Lordi: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
MerilyS (arutelu | kaastöö)
Keeletoimetamine
MerilyS (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:

{{keeletoimeta}}
{{Muusikute info <!-- Vaata Vikipeedia:Vikiprojekt_Muusikud -->
{{Muusikute info <!-- Vaata Vikipeedia:Vikiprojekt_Muusikud -->
| Nimi = Lordi
| Nimi = Lordi

Redaktsioon: 23. veebruar 2018, kell 01:13

Lordi
Lordi 2009. aastal. Vasakult paremale: Kita, Ox, Mr. Lordi, Awa, Amen
Lordi 2009. aastal. Vasakult paremale: Kita, Ox, Mr. Lordi, Awa, Amen
Päritolu Helsingi, Soome
Stiilid hard rock, glam metal, heavy metal, shock rock
Tegev 1992–...
Plaadifirma AFM Records, Sony Music, BMG, GUN, The End, Drakkar Records
Veebileht www.lordi.fi
Koosseis
Mr. Lordi
Amen
OX
Mana
Hella
Endised liikmed
G-Stealer
Enary
Magnum
Kita
Kalma
Awa
Otus

Lordi on heavy metal'it ja hard rock'i mängiv Soome bänd, mille lõi 1992. aastal laulja ja laulukirjutaja Mr. Lordi, kes on disaininud ja valmistanud ka bändiliikmete kostüümid. Bänd on tuntud selle poolest, et kannab esinedes alati koletisekostüüme ning kasutab pürotehnikat ja õudusteemalisi lavarekvisiite. Kodumaal saavutas bänd edu aastal 2002 singliga "Would You Love a Monsterman?".[1]

2006. aasta mais esindas Lordi Soomet Eurovisiooni lauluvõistlusel lauluga "Hard Rock Hallelujah" ja võitis esikoha. Võit tuli Eurovisiooni ajaloos rekordilise punktisummaga – 292 punktiga. Sama aasta mais Lordi auks korraldatud rahvapidustustel püstitati rekord maailma suurimas grupikaraokes: bändi eurolaulu laulis Helsingis otsekui ühest suust üle 80 000 soomlase. Sellega pääses Lordi Guinnessi rekordite raamatusse.

Ajalugu

Algusaastad

Lordi sai alguse 1990. aastate algusest Rovaniemist pärit Tomi Putaansuu ideest hakata tegema muusikat. Ta alustas projekti sõbra Pete Riskiga ning sai hüüdnime "Lordi". Toonane Lordi erines palju tänapäeva ansamblist; Putaansuu idee oli, et Lordi muusika peaks olema keeruline. Ta soovis palju tempovahetusi ning trummide ja süntesaatorite suurt osakaalu. Eeskujuks oli White Zombie stiil, ent Lordi muusika pidi saama meloodilisem.

Putaansuu mängis algselt kõik muusikainstrumendid ise, ainult soolokitarri salvestasid muusikaks tema sõbrad. 1993. aastal valmis Lordi esimene demoalbum "Napalm Market". Ta saatis selle arvustamiseks ka muusikaajakirjadele, ent nendelt arvustusi ei tulnud. Putaansuu jätkas muusika tegemist ja tutvustas seda ka plaadifirmadele, kuid kodus tehtud Lordi-demod ei huvitanud neidki.

1995. aastal tegi Lordi kooli lõputööna oma esimese muusikavideo "Inferno". Lisaks Putaansuule osalesid muusikavideos tema sõbrad, kes oli maskeerunud koletisteks. Sealt tuli Putaansuule mõte teha bänd, kus liikmed oleksid koletiste kostüümides. "Infernost" sai esimene avaldatud Lordi lugu: see ilmus Rovaniemi muusikakogumikus "Rockmurskaa".[2]

Pärast kooli lõpetamist asutas Lordi suure Kissi austajana fänniklubi "Kiss Army Finland". Selle eestvedamisel toimus 6. detsembril 1996 kruiis Stockholmi Kissi kontserdile. Kruiisil kohtusid kõik tulevased Lordi liikmed – Jussi Sydänmaa, Sami Keinänen, Erna Siikavirta, Sampsa Astala – esimest korda. [2] Kokku oli kruiisil ligi 350 Kissi fänni, nende seas ka Ville Valo ja The 69 Eyes trummar Jussi 69.

