Reduktsioon (filosoofia): erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
20. rida: 20. rida:
#http://www.iep.utm.edu/red-ism/
#http://www.iep.utm.edu/red-ism/


[[Kategooria:Filosoofia mõisted]]
[[Kategooria:Filosoofia]]

Redaktsioon: 30. märts 2018, kell 21:01

Reduktsioon (ladina sõnast reducere 'tagasi tooma') on filosoofiline mõiste, millega määratakse suhteid erinevate lähedalt seotud valdkondade vahel neid lihtsamaks või fundamentaalsemaks tehes. Eelkõige kasutatakse seda teaduse, vaimufilosoofia ja metafüüsika mõistete tõlgendamisel. Reduktsiooni üheks peamiseks ülesandeks on juhtida meid sellisesse uude olukorda, mis oleks äratuntav kõige esmase kogemusena.

Reduktsiooni harrastajaid võtab kokku reduktsionism.

Ajalugu

Reduktsiooni võib ära tunda juba Vana-Kreeka filosoofiast. Reduktsionistide vaadete suurimad rivaalid on olnud dualistid ja metafüüsikud. Nende vahel on olnud klassikaline vaidlus materialismi ja keha ja vaimu dualismi osas. Dualismis on arusaam, et keha ja vaim on eraldatud ning vaimunähtused ei ole füüsilised ega need ei suhestu omavahel. Kumbki ei redutseeri teisse, nad mõlemad on lahus ja reaalsed.

Mõned reduktsionistid on olnud täielikult vastu materialismi ja füsikalismi. George Berkeley fenomenaalne idealism redutseeris tavalised lauad ja toolid ideedeks ja eitas mateeria olemasolu. Berkeley redutseeriv vaade kõigele reaalsele redutseerides kõik vaimseks ideeks. Johann Gottlieb Fichte idealismi võib ka vaadata kui reduktsiooni praktiseerimist. Fichte vaade oli, et kõik mitte-mentaalne ei eksisteeri üle vaimse võimalikkuse. Kõikke mitte-mentaalset saab täielikult defineerida mõtteliselt. Selles vaates kõik on mõtteline. Need idealistid on reduktsiooni kasutanud, kelle reduktsiooni baas on vaimne.

Thomas Nagel'i mudel

Nagel'i reduktsioon on interpreeritud kui otsest reduktsiooni, kontrastiks kaudsele reduktsioonile. Nagel'i reduktsiooni seletus on, kui palju saab tõde redutseerida teiste tõdede järgi seejuures kasutades ka seadusi. Näiteks kui seletada kukkuva keha kiirendust saab seda redutseerida otseselt Newtoni teooriale. Nagel'i mudel on saanud kriitikat olles liiga teooriapõhine ja kitsas.

Allikad

  1. https://plato.stanford.edu/entries/scientific-reduction/
  2. http://dspace.ut.ee/bitstream/handle/10062/43702/maine_ba_2014.pdf?sequence=1&isAllowed=y
  3. http://www.iep.utm.edu/red-ism/