Konvektsioon: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Nefjool (arutelu | kaastöö)
PResümee puudub
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
{{See artikkel| räägib soojuse levist; õhu vertikaalse liikumise kohta atmosfääris õhukihtide ebaühtlase soojenemise tõttu vaata artiklit [[Konvektsioon (meteoroloogia)]]}}
'''Konvektsioon''' on [[fluidum]]is, selles üldisest [[temperatuur]]ist kõrgema temperatuuriga, kergema (väiksema [[tihedus]]ega) ainehulga üleslükkejõust tekkinud püstsuunaline '''ringliikumine'''. Ringliikumisega ehk konvektsiooniga kaasneb [[vedelik]]es ja [[gaas]]ides (ka [[atmosfäär]]is) [[soojus]]e edasikandumine.


Konvektiivse liikumise tekkimiseks on vajalik [[raskusjõud]]. Konvektsioon ei saa tekkida [[tahke]]tes (mittevoolavates) [[aine (füüsika)|aine]]tes.
'''Konvektsioon''' on [[Aine (füüsika)|aine]] püstsuunalise ringliikumisega [[vedelik]]us ja [[gaas]]is (fluidumis) [kaasnev [[soojus]]e edasikandumine. Konvektiivne liikumine tekib [[raskusjõud|raskusjõu]] toimel, sest fluidumi erineva [[temperatuur]]iga piirkondades on aine [[tihedus]] erinev.

[[Aine (füüsika)|aine]] püstsuunalise ringliikumisega [[vedelik]]us ja [[gaas]]is (fluidumis) [kaasnev [[soojus]]e edasikandumine. Konvektiivne liikumine tekib [[raskusjõud|raskusjõu]] toimel, sest fluidumi erineva [[temperatuur]]iga piirkondades on aine [[tihedus]] erinev.


{{geo-toim}}
{{geo-toim}}

Redaktsioon: 29. september 2018, kell 09:17

Konvektsioon on fluidumis, selles üldisest temperatuurist kõrgema temperatuuriga, kergema (väiksema tihedusega) ainehulga üleslükkejõust tekkinud püstsuunaline ringliikumine. Ringliikumisega ehk konvektsiooniga kaasneb vedelikes ja gaasides (ka atmosfääris) soojuse edasikandumine.

Konvektiivse liikumise tekkimiseks on vajalik raskusjõud. Konvektsioon ei saa tekkida tahketes (mittevoolavates) ainetes.

aine püstsuunalise ringliikumisega vedelikus ja gaasis (fluidumis) [kaasnev soojuse edasikandumine. Konvektiivne liikumine tekib raskusjõu toimel, sest fluidumi erineva temperatuuriga piirkondades on aine tihedus erinev.