Eesti otsib superstaari: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Ahsoous (arutelu | kaastöö)
P Tühistati kasutaja 2001:7D0:8CBE:6680:C3D:DE89:AEFA:D14A (arutelu) tehtud muudatused ja pöörduti tagasi viimasele muudatusele, mille tegi 91.129.100.180.
Märgis: Tühistamine
Resümee puudub
Märgised: Mobiilimuudatus Mobiiliveebi kaudu
1. rida: 1. rida:
'''"Eesti otsib superstaari"''' on [[telesari|telesaatesari]], mis põhineb populaarsel Briti telesaatel "[[Pop Idol]]".
'''"Eesti otsib superstaari"''' on [[telesari|telesaatesari]], mis põhineb telesaatel "[[Pop Idol]]".


Sarja eesmärk on selgitada välja parim uus noor laulja Eestist. Võitjat autasustatakse plaadilepingu ja auhinnarahaga. Telesaadet toodab ja näitab [[TV3]].
Sarja eesmärk on selgitada välja parim uus noor laulja Eestist. Võitjat autasustatakse plaadilepingu ja auhinnarahaga. Telesaadet toodab ja näitab [[TV3]].

Redaktsioon: 28. november 2018, kell 18:32

"Eesti otsib superstaari" on telesaatesari, mis põhineb telesaatel "Pop Idol".

Sarja eesmärk on selgitada välja parim uus noor laulja Eestist. Võitjat autasustatakse plaadilepingu ja auhinnarahaga. Telesaadet toodab ja näitab TV3.

Sari koosneb mitmest osast: eelvoorust, teatrivoorust, stuudiovoorust ja finaalist. Eelvoorud korraldatakse mitmes linnas üle Eesti, kus kolme kohtuniku ette astuvad kõik, kes soovivad saates osaleda. Eelvoorud on toimunud Tallinnas, Tartus, Pärnus (2007–2011), Jõhvis (2007–2008; 2011), Rakveres (2009), Viljandis (2012) ja Narvas (2012). Eelvoorudest pääseb edasi 60–100 lauljat.

Telefonihääletusega on välja selgitatud kõik seitse senist saate võitjat ehk "superstaari": Birgit Õigemeel, Jana Kask, Ott Lepland, Liis Lemsalu, Rasmus Rändvee, Jüri Pootsmann ja Uudo Sepp. Saate kaudu on Eesti muusikaelus laiemalt tuntuks saanud veel sellised lauljad nagu Luisa Värk, Taavi Peterson, Taavi Immato, Getter Jaani, Marten Kuningas, Birgit Varjun, Artjom Savitski, Triin Niitoja, Teele Viira, Rosanna Lints.

Eelvoorudes ja teatrivoorudes kuulub otsustav sõna kolmele kohtunikule. "Eesti otsib superstaari" kohtunikud on olnud muusikakriitik, kitarrist ja ajakirjanik Mihkel Raud (2007-...), lauljatar Maarja-Liis Ilus (2009–2015), lauljatar Eda Ines Etti (2018-...), laulja Koit Toome (2018-...) ning laulja, näitleja ja dirigent Mart Sander (2012). Varem on kohtunikeks olnud ka raadio-DJ, raadioajakirjanik ja teleprodutsent Heidy Purga (2007–2008) ning helilooja ja pianist Rein Rannap (2007–2015)

Igal hooajal (välja arvatud viimastel hooaegadel) on saadet juhtinud erinevad saatejuhid. Esimesel hooajal (2007) olid saatejuhid näitleja Aigi Vahing ning näitleja ja koreograaf Jüri Nael. Teisel hooajal (2008) juhtisid saadet koomikud ja näitlejad Ott Sepp ja Märt Avandi. Kolmandal hooajal oli kord saadet juhtida Eurovisiooni lauluvõistluse võitnud laulja Tanel Padaril ja lauljatar Ithaka Maria Rahulal. Neljandal hooajal (2011) olid saatejuhid näitlejad Evelin Pang ja Hele Kõrve, viiendal hooajal aga vennad näitlejad Karl-Andreas Kalmet ja Henrik Kalmet. Kuuendal ja seitsmendal hooajal juhtis saadet Karl-Erik Taukar.

