ÜRO Uimastite ja Kuritegevuse Büroo: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Paapsinho (arutelu | kaastöö)
Paapsinho (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''ÜRO Uimastite ja Kuritegevuse Büroo''' ('''UNODC'''; inglise keeles ''[https://en.wikipedia.org/wiki/United_Nations_Office_on_Drugs_and_Crime United Nations Office on Drugs and Crime]'') on [[Ühinenud Rahvaste Organisatsioon|ÜRO]] juurde kuuluv organisatsioon, mis tegeleb rahvusvahelise kuritegevusvastase koostöö edendamisega. Täpsemalt tegevusalad on ebaseadusliku migratsiooni, inimkaubanduse, narkootikumide kasutamise, korruptsiooni ja rahvusvahelise terrorismi vastu võitlemine ning kuritegevuse ennetamine ja kriminaalõiglus. UNODC asutati 1997. aastal ning selle peakorter on [[Viin|Viinis]].
'''ÜRO Uimastite ja Kuritegevuse Büroo''' ('''UNODC'''; [[Inglise keel|inglise keeles]] ''[https://en.wikipedia.org/wiki/United_Nations_Office_on_Drugs_and_Crime United Nations Office on Drugs and Crime]'') on [[Ühinenud Rahvaste Organisatsioon|ÜRO]] juurde kuuluv organisatsioon, mis tegeleb rahvusvahelise kuritegevusvastase koostöö edendamisega. Täpsemalt tegevusalad on ebaseadusliku migratsiooni, inimkaubanduse, narkootikumide kasutamise, korruptsiooni ja rahvusvahelise terrorismi vastu võitlemine ning kuritegevuse ennetamine ja kriminaalõiglus. UNODC asutati [[1997]]. aastal ning selle peakorter on [[Viin|Viinis]].
[[Fail:Austria august2010 0073.jpg|pisi|UNODC peakorter Viinis]]


== Organisatsiooni struktuur ==
== Organisatsiooni struktuur ==


UNODC heaks töötavad 1500-2000 inimest üle maailma. Viini peakorteri juurde kuulub 21 valdkonnakontorit, lisaks tegutseb kaks välisbürood [[Brüssel|Brüsselis]] ja [[New York|New Yorkis]]. [[ÜRO peasekretär]] määrab ametisse agentuuri tegevdirektori, kelleks on alates 2010. aastast Juri Fedotov.
UNODC heaks töötavad 1500-2000 inimest üle maailma. [[ÜRO Viini keskus|ÜRO Viini keskuse]]<ref>[[Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni Peaassamblee]] Sessioon 51 Dokument ''950''. [http://www.un.org/ga/search/view_doc.asp?symbol=A/51/950 ''Renewing the United Nations: A Program for Reform'' '''A/51/950'''] lk 49. 14 July 1997. Retrieved 2007-11-16.</ref> juurde kuulub 21 valdkonnakontorit, lisaks tegutseb kaks välisbürood [[Brüssel|Brüsselis]] ja [[New York|New Yorkis]]. [[ÜRO peasekretär]] määrab ametisse UNODC tegevdirektori, kelleks on alates 2010. aastast Juri Fedotov. Büroo eesmärk on valitsuste ettevalmistamine jätkusuutlikult tegelemaks narkootikumide, kuritegevuse, korruptsiooni ja terrorismiga seotud probleemidega, maksimaliseerides teadlikkust ja koostööd valitsusinsititutsioonide ja -agentuuride vahel ning tõstes avalikkuse teadlikust globaalsel, riiklikul ja kogukonnatasemel. Umbes 90% organisatsiooni rahastusest tuleb vabatahtlikelt toetajatelt, peamiselt valitsustelt. Eesmärke täidetakse kolme funktsiooni abil: teadustöö, suunamine ja toetus valitsusorganitele uute kuritegevuse-, narkootikumide-, terrorismi- ja korruptsioonivastaste meetmete rakendamiseks ja elluviimiseks. Lisaks tehnoloogiline ja finantsiline tugi konkreetsetele valitsustele et olukorra ja väljakutsetega neis valdkondades paremini hakkama saada.
Büroo eesmärk on valitsuste ettevalmistamine jätkusuutlikult tegelemaks narkootikumide, kuritegevuse, korruptsiooni ja terrorismiga seotud probleemidega, maksimaliseerides teadlikkust ja koostööd valitsusinsititutsioonide ja -agentuuride vahel ning tõstes avalikkuse teadlikust globaalsel, riiklikul ja kogukonnatasemel. Umbes 90% organisatsiooni rahastusest tuleb vabatahtlikelt toetajatelt, peamiselt valitsustelt.
Eesmärke täidetakse kolme funktsiooni abil: teadustöö, suunamine ja toetus valitsusorganitele uute kuritegevuse-, narkootikumide-, terrorismi- ja korruptsioonivastaste meetmete rakendamiseks ja elluviimiseks. Lisaks tehnoloogiline ja finantsiline tugi konkreetsetele valitsustele et olukorra ja väljakutsetega neis valdkondades paremini hakkama saada.


