Porkuni piiskopilinnus: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Kotkasulg (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''Porkuni piiskopilinnus''' asub ida - Virumaal Tammsalu - Kullenga mnt. ääres.
'''Porkuni piiskopilinnus''' asub Lääne - Virumaal Tammsalu - Kullenga mnt. ääres.


'''Porkuni piiskopilinnus''' on kuulunud omalajal Tallinna piiskopile ja nn. lauamõislinnusest on praeguseks alles vaid vundament ja üks väravatorn.
'''Porkuni piiskopilinnus''' on kuulunud omalajal Tallinna piiskopile ja nn. lauamõislinnusest on praeguseks alles vaid vundament ja üks väravatorn.

Redaktsioon: 5. veebruar 2007, kell 23:32

Porkuni piiskopilinnus asub Lääne - Virumaal Tammsalu - Kullenga mnt. ääres.

Porkuni piiskopilinnus on kuulunud omalajal Tallinna piiskopile ja nn. lauamõislinnusest on praeguseks alles vaid vundament ja üks väravatorn.

Linnuse rajas Porkuni järve kaldal asvuvale künkale aastail 14771479 Tallinna piiskopiSimon von der Borchi. Tema järgi sai koht hiljem ka nime: Borckholm.

Ebakorrapärase nelinurgaga moodustanud laagerkastelllinnuse nurkades asusid suurtükitornid. Tõenäoliselt pole linnust piiranud ringmüüri ja torne rajatud kogu nende kõrguses siiski üheaegselt, vaid pikema perjoodi vältel. Selle arvamuse kasuks kõneleb ka säilinud väravatorn, mis oma alaosas on neljakandiline, ülaosas aga kaheksanurkne.Linnuse kabeli koori ehituse osadeks olevad ümarkaarsed apsiidid (eendehitused) on iseloomulikud romaani perioodile.Torni tippu ehtiv mašikuliifriis pärineb aga hoopis hilisemast ajast, nagu kinnitab 17. ja 19. saj. Porkuni linnusest loodud gravüüride võrdlus.

Linnus sai raskelt kannatada1588 Liivi sõjas ja kaotas oma sõjalise tähtsuse ja hakkas lagunema.


Fail:Porkuni piiskopilinnus.jpg





Välislink