Telesaadet kantakse tavaliselt üle pühapäevaõhtuti, mil järjest toimuvad nii põhisaade kui ka hääletusvoor. Neljapäeviti kantakse üle ka lisasaadet "Eesti otsib superstaari: lava taga".

Esimene hooaeg

 Pikemalt artiklis Eesti otsib superstaari (esimene hooaeg)', mille võitis Birgit Õigemeel.

"Eesti otsib superstaari" esimene hooaeg algas veebruaris 2007. Saatejuhid olid näitleja Aigi Vahing ja koreograaf Jüri Nael. Kohtunikud olid kitarrist, muusikakriitik ning raadio- ja teleajakirjanik Mihkel Raud, raadio-DJ Heidy Purga ning helilooja ja klaverivirtuoos Rein Rannap. Saate eelvoorudes osales rohkem kui 1500 staariks pürgijat. Nendest vaid 100 pääses teatrivooru ja sealt edasi stuudiovoorudesse vaid 32. Stuudiovoorudest valis finaali televaatajad üheksa. Seitsme pika finaalsaate järel osalesid superfinaalis Birgit Õigemeel ja Luisa Värk. Saate võitis telefonihääletuse järel Birgit Õigemeel, keda autasustati 100 000 krooni ja plaadilepinguga. Birgit andis välja omanimelise debüütalbumi "Birgit Õigemeel" jaanuaris 2008. Oma albumi on välja andnud ka saates teise koha saavutanud Luisa Värk.

Teine hooaeg

 Pikemalt artiklis Eesti otsib superstaari (teine hooaeg)', mille võitis Jana Kask.

"Eesti otsib superstaari" saate teine hooaeg toimus kevadel 2008. Saatejuhtidena astusid üles koomikutest näitlejad Ott Sepp ja Märt Avandi. Kohtunike ridades muutusi ei toimunud. Eelvoorudes üles astunud enam kui 2300 inimesest jõudis läbi mitme vooru 10 finalisti. Kaheksa finaalsaate järel kohtusid superfinaalis Jana Kask ja Arno Suislep. Eesti valis oma teiseks superfinalistiks Jana. Tähelepanuväärsemad osalejad on Taavi Immato (ansambli Shanon solist), Kristiina Piperal, Timothy Jarman ja Norman Salumäe. Detsembris 2009 andis Jana välja oma debüütalbumi "Face in the Mirror".

Kolmas hooaeg

 Pikemalt artiklis Eesti otsib superstaari (kolmas hooaeg)', mille võitis Ott Lepland.

"Eesti otsib superstaari" kolmas hooaeg sai alguse septembris 2009. Saatejuhid olid Tanel Padar ja Ithaka Maria. Kohtuniku rolli lisandus Maarja-Liis Ilus, kes vahetas välja raadiohääle Heidy Purga. Eelvoorudes pürgis superstaariks rohkem kui 1500 lauljat. Läbi mitme vooru oli finaalis taas 10, kellest kaheksa nädala järel Linnahallis üles astusid superfinalistid Birgit Varjun ja Ott Lepland. Terve telesaate jooksul kestnud hääletuse tulemusel võitis superstaaritiitli, plaadilepingu ansambliga The Sun ja 100 000 Eesti krooni Ott Lepland. Aprillis 2010 ilmus Leplandi omanimeline debüütalbum "Ott Lepland".

Neljas hooaeg

 Pikemalt artiklis Eesti otsib superstaari (neljas hooaeg)', mille võitis Liis Lemsalu.