== Kehtivad dokumendid ==
== Kehtivad dokumendid ==
14. rida: 13. rida:
* Protokoll ebaseadusliku tulirelvade, nende osade ja laskemoona tootmise ja kaubitsemise vastu (''Protocol against the Illicit Manufacturing of and Trafficking in Firearms, their Parts and Components and Ammunition'').
* Protokoll ebaseadusliku tulirelvade, nende osade ja laskemoona tootmise ja kaubitsemise vastu (''Protocol against the Illicit Manufacturing of and Trafficking in Firearms, their Parts and Components and Ammunition'').


'''UNCAC''' '''- ÜRO korruptsioonivastane konventsioon''' (''[https://en.wikipedia.org/wiki/United_Nations_Convention_against_Corruption United Nations Convention against Corruption]'', 2005).
'''UNCAC''' '''- ÜRO korruptsioonivastane konventsioon''' (''[https://en.wikipedia.org/wiki/United_Nations_Convention_against_Corruption United Nations Convention against Corruption]'', [[2005]]).


'''Psühhotroopsete Ainete Konvetsioon''' (''[[Convention on Psychotropic Substances]], 1976'').
'''Psühhotroopsete Ainete Konventsioon''' (''[[Convention on Psychotropic Substances]], [[1976]]'').


'''ÜRO konventsioon narkootikumide ja psühhotroopsete ainete ebaseadusliku kaubitsemise vastu''' (''[https://en.wikipedia.org/wiki/United_Nations_Convention_Against_Illicit_Traffic_in_Narcotic_Drugs_and_Psychotropic_Substances United Nations Convention Against Illicit Traffic in Narcotic Drugs and Psychotropic Substances], 1990'').
'''ÜRO konventsioon narkootikumide ja psühhotroopsete ainete ebaseadusliku kaubitsemise vastu''' (''[https://en.wikipedia.org/wiki/United_Nations_Convention_Against_Illicit_Traffic_in_Narcotic_Drugs_and_Psychotropic_Substances United Nations Convention Against Illicit Traffic in Narcotic Drugs and Psychotropic Substances], 1990'').
36. rida: 35. rida:
'''Blue Heart Campaign Against Human Trafficking'''
'''Blue Heart Campaign Against Human Trafficking'''


== Viited ==
__SISUKORDEES__
__SISUKORDEES__

Redaktsioon: 30. märts 2018, kell 18:00

ÜRO Uimastite ja Kuritegevuse Büroo (UNODC; inglise keeles United Nations Office on Drugs and Crime) on ÜRO juurde kuuluv organisatsioon, mis tegeleb rahvusvahelise kuritegevusvastase koostöö edendamisega. Täpsemalt tegevusalad on ebaseadusliku migratsiooni, inimkaubanduse, narkootikumide kasutamise, korruptsiooni ja rahvusvahelise terrorismi vastu võitlemine ning kuritegevuse ennetamine ja kriminaalõiglus. UNODC asutati 1997. aastal ning selle peakorter on Viinis.

