Areios: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Thijs!bot (arutelu | kaastöö)
P robot Adding: sl:Arij
TXiKiBoT (arutelu | kaastöö)
P robot Adding: gl:Ario
35. rida: 35. rida:
[[es:Arrio]]
[[es:Arrio]]
[[fr:Arius (prêtre)]]
[[fr:Arius (prêtre)]]
[[gl:Ario]]
[[it:Ario]]
[[it:Ario]]
[[hu:Arius]]
[[hu:Arius]]

Redaktsioon: 7. veebruar 2007, kell 03:32

Areios [ar'eios] (ladinapäraselt Arius [ar'iius] (256336) oli kristlik presbüter Aleksandriast. Tema järgi on nime saanud arianism ehk ariaanlus, mida kirik peab ketserluseks.

Areiosel olid kristoloogias järgmised õpetused:

  • Logosel ja Isal ei ole ühesugune olemus
  • Poeg on Isa loodu
  • oli aeg, mil Poeg ei eksisteerinud (Isa ja Poja võrdigavesuse eitamine).

Areiose õpetuse järgi on ainult üks tõeline Jumal ning Jeesus on (eriti väljapaistev) loodu. Isa olemus on Pojale tunnetamatu.

Umbes 318 tekkis tüli Aleksandria patriarhi Alexandrose ning Areiose vahel. Areios süüdistas Alexandrost sabellianismis. Alexandros kutsus seepeale kokku kirikukogu, mis mõistis Areiose hukka.

Areiosel oli siiski arvukalt pooldajaid ning tüli laienes Aleksandriast üle kogu Hommikumaa. Areios leidis varjupaiga Kaisarea Eusebiose juurest.

Et kristluse ühtsust taastada, kutsus keiser Constantinus I kokku Esimese Nikaia kirikukogu (325), kus piiskopid mõistsid Areiose õpetuse ketserlusena hukka.

Areios pagendati, aga juba 328 tühistati pagendus Nikomedeia Eusebiose mõjuvõimu tõttu. Samal aastal sai Aleksandria patriarhiks Athanasios.

Aastal 335 pidi Areios keisri käsul täielikult rehabiliteeritama. Ta kuulutas valmisolekut kirjutada alla Nikaia kirikukogu tulemustele, mis ta omal ajal oli tagasi lükanud. Ent enne kui ta jõudis Konstantinoopolis armulauda saada, suri ta äkitselt. Mõningate allikate järgi mürgitati ta vastaste poolt. Sokrates Scholastikose järgi (Kirikuajalugu, I, XXXVIII) olevat metropoliit Alexandros Konstantinoopolist, kes keisri käsu tõttu sattus südametunnistusekonflikti, palvetanud, et kas tema või Areios maailmast kõrvaldataks, enne kui Areios armulauale lubataks.

Vaata ka