"Eesti otsib superstaari" neljas hooaeg algas TV3 ekraanil 13. veebruaril 2011. Saatejuhtideks olid näitlejad Evelin Pang ja Hele Kõrve. Kohtunikud olid teist aastat järjest Mihkel Raud, Maarja-Liis Ilus ja Rein Rannap. Kaheksa finaalsaate järel toimunud superfinaalis astusid üles Liis Lemsalu ja Artjom Savitski. Nokia Kontserdimajast üle kantud saate jooksul anti ligi 90 000 telefonikõnet. Telefonihääletuse tulemusel võitis saate Liis Lemsalu, keda autasustati 10 000 euroga ja plaadilepinguga Universal Musicuga. Sarjale järgnes üle-eestiline kontserditurnee "Eesti superstaar – Live tuur", kus esinesid esimesele viiele kohale platseerunud finalistid, kolmanda hooaja võitja Ott Lepland ja finalist Getter Jaani, Lenna Kuurmaa ning Koit Toome. [1]

Viies hooaeg

 Pikemalt artiklis Eesti otsib superstaari (viies hooaeg)', mille võitis Rasmus Rändvee.

Eesti otsib superstaari viies hooaeg jõudis ekraanile 9. septembril 2012. Kohtunikena jätkasid Mihkel Raud ja Maarja-Liis Ilus, kellega liitus uue kohtunikuna Mart Sander. Saatejuhtidena tegid oma debüüdi näitlejad vennad Karl-Andreas Kalmet ja Henrik Kalmet. 23. detsembril 2012 Nokia Kontserdimajas välja kuulutatav võitja sai auhinnaks "superstaari" tiitli, plaadilepingu Universal Musicuga ja 10 000 eurot. Selle koha eest võitlesid Rasmus Rändvee ja Elina Born, saate võitis Rasmus 59% poolthäältega.

Kuues hooaeg

 Pikemalt artiklis Eesti otsib superstaari (kuues hooaeg)', mille võitis Jüri Pootsmann.

Eesti otsib superstaari kuues hooaeg algas 2015. aasta kevadel. Saadet juhtis Karl-Erik Taukar. Kohtunikena asusid lauljaid hindama Tanel Padar, Maarja-Liis Ilus, Rein Rannap ja Jarek Kasar. Võitja selgus 2015. aasta mai lõpus. 31. mail toimus Nordea Kontserdimajas finaal. Finaalis laulsid Jüri Pootsmann ja Gertu Pabbo. Võitja sai auhinnaks superstaaritiitli, 10 000 eurot, plaadilepingu Universal Musicuga ja esimese singli, mis ilmus 1. juunil 2015. Finaali võitis Jüri Pootsmann.

Endiste osalejate diskograafia

Laulja Debüütalbum Teine album Kolmas album Neljas album
Birgit Õigemeel
(Esimene hooaeg; võitja)
Birgit Õigemeel
(25. jaanuar 2008)
MTH Publishing
Ilus aeg
(10. november 2008)
MTH Publishing
Teineteisel pool
(19. november 2009)
MTH Publishing
Uus Algus
(3. detsember 2013)
Enjoy Entertainment
Getter Jaani
(Kolmas hooaeg; neljas koht)
Parim päev EP
(9. juuni 2010)
Moonwalk
Rockefeller Street
(2. mai 2011)
Moonwalk
Jõuluvalgus
(2011)
Moonwalk
DNA

(12. detsember 2014) Moonwalk

Ott Lepland
(Kolmas hooaeg; võitja)
Ott Lepland
(14. aprill 2010)
Crunch Industry
Laulan ma sind
(28. oktoober 2011)
Crunch Industry
Kuula
(mai 2012)
Crunch Industry
Öö mu kannul käib
(4. detsember 2012)
Crunch Industry
Luisa Värk
(Esimene hooaeg; teine koht)
Tunnete allee
(4. detsember 2008)
RHS
Jana Kask
(Teine hooaeg; võitja)
Face in the Mirror
(11. detsember 2009)
EES
Liis Lemsalu
(Neljas hooaeg; võitja)
Liis Lemsalu
(2011)
Universal Music
Marten Kuningas
(Kolmas hooaeg; 3. koht)
Janu
(2012)
Morss Records
Elina Born
(Viies hooaeg; teine koht))
Elina Born
(2015)
Star Management
Karl-Erik Taukar
(Viies hooaeg; neljas koht))
Vääramatu jõud
(2014)
Star Management
Kaks
(2016)
Star Management
Mikk Mäe

