraldamises, olles aastatel 1989-1992 Albu külanõukogu esimees, valmistades ette Albu valla taastamist. Rein Arjukese on olnud Albu Vallavolikogu mitme kooseisu liige.

Tunnustused

Inimesena oli Rein tagasihoidlik ja vähenõudlik ning ei soovinud enesele liigset tähelepanu. Sestap on ta jäänud sageli ilma teenitud tunnustusest ning esiletoomisest. Elutöö eest on aga Reinu austatud Presidendi poolt Valgetähe teenetemärgiga 2001.aastal ning 2013.aastal nimetatud kolmanda inimesena Albu valla aukodanikuks. Enne teda on selle au osaliseks saanud A.H.Tammsaare ja Jaak Mae, mis näitab Reinu väärikust.

Kajastused

Rein Arjukese mõttevahetus Tammsaarest, rabadest ja loodusest ERR-is koos teiste loodusinimestega:

Viited