Suur Rannavärav: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
PResümee puudub
Res Cogitans (arutelu | kaastöö)
PResümee puudub
5. rida: 5. rida:
Suurt Rannaväravat on esimest korda selle nime all mainitud [[1359]]. aastal. Siis kandis värav saksakeelset nime "''Strantporte'', ''vor den groten Strantporten''".
Suurt Rannaväravat on esimest korda selle nime all mainitud [[1359]]. aastal. Siis kandis värav saksakeelset nime "''Strantporte'', ''vor den groten Strantporten''".


Tänaseni säilinud [[Suure Rannavärava eesvärav]]at koos suurtükitorniga [[Paks Margareeta]] on peetud analoogselt [[Viru värava eesvärav]]aga linnaväravateks. Keskaegsed Suure Rannavärava linnaväravad aga olid nelinurksed ning varustatud langvõrede ja tugevdatud puitustega, mida täiendasid põhiväravate ees asuvad kaitseesmärgil loodud eesväravad.
Tänaseni säilinud [[Suure Rannavärava eesvärav]]at koos suurtükitorniga [[Paks Margareeta]] on peetud analoogselt [[Viru värava eesvärav]]aga linnaväravateks. Keskaegsed Suure Rannavärava linnaväravad aga olid nelinurksed ning varustatud langvõrede ja tugevdatud puitustega, mida täiendasid põhiväravate ees asunud kaitseesmärgil loodud eesväravad.


Esimene Suure Rannavärava ehitis rajati kohta, kus kohtusid linnamüür ja [[Pikk tänav]]. Väravast mereni oli siis vaid 100 m. Esimene värav pole säilinud, ta asus säilinud Suure Rannavaäava eesväravatest ca 15 m [[Toompea]] poole. Uuringud on näidanud, et värav oli sarnane teiste väravatega, nagu [[Viru värav|Viru]], [[Karja värav|Karja]], [[Nunnavärav|Nunna-]] ja [[Väike Rannavärav|Väikese Rannaväravaga]]. Esimene Suur Rannavärav oli 4-korruseline ja 14,4 m kõrge.
Esimene Suure Rannavärava ehitis rajati kohta, kus kohtusid linnamüür ja [[Pikk tänav]]. Väravast mereni oli siis vaid 100 m. Esimene värav pole säilinud, ta asus säilinud Suure Rannavärava eesväravatest ca 15 m [[Toompea]] poole. Uuringud on näidanud, et värav oli sarnane teiste väravatega, nagu [[Viru värav|Viru]], [[Karja värav|Karja]], [[Nunnavärav|Nunna-]] ja [[Väike Rannavärav|Väikese Rannaväravaga]]. Esimene Suur Rannavärav oli 4-korruseline ja 14,4 m kõrge.


==Välislingid==
==Välislingid==

Redaktsioon: 12. veebruar 2019, kell 15:55

 See artikkel on keskaegse Tallinna kaitseehitisest; Suure Rannavärava eesvärava kohta vaata lehekülge Suure Rannavärava eesvärav; tänava Suur Rannavärav kohta vaata lehekülge Suur Rannavärav (tänav)

Suur Rannavärav oli 14. sajandil rajatud Tallinna linnamüüri kaitserajatis linna põhjaküljel Pikal tänaval, mis lammutati 1779. aastal.

Suurt Rannaväravat on esimest korda selle nime all mainitud 1359. aastal. Siis kandis värav saksakeelset nime "Strantporte, vor den groten Strantporten".

Tänaseni säilinud Suure Rannavärava eesväravat koos suurtükitorniga Paks Margareeta on peetud analoogselt Viru värava eesväravaga linnaväravateks. Keskaegsed Suure Rannavärava linnaväravad aga olid nelinurksed ning varustatud langvõrede ja tugevdatud puitustega, mida täiendasid põhiväravate ees asunud kaitseesmärgil loodud eesväravad.

Esimene Suure Rannavärava ehitis rajati kohta, kus kohtusid linnamüür ja Pikk tänav. Väravast mereni oli siis vaid 100 m. Esimene värav pole säilinud, ta asus säilinud Suure Rannavärava eesväravatest ca 15 m Toompea poole. Uuringud on näidanud, et värav oli sarnane teiste väravatega, nagu Viru, Karja, Nunna- ja Väikese Rannaväravaga. Esimene Suur Rannavärav oli 4-korruseline ja 14,4 m kõrge.

Välislingid