Kihlus: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Uus lehekülg: ''''Kihlus''' oli tuntud kui kosjadele järgnev koosviibimine mõrsja kodus. Selles osales (eriti Saaremaal) kitsas sugulaste ring ning tähtsamad pulmategelased: i...'
 
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''Kihlus''' oli tuntud kui [[kosjad]]ele järgnev koosviibimine [[mõrsja]] kodus.
'''Kihlus''' oli [[kosjad]]ele järgnev koosviibimine [[mõrsja]] kodus. Kihlusel vahetati [[kihlad|kihlasid]].


Selles osales (eriti [[Saaremaa]]l) kitsas sugulaste ring ning tähtsamad pulmategelased: [[isamees]] naisega ja [[kaasanaine|kõrvatsinaine]] mehega; kihluse joogid muretses [[peiu]]. Kihlus oli nagu tasakaalustuseks Saaremaa ühe otsaga pulmadele, kihlus toimus laupäeval.
Kihlusel osales (eriti [[Saaremaa]]l) kitsas sugulaste ring ning tähtsamad pulmategelased: [[isamees]] naisega ja [[kaasanaine]] mehega; kihluse joogid muretses [[peiu]]. Kihlus oli Saaremaal ka tasakaalustuseks ühe otsaga pulmadele, kihlus toimus laupäeval.


Mandril oli kihlus kihelkonniti üle maa tuntud kui laupäevane pidu mõrsja kodus, kihluselt mindi pühapäeva hommikul kirikusse "lugema", s. o. laulatusele kirjutama. Kihluse kingid [[pastor]]ile olid sukad ja sukapaelad, [[köster|köstrile]] kindad ja vöö (ning 2 kopikat kindas).
Mandril korraldati kihlus laupäevase peona mõrsja kodus, kihluselt mindi pühapäeva hommikul kirikusse "lugema", s. o. laulatusele kirjutama. Kihluse kingid [[pastor]]ile olid sukad ja sukapaelad, [[köster|köstrile]] kindad ja vöö (ning 2 kopikat kindas).
Hilisemal ajal oli kihlus kosje asendav pidu, millal anti üle [[kihlasõrmus]] ja teatati eelseisvast abiellumisest. <ref name="3pulm" />.
Hilisemal ajal oli kihlus kosje asendav pidu, millal anti üle [[kihlasõrmus]] ja teatati eelseisvast abiellumisest. <ref name="3pulm" />.



Redaktsioon: 3. september 2018, kell 22:33

Kihlus oli kosjadele järgnev koosviibimine mõrsja kodus. Kihlusel vahetati kihlasid.

Kihlusel osales (eriti Saaremaal) kitsas sugulaste ring ning tähtsamad pulmategelased: isamees naisega ja kaasanaine mehega; kihluse joogid muretses peiu. Kihlus oli Saaremaal ka tasakaalustuseks ühe otsaga pulmadele, kihlus toimus laupäeval.

Mandril korraldati kihlus laupäevase peona mõrsja kodus, kihluselt mindi pühapäeva hommikul kirikusse "lugema", s. o. laulatusele kirjutama. Kihluse kingid pastorile olid sukad ja sukapaelad, köstrile kindad ja vöö (ning 2 kopikat kindas). Hilisemal ajal oli kihlus kosje asendav pidu, millal anti üle kihlasõrmus ja teatati eelseisvast abiellumisest. [1].

Viited

  1. Ülo Tedre. Pulmasõnastik II