Robert Fripp: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
PResümee puudub
Parandasin sünniaasta. Robert Fripp saab täna 72, mitte 70.
1. rida: 1. rida:
[[Pilt:Robert Fripp.jpg|thumb|Robert Fripp]]
[[Pilt:Robert Fripp.jpg|thumb|Robert Fripp]]
'''Robert Fripp''' (sündinud [[16. mai]]l [[1948]] [[Wimborne Minster]]is [[Dorset]]is) on inglise [[kitarrist]] ja [[helilooja]], kes on tuntud kui ansambli [[King Crimson]] asutaja ja juht.
'''Robert Fripp''' (sündinud [[16. mai]]l [[1948|1946]] [[Wimborne Minster]]is [[Dorset]]is) on inglise [[kitarrist]] ja [[helilooja]], kes on tuntud kui ansambli [[King Crimson]] asutaja ja juht.


[[1967]]. aastal asutas ta koos [[bassist]] [[Peter Giles]]i ja [[trummar]] [[Michael Giles]]iga ansambli [[Giles, Giles and Fripp]], mis andis välja 2 singlit ja [[1968]]. aastal albumi "The Cheerful Insanity of Giles, Giles and Fripp".
[[1967]]. aastal asutas ta koos [[bassist]] [[Peter Giles]]i ja [[trummar]] [[Michael Giles]]iga ansambli [[Giles, Giles and Fripp]], mis andis välja 2 singlit ja [[1968]]. aastal albumi "The Cheerful Insanity of Giles, Giles and Fripp".

Redaktsioon: 16. mai 2018, kell 07:33

Robert Fripp

Robert Fripp (sündinud 16. mail 1946 Wimborne Minsteris Dorsetis) on inglise kitarrist ja helilooja, kes on tuntud kui ansambli King Crimson asutaja ja juht.

1967. aastal asutas ta koos bassist Peter Gilesi ja trummar Michael Gilesiga ansambli Giles, Giles and Fripp, mis andis välja 2 singlit ja 1968. aastal albumi "The Cheerful Insanity of Giles, Giles and Fripp".

Pärast bändi kiiret lagunemist asutas Fripp koos Michael Gilesiga 1968. aastal King Crimsoni. Algkoosseisu kutsuti ka Greg Lake, Peter Sinfield ja Ian McDonald.

Ansambli King Crimson kõrval on ta tegelenud muudegi projektidega. Brian Enoga salvestas ta albumid "(No Pussyfooting)" (1973) ja "Evening Star" (1974). Nende loodud lõputu helikordussüsteem pani aluse ambient-muusikale. Ta osales stuudiomuusikuna Peter Gabrieli debüütalbumil, mis ilmus 1977. Ta tegi koostööd paljude muusikutega ning andis 1979 välja esimese sooloalbumi "Exposure", millele järgnes kontserditurnee Frippertronics. Ta osales ka Blondie ja Talking Headsi albumitel ja kontsertidel.

1981–1984 andis ta King Crimsoni nime all uue koosseisuga välja 4 albumit. Sel perioodil tegi ta koos Andy Summersiga ansamblist The Police kaks albumit. Albumil I Advance Masked mängisid Fripp ja Summers sisse kõik pillid. Albumi "Bewitched" tegemisse kaasas Summers ka teisi muusikuid.

1980ndatel andis ta välja rea albumeid üldpealkirjaga "Soundscapes". 1980ndatest alates tegi ta koostööd David Sylvianiga.

2004. aastal andis ta kontserte koos Joe Satriani ja Steve Vaiga kitarritriona G3.

2006. aastal käis ta Eestis, kus esines kontsertidega mitmes Eesti kirikus.

Fripp on teinud koostööd ka ansamblitega Van der Graaf Generator, The Orb, The Future Sound of London, Porcupine Tree jt.

Ajakiri Rolling Stone on ta arvanud kõigi aegade 100 parima kitarristi hulka.

Ta on võtnud kasutusele uue kitarrihäälestuse, mida nimetatakse New Standard Tuning (NST).

Fripp on vasakukäeline, kuid kasutab paremakäeliste kitarri.

Tunnustus

Välislingid