Bändi loomine (1996–2002)

1997. aastal kolis Putaansuu Helsingisse. Ta soovis Lordiga rohkem tuntust saavutada ja bändi nimekaid muusikuid värvata – pealinnast lootis ta selleks paremaid võimalusi leida. Sama aasta suveks oli Lordi esimene koosseis loodud. Sinna kuulusid Tomi Putaansuu (laulja), Jussi Sydänmaa (kitarr), Sami Keinänen (basskitarr) ja Erna Siikavirta (klahvpillid). Trummarit ei olnud, sest alguses kavatses bänd kasutada päris trummari asemel MIDI-trummiradasid.[2]

Putaansuu tegi liikmetele ka neile sobivad kollikostüümid. Lordist sai sarvedega mäekoll, Sydänmaast Ameni-nimeline muumia, Keinänenist tulnukas G-Stealer ja Siikavirtast Enary, naise ja koletise "segu".

1999. aastal salvestasid nad esimese albumi "Bend Over And Pray The Lord". Tiainen, plaadifirma omanik, kavatses küll albumi avaldada, kuid ei leidnud selleks piisavalt raha. Tiainen soovitas Lordit plaadifirmale Kimmo Hirvonen's Records, mille omaniks oli Anaconda. Albumit ei avaldatud ikkagi, kuna Anaconda Records läks pisut enne planeeritud avaldamisaega pankrotti. Bänd ei esinenud algkoosseisus mitte kunagi, kuigi neile lubati anda plaadiesitluskontsert aastal 1999. Samal aastal lahkus bändist ametialastel põhjustel G-Stealer. Tema asemele asus Sami Wolking (Magnum), keda Mr. Lordi kohtas fänniklubi Kiss Army Finland kaudu. Järgmisel aastal soovitas Wolking Lordile teiseks kitarristiks Tuomas Grahni. [3] Grahn jõudis Lordile teha kolm lugu, ent bändi ametlikku liiget temast ei saanud, sest ta läks tööle Norrasse. 2000. aastal liitus Lordiga trummar Sampsa Astala (Kita).

Astala sai G-Stealeri tulnuka kostüümi, mida Putaansuu pisut muutis. Kuna Astala polnud piisavalt pikk, pidi ta kandma kõrge tallaga jalanõusid, millega oleks võimalik ka trumme mängida.

"Get Heavy" (2002–2003)

Pärast mitmeid nurjunud katsetusi saada plaadilepingut allkirjastas Lordi 2002. aastal lepingu BMG Finlandiga. Juulis avaldas bänd oma esimese singli "Would You Love a Monsterman?", mis tõusis esikohale[2] ja millele tehti ka muusikavideo. Suvel läks bänd produtsendi TT Oksala käe alla Finnvoxi stuudiosse, et salvestada esimene album.[2] Esmasalvestusega oli ka mõningaid probleeme.[2]

Sügisel 2002 lahkus bändist isiklikel põhjustel basskitarrist Magnum, kelle mantlipärijaks sai Niko Hurme (Kalma). Kuigi Lordi debüütalbum oli Kalma liitumise ajaks juba salvestatud, on ta siiski plaadiümbrise kujunduses ja tiitrites esindatud Magnumi asemel. Debüütalbum "Get Heavy" avaldati novembris ja selle kaanekujunduse valmimisel saadi inspiratsiooni Kissi albumilt "Love Gun". Albumikaane algupärane visand oli aga inspireeritud Kissi albumist "Destroyer". Album sai 2003. aastal Emma auhinna parima kodumaise hard rock/metal-stiilis albumi eest. "Get Heavyt" müüdi üle 67 000 eksemplari. See tõusis aastal 2003 Soomes plaatinaplaadiks ja mitmekordseks plaatinaplaadiks aastal 2006.[2]

Lordi andis esimese kontserdi 8. detsembril 2002 Helsingis, Nosturi klubis.[2] Algselt plaaniti esineda küll Tavastia klubis, kuid et bänd kasutas pürotehnikat, oleks see Tavastia väikeste ruumide tõttu liiga ohtlik olnud. Nosturi klubis toimunud kontsert müüdi juba enne esinemist välja. Kontsert on täispikkuses ilmunud kogumikul "Scarchives Vol. 1".

2003. aastal osales Lordi muusikaüritustel nii Soomes kui ka välisriikides, eelkõige Saksamaal, kus nad mängisid Wacken Road Show'l. Saksamaa turnee ajal oli Lordi ka Nightwishi soojendusesinejaks. Bänd sai haruldase võimaluse, sest Nightwish lubas Lordil kogu lava kasutada – tavaliselt saavad soojendusbändid vaid pool lavast. Turnee kasvatas Saksamaal mõlema bändi populaarsust ning aitas neil saksa plaadifirmaga Drakkar lepingu sõlmida. Läbimurdeks võib pidada ka Soomes Raumanmeri festivalil esinemist 2003. aasta juunis, kus esineti pealaval. Kontsert võeti ka linti ja seda näidati samal aastal telekanalil YLE2.

