Henn Arvo: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Kopo25 (arutelu | kaastöö)
Tekst on ümber kirjutatud ja täiendavat teksti lisatud
13. rida: 13. rida:


==Töökohad==
==Töökohad==
* Ajaleht [[Eesti Spordileht]] – kaastööline, karikaturist
* Ajaleht [[Eesti Spordileht (1920–1940)|Eesti Spordileht]] – kaastööline, karikaturist
* Ajaleht [[Sakala]] – toimetuse liige
* Ajaleht [[Sakala]] – toimetuse liige
* [[Riigi Ringhääling]] – spordiajakirjanik (1939)
* [[Riigi Ringhääling]] – spordiajakirjanik (1939)

Redaktsioon: 27. mai 2018, kell 23:24

Henn Arvo (ka Henn Arwo, pseudonüümiga "Jok", enne eestistamist aastani 1935 Johannes Kõpman; 31. jaanuar 1915 Viljandi17. august 1984 Montreal, Kanada) oli eesti kergejõustiklane, spordiajakirjanik, spordikohtunik ja karikaturist.

Ta on lõpetanud Viljandi Maagümnaasiumi.

Sport

Juba 1928. aastal hakkas ta tegelema spordiga ja oli Viljandi Poiste Spordi Liidus õpetajaks Julius Mageri juhendamisel. Ta on olnud 1938-1943 aastatel 5 korda 400 m jooksul ja 3 korda Sakala meeskonnas teatejooksus Eesti meister. 1940 aastal tegi 400m tõkkejooksus Eesti rekordi. 7 korral on kuulunud Eesti koondisse. Ta on tegutsenud nii kergejõustiku- kui suusakohtunikuna. 1938. aastal töötas ta reporterina suusatamise MM-il. Ta oli Sakala Noorseppade Maleva asutajaliikmeid ja tegev Sakala kergejõustikuosakonna juhatuses.

Karikatuur

Juba 17. aastaselt alustas ta karikatuuride joonistamisega, tema karikatuure avaldatati näiteks Eesti Spordilehes ja mitmetes teistes ajalehtedes ja ajakirjades. 1935. aastal koos korraldas koos Evald Reieriga Viljandis, Tartu tänaval Romantsovi majas oma esimese šaržinäituse. Sellele järgnesid näitused Põltsamaal, Narvas, Paides, Tapal, Tõrvas, Tallinnas ja mujal. Töötas Viljandis Sakala toimetuses. 1936. aasta sügisel tegid nad koos Evald Reieriga reisi ümber Euroopa. Reisil teeniti raha kohapeal tuntud inimestest šarže tehes. Pärast Euroopa reisi naasmist korraldasid nad veel mitmeid näitusi Eestis ja jõudsid oma piltidega veel Helsingisse, Lahtisse ja Hämeenlinna. 1941. aasta suve lõpul avasid Henn Arvo, Evald Reier ja Edmund Valtman Viljandis Lossi tänaval oma stuudios nn karikatuuripuhveti, kus iga soovija võis endast lasta šarži teha. 1944. aastal lahkus ta Eestist Kanadasse, kus algul töötas kindlustusagendina[1]. Hiljem oli ta maailma ühe suurema alumiiniumikompanii Alcan reklaamikunstnik ja šaržimeister.

Isiklikku

Abikaasa Helmi; tütar Kersti Puhvel.

Töökohad

  • Ajaleht Eesti Spordileht – kaastööline, karikaturist
  • Ajaleht Sakala – toimetuse liige
  • Riigi Ringhääling – spordiajakirjanik (1939)
  • Kindlustusagent Kanadas
  • Aluminium Company Alcan (Kanada) – ettevõttel oli oma ajakiri, millele ta tegi karikatuure

Välislingid

Viited

  1. Sakala kalender 1991. Viljandi, 1990, (lk 87–90)