Jumalasünnitaja: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
P Neitsi Maarja > neitsi Maarja
1. rida: 1. rida:
[[Pilt:Master of Frankfurt Madonna and Child.JPG|pisi|[[Frankfurdi meister]]. [[Madonna]] lapsega.]]
[[Pilt:Master of Frankfurt Madonna and Child.JPG|pisi|[[Frankfurdi meister]]. [[Madonna]] lapsega.]]
[[Pilt:Moosburg - Sankt Kastulus - Romanisches Portal - Theotokos.JPG|pisi|Jumalasünnitaja [[Moosburg an der Iser|Iseri-äärse Moosburgi]] [[katedraal]]i [[St. Kastulus]]e [[romaani stiil]]is [[lääneportaal]]il]]
[[Pilt:Moosburg - Sankt Kastulus - Romanisches Portal - Theotokos.JPG|pisi|Jumalasünnitaja [[Moosburg an der Iser|Iseri-äärse Moosburgi]] [[katedraal]]i [[St. Kastulus]]e [[romaani stiil]]is [[lääneportaal]]il]]
'''Jumalasünnitaja''' ([[kreeka keel]]es Θεοτόκος ''Theotókos'', [[ladina keel]]es ''Dei Genitrix'') ehk '''Jumalaema''' (ladina keeles ''Mater Dei'') on [[Jeesus Kristus|Jeesuse Kristuse]] ema [[Maarja]] au[[tiitel]], mis sisaldab [[kristlus|kristlikku]] usuveendumust, et [[Jumala Poeg|Jumala Pojana]] austatav [[Jeesus Naatsaretist]] oli ühtaegu tõeline [[Jumal]] ja tõeline [[inimene]].
'''Jumalasünnitaja''' ([[kreeka keel]]es Θεοτόκος ''Theotókos'', [[ladina keel]]es ''Dei Genitrix'') ehk '''jumalaema''' (ladina keeles ''Mater Dei'') on [[Jeesus Kristus|Jeesuse Kristuse]] ema [[Maarja]] au[[tiitel]], mis sisaldab [[kristlus|kristlikku]] usuveendumust, et [[Jumala Poeg|Jumala pojana]] austatav [[Jeesus Naatsaretist]] oli ühtaegu tõeline [[Jumal]] ja tõeline [[inimene]].


[[Pühima Neitsi Maarja, Jumalaema, suurpüha]] peetakse [[katoliku kirik]]us [[1. jaanuar]]il, kuni [[1969. aasta kalendrireform]]ini peeti 11. oktoobril [[õndsaima Neitsi Maarja emaduse püha]].
[[Pühima neitsi Maarja, jumalaema suurpüha]] peetakse [[katoliku kirik]]us [[1. jaanuar]]il, kuni [[1969. aasta kalendrireform]]ini peeti 11. oktoobril [[õndsaima Neitsi Maarja emaduse püha|õndsaima neitsi Maarja emaduse püha]].


==Jumalasünnitaja ja Jumalaema mõiste==
==Jumalasünnitaja ja jumalaema mõiste==
Nimetust ''Theotókos'' kasutati esimest korda [[Ephesose kirikukogu]]l 431. aastal [[Nestorios]]e vastu, kes õpetas, et Maarja sünnitas Kristuse ([[Nikaia I kirikukogu]] ja [[Konstantinoopoli I kirikukogu]] [[trinitarism|trinitaristliku]] õpetuse järgi Jeesuse Kristuse), kes oli ühtaegu tõeline inimene ja tõeline Jumal, mitte ainult [[Jumala Poeg]]. [[Dogma]] sõnastamisel ei olnud esmane mitte väide Maarja kohta, vaid väide Jeesuse Kristuse kohta.
Nimetust ''Theotókos'' kasutati esimest korda [[Ephesose kirikukogu]]l 431. aastal [[Nestorios]]e vastu, kes õpetas, et Maarja sünnitas Kristuse ([[Nikaia I kirikukogu]] ja [[Konstantinoopoli I kirikukogu]] [[trinitarism|trinitaristliku]] õpetuse järgi Jeesuse Kristuse), kes oli ühtaegu tõeline inimene ja tõeline Jumal, mitte ainult [[Jumala poeg]]. [[Dogma]] sõnastamisel ei olnud esmane mitte väide Maarja kohta, vaid väide Jeesuse Kristuse kohta.


Suhteliselt neutraalse kreeka sõna tõlkimine "Jumalaemaks" katoliku kirikus on mõnedele evangeelsetele kristlikele konfessioonidele (kuid mitte [[luterlik kirik|luterlikele kirikutele]]) vastuvõetamatu, sest see sarnastavat Maarjat [[paganlus|paganliku]] [[jumalanna]]ga, mida väljendiga "Jumalasünnitaja" olevat tahetud vältida.
Suhteliselt neutraalse kreeka sõna tõlkimine "jumalaemaks" katoliku kirikus on mõnedele evangeelsetele kristlikele konfessioonidele (kuid mitte [[luterlik kirik|luterlikele kirikutele]]) vastuvõetamatu, sest see sarnastavat Maarjat [[paganlus|paganliku]] [[jumalanna]]ga, mida väljendiga "jumalasünnitaja" olevat tahetud vältida.


