Sugudeta keel: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Märgis: Lähteteksti muudatus (2017)
Resümee puudub
2. rida: 2. rida:
'''Grammatiliste sugudeta keel''' on loomulikult arenenud või konstrueeritud [[keel]], millel ei ole grammatiliselt [[Sugu (keeleteadus)|soo]] eristusi, st kategooriaid, mis nõuavad ühildumist nimisõnade ja nendega seotud asesõnade, omadussõnade, artiklite või tegusõnade vahel.
'''Grammatiliste sugudeta keel''' on loomulikult arenenud või konstrueeritud [[keel]], millel ei ole grammatiliselt [[Sugu (keeleteadus)|soo]] eristusi, st kategooriaid, mis nõuavad ühildumist nimisõnade ja nendega seotud asesõnade, omadussõnade, artiklite või tegusõnade vahel.


Mõistet "soovõrdne keel" ei tohi segi ajada [[sooneutraalne keel|sooneutraalse keel]]ega. Sootust keelest tingitud [[diskursus]] ei pruugi tingimata olla sooliselt neutraalne. Kuigi sootud keeled välistavad mõned võimalused sooliste stereotüüpide tugevdamiseks, näiteks kasutades maskuliinseid [[pronoomen]]eid, kui viidata inimestele nende ametikohtade järgi (kuigi mõnda keelt võib sootuks pidada, kaasa arvatud inglise keelt, on sellel eraldi isas- ja emaspronoomenid). Grammatilises tähenduses on soolise päritolumärgi puudumine samuti distinktiivne soost endast.
Mõistet "soovõrdne keel" ei tohi segi ajada [[sooneutraalne keel|sooneutraalse keel]]ega. Sootust keelest tingitud [[diskursus]] ei pruugi tingimata olla sooliselt neutraalne. Kuigi sootud keeled välistavad mõned võimalused sooliste stereotüüpide tugevdamiseks, näiteks kasutades maskuliinseid [[pronoomen]]eid, kui viidata inimestele nende ametikohtade järgi (kuigi mõnda keelt võib sootuks pidada, kaasa arvatud inglise keelt, on sellel eraldi meessoo ja naissoo pronoomenid). Grammatilises tähenduses on soolise päritolumärgi puudumine samuti distinktiivne soost endast.


Sugu mittemärkivates keeltes on mitmesuguseid vahendeid sugupoolte märkimiseks, näiteks soospetsiifilised sõnad [''isa'', ''tütar'', jne ja eraldi pronoomenid, nagu ''tema'' (inglise ''he'') ja ''temake'' (inglise ''she'') mõnel juhul], samuti nii bioloogiliselt kui ka kultuuriliselt soolise eripäraga [[kontekst]].
Sugu mittemärkivates keeltes on mitmesuguseid vahendeid sugupoolte märkimiseks, näiteks soospetsiifilised sõnad [''isa'', ''tütar'', jne ja eraldi pronoomenid, nagu m]nel juhul ''tema'' (inglise ''he'') ja ''temake'' (inglise ''she'')], samuti nii bioloogiliselt kui ka kultuuriliselt soolise eripäraga [[kontekst]].


== Sooliselt võrdsed keeled ==
== Sooliselt võrdsed keeled ==

Redaktsioon: 5. august 2018, kell 16:18

Grammatiliste sugudeta keel on loomulikult arenenud või konstrueeritud keel, millel ei ole grammatiliselt soo eristusi, st kategooriaid, mis nõuavad ühildumist nimisõnade ja nendega seotud asesõnade, omadussõnade, artiklite või tegusõnade vahel.

Mõistet "soovõrdne keel" ei tohi segi ajada sooneutraalse keelega. Sootust keelest tingitud diskursus ei pruugi tingimata olla sooliselt neutraalne. Kuigi sootud keeled välistavad mõned võimalused sooliste stereotüüpide tugevdamiseks, näiteks kasutades maskuliinseid pronoomeneid, kui viidata inimestele nende ametikohtade järgi (kuigi mõnda keelt võib sootuks pidada, kaasa arvatud inglise keelt, on sellel eraldi meessoo ja naissoo pronoomenid). Grammatilises tähenduses on soolise päritolumärgi puudumine samuti distinktiivne soost endast.

Sugu mittemärkivates keeltes on mitmesuguseid vahendeid sugupoolte märkimiseks, näiteks soospetsiifilised sõnad [isa, tütar, jne ja eraldi pronoomenid, nagu m]nel juhul tema (inglise he) ja temake (inglise she)], samuti nii bioloogiliselt kui ka kultuuriliselt soolise eripäraga kontekst.

Sooliselt võrdsed keeled

Vaata ka