Skopje: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
48. rida: 48. rida:
==Inimesed==
==Inimesed==
[[Fail:Mother Teresa House Macedonia.JPG|pisi|vasakul|[[Ema Teresa mälestusmaja]], mis on ehitatud täpselt samale kohale, kus hilisem roomakatoliku nunn teisel elupäeval ristiti]]
[[Fail:Mother Teresa House Macedonia.JPG|pisi|vasakul|[[Ema Teresa mälestusmaja]], mis on ehitatud täpselt samale kohale, kus hilisem roomakatoliku nunn teisel elupäeval ristiti]]
Linna esimese teatri ehitust ja [[Kosovo]]ga siduvat raudtee ühendust toetas [[kosovoalbaania]] päritolu [[Nikollë Bojaxhiu]], ta oli esimene katoliiklane sealses linnavalitsuses. 1910. aastal sündis talle tütar [[Anjezë Gonxhe Bojaxhiu]], kes sealsamas ristiti. 1970. aastatest teab maailm naist ''Ema Teresana'', kes kuulutati 2016. aastal pühakuks.
Skopjes on 1910. aastal sündinud ja ristitud [[kosovoalbaania]] päritolu pühak [[ema Teresa]].


==Vaata ka==
==Vaata ka==

Redaktsioon: 19. november 2018, kell 19:16

Skopje

makedoonia Скопје Skopje

Pindala 225 km²
Elanikke 537 478 (2012)[viide?]

Koordinaadid 42° 0′ N, 21° 26′ E
Skopje (Põhja-Makedoonia)
Skopje
Skopje kindlus ja rahvusteater 1920. aastatel
Kivisild Vardari jõel
"Ratsasõdalane"

Skopje (makedoonia Скопје) on Makedoonia pealinn.

Skopje asub mägise Makedoonia põhjaosas Vardari jõe kaldal. Vardari lähe on küll kõigest 60 km kaugusel Skopjest, kuid ometi on jõe vooluhulk linnas umbes sama suur kui Thessaloníki lähedal suudmes. Jõgi lookleb Skopjes ja teda ületab seal 5 silda.

Skopje on korduvalt saanud kannatada suurte maavärinate tõttu, viimati 1963. aasta juulis, kui surma sai üle 1000 inimese ja hävis 80% linnast. Linna taastamist juhtis Jaapani arhitekt Kenzō Tange, kes oli 1949 koostanud plaani ka Hiroshima taastamiseks.

Kliima

Skopjes on keskmine aastane sademete hulk 507 mm. Kõige rohkem sademeid on mais (62 mm) ja novembris (56 mm), kõige vähem augustis (31 mm) ja jaanuaris (33 mm). Sajupäevi on aastas 75, igas kuus vähemalt 5, kõige rohkem (9) mais.

Rahvastik

2002. aasta rahvaloenduse andmetel oli Skopje elanikest makedoonlasi 66,7%, albaanlasi 20,4%, mustlasi 4,6%, serblasi 2,8%, türklasi 1,7%, bosnialasi 1,5%, vlahhe 0,5% ja teistest rahvustest inimesi 1,6%.[1]

Ajalugu

Skopjest on leitud 6000 aasta vanuse nooremast kiviajast pärit asula jäänuseid. Need tulid välja vanast Kale kindlusest, mis asub linnakeskusest kõrgemal mägedes.

Antiikajal oli Skopje nimeks Scupi. Võimalik on ka neid kaht asulat erinevateks lugeda, sest nende asukoht ei lange päriselt kokku, Scupi oli pisut kõrgemal mägedes, kust tänapäeval avaneb vaade linnale. Scupi kuulus Makedooniasse. 3. sajandil eKr tungisid sinnakanti dardanid.

Rooma riiki kuulus Scupi sisuliselt alates 168. aastast eKr, mil kukutati viimane Makedoonia kuningas Perseus, ja formaalselt alates 148. aastast eKr, mil Quintus Caecilius Metellus võitis Makedoonia ülestõusnute juhi ja isehakanud kuninga Andriscuse väed. 146 eKr moodustati Makedoonia provints ja Scupi jäi selle koosseisu.

Kui Rooma riik laienes põhja, eraldati selle jaoks uus provints Möösia ja Scupi arvati selle koosseisu. Aastal 86 jagas Domitianus ka selle kaheks. Scupi sai koloonia õigused ja ta kuulutati Ülem-Möösia (Moesia superior) pealinnaks. Diocletianus omakorda eraldas sellest Dardania provintsi.

395 läks Skopje Bütsantsi koosseisu ning sai tähtsaks kaubandus- ja sõjaväekeskuseks. Justinianus I sündis aastal 483 Tauresiumis 20 km kaugusel Skopjest kagus. 518 hävitas maavärin Scupi peaaegu täielikult. Justinianus laskis linna uuesti ehitada tänapäeva Skopje keskusesse, Vardari jõe viljakale kaldale.

972992 oli Skopje Esimese Bulgaaria Impeeriumi pealinn. Pärast selle langust läks Skopje 1018 Bütsantsile tagasi ja oli selle provintsikeskus. 11. sajandi lõpus tabas linna järjekordne hävitav maavärin ja linn käis alla. 1189 kuulus ta Serbiale, 13. sajandi keskel oli pärastise Bulgaaria tsaari Konstantin Aseni valduste keskus. Bütsants suutis Skopje tagasi vallutada, aga 1282 kaotas selle uuesti Serbia kuningale Stefan Uroš II-le. Tema pojapoeg Stefan Dušan muutis Skopje oma pealinnaks, kuulutas end seal 1346 tsaariks ja tegi Skopjest Serbia impeeriumi pealinna.

Alates 1392 oli Skopje Ottomani impeeriumi koosseisus, kandis nime Üsküb või Üsküp (see oli linna türgipärane hääldus) ja oli Kosovo vilajeti pealinn.

Türgi võimu alt vabanes linn alles 1912 Esimese Balkani sõja käigus, mil linna ametlikuks nimeks sai Skoplje. Ehkki see oli Albaania sõjavägi, kes türklased linnast välja ajas, hõivas juba mõne nädala pärast linna Serbia ja linn sai osaks Serbiast. 19141918 hõivasid linna Bulgaaria väed, pärast kuulus Skopje Jugoslaaviasse. 19441991 oli Skopje Makedoonia Sotsialistliku Vabariigi pealinn.

Seejärel Makedoonia iseseisvus ja Skopje on sellest ajast riigi pealinn.

Inimesed

Ema Teresa mälestusmaja, mis on ehitatud täpselt samale kohale, kus hilisem roomakatoliku nunn teisel elupäeval ristiti

Linna esimese teatri ehitust ja Kosovoga siduvat raudtee ühendust toetas kosovoalbaania päritolu Nikollë Bojaxhiu, ta oli esimene katoliiklane sealses linnavalitsuses. 1910. aastal sündis talle tütar Anjezë Gonxhe Bojaxhiu, kes sealsamas ristiti. 1970. aastatest teab maailm naist Ema Teresana, kes kuulutati 2016. aastal pühakuks.

Vaata ka

Viited

Välislingid