UNODC peakorter Viinis

Organisatsiooni struktuur

UNODC heaks töötavad 1500-2000 inimest üle maailma. ÜRO Viini keskuse[1] juurde kuulub 21 valdkonnakontorit, lisaks tegutseb kaks välisbürood Brüsselis ja New Yorkis. ÜRO peasekretär määrab ametisse UNODC tegevdirektori, kelleks on alates 2010. aastast Juri Fedotov. Büroo eesmärk on valitsuste ettevalmistamine jätkusuutlikult tegelemaks narkootikumide, kuritegevuse, korruptsiooni ja terrorismiga seotud probleemidega, maksimaliseerides teadlikkust ja koostööd valitsusinsititutsioonide ja -agentuuride vahel ning tõstes avalikkuse teadlikust globaalsel, riiklikul ja kogukonnatasemel. Umbes 90% organisatsiooni rahastusest tuleb vabatahtlikelt toetajatelt, peamiselt valitsustelt. Eesmärke täidetakse kolme funktsiooni abil: teadustöö, suunamine ja toetus valitsusorganitele uute kuritegevuse-, narkootikumide-, terrorismi- ja korruptsioonivastaste meetmete rakendamiseks ja elluviimiseks. Lisaks tehnoloogiline ja finantsiline tugi konkreetsetele valitsustele et olukorra ja väljakutsetega neis valdkondades paremini hakkama saada.

Kehtivad dokumendid

Riikidevahelise kuritegevuse vastane konventsioon (United Nations Convention against Transnational Organized Crime, 2003) koos selle juurde kuuluvate protokollidega:

  • Protokoll inimeste, eriti naiste ja laste inimkaubitsemise ennetamiseks, vähendamiseks ja karistamiseks. (Protocol to Prevent, Suppress and Punish Trafficking in Persons, especially Women and Children)
  • Protokoll migrantide smuugeldamise vastu maal, merel ja õhus (Protocol against the Smuggling of Migrants by Land, Sea and Air).
  • Protokoll ebaseadusliku tulirelvade, nende osade ja laskemoona tootmise ja kaubitsemise vastu (Protocol against the Illicit Manufacturing of and Trafficking in Firearms, their Parts and Components and Ammunition).

UNCAC - ÜRO korruptsioonivastane konventsioon (United Nations Convention against Corruption, 2005).

Psühhotroopsete Ainete Konventsioon (Convention on Psychotropic Substances, 1976).

ÜRO konventsioon narkootikumide ja psühhotroopsete ainete ebaseadusliku kaubitsemise vastu (United Nations Convention Against Illicit Traffic in Narcotic Drugs and Psychotropic Substances, 1990).

Single Convention on Narcotic Drugs, 1975.

Kampaaniad

UNODC algatab kampaaniaid et suurendada teadlikkust narkootikumide ja kuritegevusega seotud probleemide kohta. Iga aasta 26. juuni tähistab rahvusvahelise narkootikumide kuritarvitamise ja ebaseadusliku kaubitsemise päeva. 9. detsember on nimetatud rahvusvaheliseks antikorruptsiooni päevaks.

Suuremad kampaaniad:

"Kas narkootikumid kontrollivad sinu elu?" ("Do Drugs control your life?" – World Drug Campaign)

"Sinu ei loeb" ("Your No Counts" – International Anti-Corruption Campaign")

"Think AIDS" – World AIDS Campaign

Blue Heart Campaign Against Human Trafficking

Viited

  1. Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni Peaassamblee Sessioon 51 Dokument 950. Renewing the United Nations: A Program for Reform A/51/950 lk 49. 14 July 1997. Retrieved 2007-11-16.