2003. aastal valisid Soome ajakirja Sound lugejad Lordi aasta uutulnuka ja aasta laulu ("Would You Love a Monsterman?") tiitli vääriliseks. Soome Rahvusringhäälingu raadiokanali YleX Metalliliitto kuulajad hääletasid 2002. aasta Soome albumite seas "Get Heavy" 7. kohale.

3. veebruaril ilmus Lordi teine singel "Devil Is a Loser".

Populaarsuse vähenemine (2004–2005)

2004. aasta alguses hakkas Lordi salvestama järgmist stuudioalbumit. Seekord oli produtsendiks Hiili Hiilesmaa, kellega oli bändil hea klapp. Lordi teine album ilmus 14. aprillil 2004 pealkirjaga "The Monsterican Dream". Kaks laulu sellelt albumilt, "My Heaven Is Your Hell" ja "Blood Red Sandman", avaldati ka singlitena. Uue albumi ilmumise puhul muutusid ka bändi liikmete kostüümid ja imidž. Albumi eriväljaandega oli kaasas ka DVD bändi oma lühifilmiga "The Kin". Film, vastupidi sellega kaasnenud albumile, sai jaheda vastuvõtu. "The Monsterican Dream" sai 2006. aastal kuld- ja 2007. aastal plaatinaplaadiks, sest seda müüdi üle 33 000 eksemplari.

Veebruaris 2005 ilmus kogumikalbum "The Monster Show", väljaandjaks Sanctuary Records. Soomes avaldas kogumiku ka Sony BMG.

Plaadi ilmumise järel läks Lordi 2005. aasta kevadel Euroopas kontserditurneele "European Monstour".

Pärast turneed oli bändisisene õhkkond intensiivseks muutunud ja tekkisid liikmetevahelised lahkhelid. Kõigepealt lahkus bändist klahvpillimängija Enary. Kuna 2005. aasta novembris olid tulekul Lordi kontserdid Venemaal, leiti bändi uus liige Leena Peisa (Awa), kelle esimene kontsert oli 5. novembril 2005 Moskvas ja päev hiljem Peterburis.

Hiljem samal aastal avaldas Niko Hurme (Kalma) soovi lahkuda perekonna ja rahaliste probleemide tõttu. Tomi Putaansuu, proovides veenda Kalmat jääma, soovitas, et ta võiks mängida nendega ainult suurematel turneedel ja lepinguliselt kohustatud esinemistel. Kalma ei andnud siiski järele, kuna tahtis olla kas bändiga tervenisti seotud või siis üldse mitte. Sellegipoolest mängis Kalma bassi ka albumil "The Arockalypse", mis ilmus 2006. aasta märtsis. Kalma lahkus bändist vahetult enne kui Lordist sai Eurovisiooni lauluvõistluse kandidaat.

Kalma asemele tuli bassist Samer el Nahhal (OX). Liikmete vahetumine tõi kaasa ka muutusi bändi kostüümides. "OX-i" tegelaskuju nimeks kaaluti algul el Nahhali tegelikku eesnime Samer. Kuna Samer on egiptusepärane nimi, jõudis Putaansuu järeldusele, et see kõlab naeruväärsena, just nagu oleks anekdootlik ka see, kui Egiptuse hard rock'i ansambel laseks liikmel nimeks võtta soomepärase "Tapani". Nimi "OX" viitab härjale, seega sai el Nahhali lavakarakteriks mehe ja härja ristand. "Awa" kostüüm ja lavakarakter kujutasid aga tapetud aadlipreilit, kes oli surnust üles tõusnud.

2005. aasta lõpus avaldas Lordi järgmise albumi puhul uued kostüümid.

"The Arockalypse" enne Eurovisiooni (2006)

Uus album "The Arockalypse" ilmus mitmel pool maailmas 2006. aasta märtsi alguses, selle eelkuulamine toimus 24. veebruaril Helsingi Hevimesta restoranis. Paar päeva hiljem valiti album YleX nädala plaadiks. Kevadel käis bänd Soome klubiturneel, kus 11. märtsil Helsingi Nosturi klubis toimunud kontserdil tuli külalisena lavale Lordi endine basskitarrist Kalma.

Eurovisioon

Novembris 2005 helistati Lordile Soome riigitelevisioonist YLE-st ja kutsuti esinema Soome Eurovisiooni eelvooru. Kutse tundus bändiliikmetele nii uskumatuna, et kõne peeti esialgu valeühenduseks. Sellegipoolest otsustas ansambel kohale minna. Lordi võttis enda sõnul kutse vastu ainult selleks, et uuele plaadile "The Arockalypse" (2006) tähelepanu saada.

