Kommunism: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Märgised: Mobiilimuudatus Mobiiliveebi kaudu
Resümee puudub
Märgised: Mobiilimuudatus Mobiiliveebi kaudu
3. rida: 3. rida:
Ei tööta
Ei tööta


Ei tööta
== Sõna ajalugu ==

Sõnad "kommunism" ja "kommunist" tulid kasutusele [[Prantsusmaa]]l pärast [[Juulirevolutsioon|1830. aasta revolutsiooni]]. Tavakeelde jõudsid nad 1840ndatel. Aastal [[1840]] korraldati [[Pariis]]is esimene ''[[communist banquet]]''. Terminit kasutati ka utoopilise sotsialisti [[Étienne Cabet]]' toetajate nimetamisel. Sõna 'kommunism' tuleb [[prantsuse keel]]est, kus seda võib tõlkida nii [[kommuun]], omavalitsuslik küla ehk kogukond kui ka <i>communauté</i>, ühisomand. Hiljem marksistid kasutasid seda sõna nii, et selles sisaldusid mõlemad elemendid. Sõna 'kommunism' tuli kasutusele Inglismaal prantsuse kommunistidest maapagulaste kaudu ja sel oli võitluslik tähendus vastandina rahumeelsele mõistele 'sotsialism'. Seepärast kasutasid [[Karl Marx]] ja [[Friedrich Engels]] seda sõna 'kommunism' [[Kommunistliku partei manifest]]is.


==Kommunismi kuriteod==
==Kommunismi kuriteod==

Redaktsioon: 29. märts 2018, kell 08:29

Ei tööta

Ei tööta

Ei tööta

Kommunismi kuriteod

Lähemalt artiklis Kommunismi kuriteod

Kõige tuntumaks on sõna 'kommunism' teinud Nõukogude Liidus 19171991 valitsenud režiim, mis hukutas kümneid miljoneid inimesi.

19171991 Nõukogude Liidus toimunu ja tema poolt naaberriikides kordasaadetu on 20. sajandi üks suuremaid inimsusvastaseid kuritegusid. Ka ükski teine kommunistlik režiim ei ole võimul püsinud ilma ulatuslike inimsusvastaste kuritegude toimepanekuta ning demokraatlikke vabadusi ja opositsioonilisi poliitilisi organisatsioone lämmatamata. Kommunism on üks totalitaarseid ideoloogiaid koos fašismi, äärmusteokraatia ja teistega. Prantsuse ajaloolaste "Kommunismi musta raamatu" andmeil on kommunistlikud režiimid hävitanud üle 100 miljoni inimese.

Kommunismi voolud

Kommunism on aja jooksul omandanud eri vorme, mis konkretiseerivad algset õpetust, aga sageli ka hälbivad teatud määral sellest. Näiteks on mitmel pool tekkinud rahvuskommunism, mis teoorias peaks olema kommunismi internatsionalistlikule põhimõttele risti vastupidine.

Suuremad kommunismivoolud on:

Kirjandus

Välislingid

Vaata ka