Ristilöömine: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
P Tühistati kasutaja 2001:7D0:87CA:9180:8CA0:35F9:FC80:A8FE (arutelu) tehtud muudatused ja pöörduti tagasi viimasele muudatusele, mille tegi Oop.
Märgis: Tühistamine
PResümee puudub
1. rida: 1. rida:
[[Pilt:Francisco de Zurbarán - Crucifixion - The Art Institute of Chicago.jpg|thumb|Kristus ristil. [[Francisco de Zurbarán]]i maal]]
[[Pilt:Francisco de Zurbarán - Crucifixion - The Art Institute of Chicago.jpg|thumb|"Kristus ristil". [[Francisco de Zurbarán]]i maal]]
'''Ristilöömine''' on iidne [[hukkamine|hukkamismeetod]], mille puhul ohver seotakse või naelutatakse suure puust [[rist]]i või T- kujulise põikpuuga posti külge ning jäetakse sinna rippuma, kuni ta [[surm|sureb]]. See oli tavaline hukkamismeetod 6. sajandist eKr kuni 4. sajandini pKr, eriti [[Pärsia]]s, [[Egiptus]]es, [[Kartaago]]s ja [[Rooma riik|Rooma]]s. Risti külge sidumist on nimetatud ka ''risti poomiseks''.
'''Ristilöömine''' on iidne [[hukkamine|hukkamismeetod]], mille puhul ohver seotakse või naelutatakse suure puust [[rist]]i või T- kujulise põikpuuga posti külge ning jäetakse sinna rippuma, kuni ta [[surm|sureb]]. See oli tavaline hukkamismeetod 6. sajandist eKr kuni 4. sajandini pKr, eriti [[Pärsia]]s, [[Egiptus]]es, [[Kartaago]]s ja [[Rooma riik|Rooma]]s. Risti külge sidumist on nimetatud ka ''ristipoomiseks''.


Ristilöömine omandas suure tähenduse [[kristlus]]es, kuna seda meetodit kasutasid roomlased [[Jeesus]]e hukkamiseks. Rist on tähtsaim [[kristlus]]e sümbol, mis on andnud sellele ka rahvapärase nime ''ristiusk''.
Ristilöömine omandas suure tähenduse [[kristlus]]es, kuna seda meetodit kasutasid roomlased [[Jeesus]]e hukkamiseks. Rist on tähtsaim [[kristlus]]e sümbol, mis on andnud sellele ka rahvapärase nimetuse ''ristiusk''.


Vähemal määral on ristilöömist kasutatud ka kristlikes maades, näiteks kajastab seda [[Iirimaa|iiri]] [[folkloor]]. Ristilöömise [[analoogia]]t on nähtud [[skandinaavia mütoloogia]] kirjelduses sellest, kuidas [[Odin]] ennast [[ilmapuu]] [[Yggdrasill]]i otsa poos, et omandada teadmisi [[maagia|maagilistest]] [[ruunid]]est.
Vähemal määral on ristilöömist kasutatud ka kristlikes maades, näiteks kajastab seda [[Iirimaa|iiri]] [[folkloor]]. Ristilöömise [[analoogia]]t on nähtud [[skandinaavia mütoloogia]] kirjelduses sellest, kuidas [[Odin]] ennast [[ilmapuu]] [[Yggdrasil|Yggdrasili]] otsa poos, et omandada teadmisi [[maagia|maagilistest]] [[ruunid]]est.


===Kristlus===
===Kristlus===
12. rida: 12. rida:
Reaalne ristilöömine toimus naelte abil, mis olid löödud randme tagant, [[küünarluu]] ja [[kodarluu]] vahelt.
Reaalne ristilöömine toimus naelte abil, mis olid löödud randme tagant, [[küünarluu]] ja [[kodarluu]] vahelt.


Sellest hoolimata on kristlikus ikonograafias kujutatud ristilöödut nii, et naelad on löödud läbi peopesade. Väga paljud kristlikud pühakud on endale Kristuse kannatusi ette kujutades saanud endale samasugused haavaarmid ([[stigma (religioon)|stigma]]d) nagu Kristus need legendide kohaselt sai. Kätel olevad armid asuvad sellisel puhul alati peopesades, vastavalt kristlikule ikonograafiale.
Sellest hoolimata on kristlikus ikonograafias kujutatud ristilöödut nii, et naelad on löödud läbi peopesade. Väga paljud kristlikud pühakud on endale Kristuse kannatusi ette kujutades saanud endale samasugused haavaarmid ([[stigma (religioon)|stigma]]d), nagu Kristus need legendide kohaselt sai. Kätel olevad armid asuvad sellisel puhul alati peopesades, vastavalt kristlikule ikonograafiale.


{{commons|Category:Crucifixion|Ristilöömine}}
{{commons|Category:Crucifixion|Ristilöömine}}

Redaktsioon: 8. juuli 2018, kell 17:02

"Kristus ristil". Francisco de Zurbaráni maal

Ristilöömine on iidne hukkamismeetod, mille puhul ohver seotakse või naelutatakse suure puust risti või T- kujulise põikpuuga posti külge ning jäetakse sinna rippuma, kuni ta sureb. See oli tavaline hukkamismeetod 6. sajandist eKr kuni 4. sajandini pKr, eriti Pärsias, Egiptuses, Kartaagos ja Roomas. Risti külge sidumist on nimetatud ka ristipoomiseks.

Ristilöömine omandas suure tähenduse kristluses, kuna seda meetodit kasutasid roomlased Jeesuse hukkamiseks. Rist on tähtsaim kristluse sümbol, mis on andnud sellele ka rahvapärase nimetuse ristiusk.

Vähemal määral on ristilöömist kasutatud ka kristlikes maades, näiteks kajastab seda iiri folkloor. Ristilöömise analoogiat on nähtud skandinaavia mütoloogia kirjelduses sellest, kuidas Odin ennast ilmapuu Yggdrasili otsa poos, et omandada teadmisi maagilistest ruunidest.

Kristlus

Kristlikel ikoonidel on ristilöödu naelutatud risti külge peopesadest läbi löödud naelte abil. Ajalooliselt ja tehniliselt ei saanud selline variant olla reaalne, kuna peopesadest läbi löödud naelad ei saa rippuvat keha üleval hoida, sest kämbla luude vaheline sidekude lihtsalt rebeneks ja ristilöödu kukuks alla.

Reaalne ristilöömine toimus naelte abil, mis olid löödud randme tagant, küünarluu ja kodarluu vahelt.

Sellest hoolimata on kristlikus ikonograafias kujutatud ristilöödut nii, et naelad on löödud läbi peopesade. Väga paljud kristlikud pühakud on endale Kristuse kannatusi ette kujutades saanud endale samasugused haavaarmid (stigmad), nagu Kristus need legendide kohaselt sai. Kätel olevad armid asuvad sellisel puhul alati peopesades, vastavalt kristlikule ikonograafiale.