Matus: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
HPook (arutelu | kaastöö)
PResümee puudub
1. rida: 1. rida:
{{keeletoimeta}}
[[Pilt:Mare Palgi Kose kalmistul.JPG|pisi|Kirikuõpetaja [[Mare Palgi]] pidamas matusetalitust [[Kose kalmistu]]l]]
[[Pilt:Mare Palgi Kose kalmistul.JPG|pisi|Kirikuõpetaja [[Mare Palgi]] pidamas matusetalitust [[Kose kalmistu]]l]]
'''Matus''' ehk '''matused''' on surnu ärasaatmise tseremoonia, mis toimub enamasti [[kalmistu]]l [[puusärk|puusärgiga]] [[muld]]a sängitamise näol. Matusetalituse kombed on erinevatel [[religioon]]idel ja [[rahvas]]tel erinevad. Matuse [[tseremoonia]] võib olla kiriklik või ilmalik.
'''Matus''' ehk '''matused''' on surnu ärasaatmise tseremoonia, mis toimub enamasti [[kalmistu]]l [[puusärk|puusärgiga]] [[muld]]a sängitamise näol. Matusetalituse kombed on erinevatel [[religioon]]idel ja [[rahvas]]tel erinevad. Matuse[[tseremoonia]] võib olla kiriklik või ilmalik.


==Kiriklik matus==
==Kiriklik matus==
Kirikliku matusetalituse viib läbi [[vaimulik]]. Ärasaatmine toimub [[kirik]]us, kodus, [[krematoorium]]is või [[kalmistu|surnuaia]] [[kabel]]is - kõigil neil on erinev kord. Kiriklikul matusetalitusel võib osaleda ka [[kirikumuusik]]. Kiriklikul matusel lauldakse kiriklikke matuselaule.
Kirikliku matusetalituse viib läbi [[vaimulik]]. Ärasaatmine toimub [[kirik]]us, kodus, [[krematoorium]]is või [[kalmistu|surnuaia]] [[kabel]]is kõigil neil on erinev kord. Kiriklikul matusetalitusel võib osaleda ka [[kirikumuusik]]. Kiriklikul matusel lauldakse kiriklikke matuselaule.


==Ilmalik matus==
==Ilmalik matus==

Redaktsioon: 9. märts 2018, kell 17:05

Kirikuõpetaja Mare Palgi pidamas matusetalitust Kose kalmistul

Matus ehk matused on surnu ärasaatmise tseremoonia, mis toimub enamasti kalmistul puusärgiga mulda sängitamise näol. Matusetalituse kombed on erinevatel religioonidel ja rahvastel erinevad. Matusetseremoonia võib olla kiriklik või ilmalik.

Kiriklik matus

Kirikliku matusetalituse viib läbi vaimulik. Ärasaatmine toimub kirikus, kodus, krematooriumis või surnuaia kabelis – kõigil neil on erinev kord. Kiriklikul matusetalitusel võib osaleda ka kirikumuusik. Kiriklikul matusel lauldakse kiriklikke matuselaule.

Ilmalik matus

Ilmalik ärasaatmine toimub matusebüroos, kodus, krematooriumis või surnuaia kabelis. Ilmaliku matusetalituse viib läbi matusebüroo töötaja. Ilmalikul matusel lauldakse ilmalikke laule.

Vaata ka

Kirjandus

  • Maire Sala. Igaviku teele: Eesti matusetraditsioonid ja tänapäev ning hauaplatside kujundamine. Tallinn, 2002.

Välislingid