Katoliiklik [[dogmaatika]] näeb nimetust "Jumalaema" "Jumalasünnitaja" lihtsama sünonüümina. Teesi "Maarja sünnitas Jumala, aga ei ole tema ema", mis ülalmainitud hoiakust ilmneb, peab katoliku kirik just selle asja uuemaks sõnastuseks, mida kirikukogu tahtis hukka mõista. Siiski ei ole ''Dei genetrix'' ladina tekstides sugugi haruldane, ''mater Dei'' aga on kasutusel peamiselt "[[Ave Maria]]s"; nii et sageli on tegu tõlkeküsimusega. Tiitli piibelliku kinnitusena tuuakse sageli ära Lk 1:43, kus [[Eliisabet]] nimetab Maarjat "mu Issanda ema".
Katoliiklik [[dogmaatika]] näeb nimetust "jumalaema" "jumalasünnitaja" lihtsama sünonüümina. Teesi "Maarja sünnitas Jumala, aga ei ole tema ema", mis ülalmainitud hoiakust ilmneb, peab katoliku kirik just selle asja uuemaks sõnastuseks, mida kirikukogu tahtis hukka mõista. Siiski ei ole ''Dei genetrix'' ladina tekstides sugugi haruldane, ''mater Dei'' aga on kasutusel peamiselt "[[Ave Maria]]s"; nii et sageli on tegu tõlkeküsimusega. Tiitli piibelliku kinnitusena tuuakse sageli ära Lk 1:43, kus [[Eliisabet]] nimetab Maarjat "mu Issanda ema".


[[Antroposoofia]] peab Jeesuse ema nimetamist Jumalaemaks valeks, sest [[Rudolf Steiner]]i vaate järgi sai Jeesus Kristuseks alles [[Jeesuse ristimine|Jeesuse ristimisel]] Jordanis (Jh 1:28–34).<ref>[[Hans-Werner Schroeder]]. ''Der kosmische Christus'', Urachhaus Vlg., Stuttgart 1995, lk 142.</ref>
[[Antroposoofia]] peab Jeesuse ema nimetamist jumalaemaks valeks, sest [[Rudolf Steiner]]i vaate järgi sai Jeesus Kristuseks alles [[Jeesuse ristimine|Jeesuse ristimisel]] Jordanis (Jh 1:28–34).<ref>[[Hans-Werner Schroeder]]. ''Der kosmische Christus'', Urachhaus Vlg., Stuttgart 1995, lk 142.</ref>


==Viited==
==Viited==

Redaktsioon: 7. oktoober 2018, kell 14:34

Frankfurdi meister. Madonna lapsega.
Jumalasünnitaja Iseri-äärse Moosburgi katedraali St. Kastuluse romaani stiilis lääneportaalil

Jumalasünnitaja (kreeka keeles Θεοτόκος Theotókos, ladina keeles Dei Genitrix) ehk jumalaema (ladina keeles Mater Dei) on Jeesuse Kristuse ema Maarja autiitel, mis sisaldab kristlikku usuveendumust, et Jumala pojana austatav Jeesus Naatsaretist oli ühtaegu tõeline Jumal ja tõeline inimene.

Pühima neitsi Maarja, jumalaema suurpüha peetakse katoliku kirikus 1. jaanuaril, kuni 1969. aasta kalendrireformini peeti 11. oktoobril õndsaima neitsi Maarja emaduse püha.

Jumalasünnitaja ja jumalaema mõiste

Nimetust Theotókos kasutati esimest korda Ephesose kirikukogul 431. aastal Nestoriose vastu, kes õpetas, et Maarja sünnitas Kristuse (Nikaia I kirikukogu ja Konstantinoopoli I kirikukogu trinitaristliku õpetuse järgi Jeesuse Kristuse), kes oli ühtaegu tõeline inimene ja tõeline Jumal, mitte ainult Jumala poeg. Dogma sõnastamisel ei olnud esmane mitte väide Maarja kohta, vaid väide Jeesuse Kristuse kohta.

Suhteliselt neutraalse kreeka sõna tõlkimine "jumalaemaks" katoliku kirikus on mõnedele evangeelsetele kristlikele konfessioonidele (kuid mitte luterlikele kirikutele) vastuvõetamatu, sest see sarnastavat Maarjat paganliku jumalannaga, mida väljendiga "jumalasünnitaja" olevat tahetud vältida.

Katoliiklik dogmaatika näeb nimetust "jumalaema" "jumalasünnitaja" lihtsama sünonüümina. Teesi "Maarja sünnitas Jumala, aga ei ole tema ema", mis ülalmainitud hoiakust ilmneb, peab katoliku kirik just selle asja uuemaks sõnastuseks, mida kirikukogu tahtis hukka mõista. Siiski ei ole Dei genetrix ladina tekstides sugugi haruldane, mater Dei aga on kasutusel peamiselt "Ave Marias"; nii et sageli on tegu tõlkeküsimusega. Tiitli piibelliku kinnitusena tuuakse sageli ära Lk 1:43, kus Eliisabet nimetab Maarjat "mu Issanda ema".

Antroposoofia peab Jeesuse ema nimetamist jumalaemaks valeks, sest Rudolf Steineri vaate järgi sai Jeesus Kristuseks alles Jeesuse ristimisel Jordanis (Jh 1:28–34).[1]

Viited

  1. Hans-Werner Schroeder. Der kosmische Christus, Urachhaus Vlg., Stuttgart 1995, lk 142.