Reede: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
PResümee puudub
ka filmistuudio + ühtlustus
1. rida: 1. rida:
{{See artikkel| on nädalapäevast; raamatu "Robinson Crusoe" tegelasest vaata artiklit [[Reede (raamatutegelane)]] ning sellenimelisest kultuuriajalehest vaata artiklit [[Sirp (ajaleht)]]}}
{{See artikkel| on nädalapäevast; raamatu "Robinson Crusoe" tegelase kohta vaata artiklit [[Reede (raamatutegelane)]]; samanimelise kultuuriajalehe kohta vaata artiklit [[Sirp (ajaleht)]]; Eesti filmistuudio kohta vaata artiklit [[Reede (filmistuudio)]]}}

'''Reede''' on [[nädal]]a[[päev]], millele eelneb [[neljapäev]] ja järgneb [[laupäev]]. [[Eesti]]s on reede nädala viies päev. Paljudes maades ja [[kirikunädal]]as on reede nädala kuues päev.
'''Reede''' on [[nädal]]a[[päev]], millele eelneb [[neljapäev]] ja järgneb [[laupäev]]. [[Eesti]]s on reede nädala viies päev. Paljudes maades ja [[kirikunädal]]as on reede nädala kuues päev.



Redaktsioon: 24. märts 2018, kell 01:05

 See artikkel on nädalapäevast; raamatu "Robinson Crusoe" tegelase kohta vaata artiklit Reede (raamatutegelane); samanimelise kultuuriajalehe kohta vaata artiklit Sirp (ajaleht); Eesti filmistuudio kohta vaata artiklit Reede (filmistuudio)

Reede on nädalapäev, millele eelneb neljapäev ja järgneb laupäev. Eestis on reede nädala viies päev. Paljudes maades ja kirikunädalas on reede nädala kuues päev.

Astroloogias on reede planeet Veenuse päev.

Reede on oma eestikeelse nimetuse saanud skandinaavia mütoloogiast pärit jumalanna Freya järgi. Otselaen tuleb nähtavasti skandinaavia ühiskeelest, kus sõnakuju oli arvatavasti fredag (nagu ka praeguses norra bokmål'is). Vanapõhja keeles oli selle päeva nimetus tõenäoliselt Freyadag.

Kristluses peetakse reedet nädalapäevaks, mil Jeesus Kristus risti löödi. Õigeusklikel ja katoliiklastel on tavaks selle mälestuseks reedeti paastuda.

Reedet, mis satub 13. kuupäevale, peetakse õnnetuks päevaks.

Välislingid