(Kuues hooaeg; 4. koht)

Mikk Mäe

(2015)

Vana Klaver P&M

"Pop Idol" mujal maailmas

 Suurbritannia
Pop Idol
Pop Iidol; originaal
Araabia maad
سوبر ستار
Superstaar
 Armeenia
Հայ Սուպերսթար
Hei, superstaar
 Austraalia
Australian Idol
Austraalia Iidol
 Belgia
Idool
Iidol
 Brasiilia
Ídolos
Iidolid
 Bulgaaria
Music Idol
Muusika Iidol
 Kanada
Canadian Idol
Kanada Iidol
 Horvaatia
Hrvatski Idol
Horvaatia Iidol
 Horvaatia
Hrvatska traži zvijezdu
Horvaatia otsib staari
 Tšehhi
Česko hledá SuperStar
Tšehhi otsib superstaari
Tšehhi ja Slovakkia
Česko Slovenská Superstar
Tšehhi Slovakkia Superstaar
 Taani
Idols
Iidolid
 Soome
Idols
Iidolid
 Prantsusmaa
Nouvelle Star
Uus staar
 Gruusia
ჯეოსტარი
Geostari
 Saksamaa
Deutschland sucht den Superstar
Saksamaa otsib superstaari
 Kreeka
Super Idol
Super iidol
 Kreeka
Greek Idol
Kreeka iidol
 Island
Idol stjörnuleit
Iidol staariotsing
 India
Indian Idol
India iidol
 Indoneesia
Indonesian Idol
Indoneesia iidol
 Kasahstan
SuperStar KZ
 Makedoonia
Македонски идол
Makedoonia iidol
 Malaisia
Malaysian Idol
Malaisia iidol
 Holland
Idols
Iidols
 Uus-Meremaa
NZ Idol
Uus-Meremaa iidol
 Nigeeria
Nigerian Idol
Nigeeria iidol
 Norra
Idol
Iidol
 Pakistan
Pakistan Idol
Pakistani iidol
 Filipiinid
Philippine Idol
Filipiinide iidol
 Filipiinid
Pinoy Idol
Filipiinide iidol
 Poola
Idol
Iidol
 Portugal
Ídolos
Iidolid
 Puerto Rico
Idol Puerto Rico
Puerto Rico Iidol
 Venemaa
Народный Артист
Rahva artist
 Singapur
Singapore Idol
Singapuri iidol
 Slovakkia
Slovensko hľadá SuperStar
Slovakkia otsib superstaari
 Lõuna-Aafrika Vabariik
Idols
Iidolid
 Lõuna-Aafrika Vabariik
Afrikaans Idols
Aafrika iidolid
 Rootsi
Idol
Iidol
 Türgi
Turkstar
 Ameerika Ühendriigid
American Idol
Ameerika iidol
 Vietnam
Thần Tượng Âm Nhạc
Vietnami iidol
Aasia
Asian Idol
Aasia iidol
Ida-Aafrika
Idols East Africa
Iidolid. Ida-Aafrika
Ladina-Ameerika
Latin American Idol
Ladina-Ameerika iidol
Lääne-Aafrika
Idols West Africa
Lääne-Aafrika iidol
Lääne-Balkan
Идол
Iidol
Maailm
World Idol
Maailma iidol

Viited

  1. . elu24 [/blank/ otsib superstaari» peaauhind on 10 000 eurot /blank/ otsib superstaari» peaauhind on 10 000 eurot]. {{cite web}}: kontrolli parameetri |url= väärtust (juhend); puuduv või tühi pealkiri: |title= (juhend)

Välislingid