Stimsoni doktriin: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
PResümee puudub
PResümee puudub
Märgised: Teksti peitmine Visuaalmuudatus
1. rida: 1. rida:
'''Stimsoni mittetunnustamisdoktriin''' on [[USA]] [[välispoliitiline doktriin]], mille kohaselt USA ei tunnusta sõjalise jõu kasutamise või sellega ähvardamisega saavutatud territoriaalseid muutuseid.
'''Stimsoni mittetunnustamisdoktriin''' on [[USA]] [[välispoliitiline doktriin]], mille kohaselt USA ei tunnusta sõjalise jõu kasutamise või sellega ähvardamisega saavutatud territoriaalseid muutusi.


Stimsoni doktriin sai alguse 7. jaanuaril 1932 kui [[Ameerika Ühendriikide riigisekretär]] [[Henry Stimson]] saatis Hiina ja Jaapani valitsustele noodi, milles teatas muu hulgas, et USA ei kavatse tunnustada [[Kellogg-Briandi pakt|Briand-Kelloggi pakti]] rikkumise tulemusena toimunud territoriaalseid muudatusi (Jaapan oli osa Hiinast okupeerinud)<!-- siia peaks lisama siselingi nimetatud konflikti kohta !-->
Stimsoni doktriin sai alguse 7. jaanuaril 1932, kui [[Ameerika Ühendriikide riigisekretär]] [[Henry Stimson]] saatis Hiina ja Jaapani valitsustele noodi, milles teatas muu hulgas, et USA ei kavatse tunnustada [[Kelloggi-Briandi pakt|Kelloggi-Briandi pakti]] rikkumise tulemusena toimunud territoriaalseid muudatusi (Jaapan oli osa Hiinast okupeerinud)<!-- siia peaks lisama siselingi nimetatud konflikti kohta !-->


Stimsoni doktriin oli aluseks [[Eesti]], [[Läti]] ja [[Leedu]] [[iseseisvus]]e taastamisele [[1991]]. aastal.
Stimsoni doktriin oli aluseks [[Eesti]], [[Läti]] ja [[Leedu]] [[iseseisvus]]e taastamisele [[1991]]. aastal.

Redaktsioon: 4. detsember 2018, kell 17:30

Stimsoni mittetunnustamisdoktriin on USA välispoliitiline doktriin, mille kohaselt USA ei tunnusta sõjalise jõu kasutamise või sellega ähvardamisega saavutatud territoriaalseid muutusi.

Stimsoni doktriin sai alguse 7. jaanuaril 1932, kui Ameerika Ühendriikide riigisekretär Henry Stimson saatis Hiina ja Jaapani valitsustele noodi, milles teatas muu hulgas, et USA ei kavatse tunnustada Kelloggi-Briandi pakti rikkumise tulemusena toimunud territoriaalseid muudatusi (Jaapan oli osa Hiinast okupeerinud)

Stimsoni doktriin oli aluseks Eesti, Läti ja Leedu iseseisvuse taastamisele 1991. aastal.

Vaata ka

Välislingid