13. jaanuaril 2006 esitas Lordi Soome Eurovisiooni eelvoorus kaks laulu: "Bringing Back The Balls To Rock" ja "Hard Rock Hallelujah", mis oli ka esimene kontsert OX-ile. Samal päeval selgus, et "Hard Rock Hallelujah" pääseb 10. märtsil Turus toimuvale Soome finaali. Laul "Hard Rock Hallelujah" sai jaanuari eelvoorus 41,6% kõigist häältest. Ülejäänud 11 võistleja hääletusprotsendid jäid 1,7% ja 13,9% vahele. Eurovisioonilaval esines bänd erikülalisega: Thunderstone'i vokalisti Pasi Rantaneniga, kes oli mõlemas laulus eelvooru ajal taustalaulja.

Kuigi "Hard Rock Hallelujah" polnud veel Soome Eurovisiooni finaalis võitnud, hakati tegema uut muusikavideot ja laul otsustati välja lasta esimese singlina. Lordi ilmus mitmetel kogumikplaatidel. Tulid ka esimesed kontserdipakkumised suvefestivalidele, sealhulgas Haapsalus toimuvale "American Beauty Car Show'le".

Eurovisiooni Soome finaali võitis Lordi 67 369 häälega (42,2% häälte üldarvust). 18. mail esines koosseis Ateenas Eurovisiooni lauluvõistluse poolfinaalis.

20. mail oli Ateenas Eurovisooni 51. lauluvõistluse lõppvoor, kuhu poolfinaalist pääses kümne parima hulgas ka Lordi. Lõpptulemus: Lordi võitis kõigi aegade suurima punktisummaga, teenides 35 riigi televaatajatelt 292 punkti. Lordile andisid 12 punkti Eesti, Saksamaa, Island, Poola, Rootsi ja Inglismaa – kokku kuus riiki. Ainult kolm riiki – Armeenia, Albaania ja Monaco – ei andnud finaalis Soomele ühtegi punkti. Koos Lordiga oli laval nii poolfinaalis kui ka finaalis Gene Simmonsi näomaalinguga Pasi Rantanen.

Pärast Eurovisiooni peeti 26. mail pidustusi Helsingis Kauppatoril, kus oli kohal hinnanguliselt 80 000–90 000 kuulajat. Enne kontserti püstitati ka uus Guinnessi maailmarekord karaokes, kus 80 000 inimest esitas laulu "Hard Rock Hallelujah". [4] Ürituse korraldas Karaoke Service Finland ja rekord märgiti 2007. aasta Guinnessi rekordite raamatus. Ansambel ise esitas hiljem kontserdil lood "Bringing Back the Balls to Rock", "Devil is a Loser", "Blood Red Sandman", "It Snows in Hell", "Would You Love a Monsterman?" ja "Hard Rock Hallelujah". Üritusel andis Soome president Tarja Halonen Lordile Soome Tööliidu pronksvõtme lipuga. Sündmus võeti DVD jaoks linti ja see ilmus hiljem Market Square Massacre'i väljaandes.

"The Arockalypse": pärast Eurovisiooni (2006–2008)

2006. aasta juunis avati Rovaniemis Lordi-väljak, mis varem kandis nime Sampo-väljak. Nime vahetamise otsuse tegi Rovaniemi linnapea. Just selsamal väljakul tiriti Mr. Lordit lapsepõlves juustest, kuna ta kandis oma iidoli Kissi eeskujul leopardimustriga pükse. Hiljem istus Mr. Lordi väljakul, käes punt omaenda veriseid juukseid. Tema kuklal ei kasva juuksed tänaseni.[2] Mäntsäläs avati kitarrist Ameni ausammas ja Karkkilas trummari auks Kita-nimeline noortekeskus.

6. juulil pidi Lordi äikesetormi tõttu tühistama oma Belgias Meseni kindluses toimuma pidanud kontserdi. Päev varem kohtus bänd fännidega Leuveni linnas autogrammitunnil.[5]

15. juulil esines bänd esimest korda Eestis American Beauty Car Show'l Haapsalus.

Augusti lõpus ilmus Lordi singel "Who's Your Daddy?".

Lordi alustas 2006. aasta sügisel turneed "Bringing Back the Balls to Europe"; selle esimene kontsert ilmus veebruaris 2007 kontsert-DVD-l "Bringing Back the Balls to Stockholm". Turnee lõppes 31. oktoobril üllatusega: viimase kontserdi ajal Londonis oli laval ka Lordi endine bassimees Niko Hurme. 28. septembril esines bändiga Kölni kontserdil Udo Dirkschneider, kes oli külalisena ka "The Arockalypse'i" albumil.

Novembris 2006 oli Lordi peaesineja MTV Euroopa Muusikaauhindade galal Kopenhaagenis, kus Mr. Lordi andis üle auhinna parimale rokkansamblile. Gala lõpuks esitasid nad loo "Hard Rock Hallelujah". Umbes samal ajal sai Lordi mänedžeriks Bill Aucoin, kes on tuntud Kissi originaalmänedžerina.

Oktoobris ilmus Lordi hittsingli "Would You Love a Monsterman?" uus versioon, mis salvestati "The Arockalypse" stuudioseansi ajal, mistõttu astub singlil üles Lordi eelmine basskitarrist Kalma.

11. detsembril ilmus Lordi biograafia "Mie oon Lordi".

15. detsembril 2006 avati Rovaniemis Lordi restoran Rocktaurant. Kujunduses on kasutatud lossi ja vangikongide motiive ning hoones avati ka koletisebaar Monsterdiscohell. Samuti sai restoranis näha Lordi vanu kostüüme ja rekvisiite, mida on esinemiste ajal kasutatud. Restoran suleti 2011. aasta juuni lõpus, kuna rendileping lõppes. [6]

19. jaanuaril 2007 võitis Lordi kodusel NRJ galal aasta parima Soome rokkansambli auhinna. Kokku kandideeriti viies kategoorias (lisaks veel parima laulu ("Hard Rock Hallelujah"), parima albumi ("The Arockalypse"), parima Põhjamaade laulu ("Hard Rock Hallelujah") ja parima Põhjamaade artisti kategoorias).

10. märtsil 2007 võitis Lordi kodusel Emma galal viies kategoorias: 2006. aasta parim ansambel, aasta lugu ("Hard Rock Hallelujah"), aasta album ("The Arockalypse"), välismaal kuulsust kogunud artist ja e-Emma auhind "Hard Rock Hallelujah". Lisaks oli albumi "The Arockalypse" produtsent Jyrki Toivunen kandideerinud parima produtsendi tiitlile.

2007. aasta alguses läks Lordi turneele "Bringing Back the Balls", külastades Jaapanit ja Balti riike.[7] 24. veebruaril andsid nad kontserdi ka Tallinnas Saku Suurhallis, mis oli nende teine esinemine Eestis.[8] Kontserdi korraldas OÜ Promorecords.

Kevadel sai Lordi uueks turneemänedžeriks Tommi Niemi asemel Rikk Scholvinck.

Mais 2007 avas Lordi Helsingis Eurovisiooni lauluvõistluse eelmise aasta võidulooga "Hard Rock Hallelujah".[9]

2007. aasta varasuvel osalesid Lordi liikmed Oulus õudusfilmi "Dark Floors" võtetel[10]. Film esilinastus 6. veebruaril 2008[11].

Juulis 2007 tuuritas Lordi Põhja-Ameerikas, esinedes Ozzfesti festivali pealaval.[12]

Kui Ozzfesti turnee augusti lõpus läbi sai, pidas Lordi väikese pausi. Septembris teatati, et bänd läheb uuele turneele Ameerika Ühendriikidesse koos bändidega Type O Negative ja Twin Method. 12. oktoobril 2007 toimuski selle esimene kontsert New Havenis. Turnee lõppes 31. oktoobril 2007, kokku anti 16 kontserti. Viimasel kontserdil New Yorgis astus erikülalisena Lordi esinemise ajal lavale Jay Jay French Twisted Sisterist. Turnee ajal tulistati bändi turneemeeskonna liiget, turvatöötajat ja mõnda fänni.[13] Pärast turnee lõppu naasis bänd Soome, et hakata salvestama teemalaulu filmile "Dark Floors".

2007. aastal ilmus Lordil koostöös Fanpluggediga nende esimene mobiilimäng.

2008. aasta lihavõttepühadel esines Lordi esimest korda toimunud Rock2Wgtn festivalil, mis toimus Wellingtonis Uus-Meremaal Westpac Stadiumil. Bänd astus üles 22. märtsil ning samal õhtul esinesid samal laval Lordi iidol Kiss ja Alice Cooper. Eriefektide eest kontserdil hoolitses Weta-workshop. Festivalil esinesid 23. märtsil veel Poison, Ozzy Osbourne, Whitesnake ja teised kohalikud bändid.

2. augustil esines Lordi Saksamaal Wackeni festivalil pealaval viimase esinejana. Enne neid astus üles Nightwish. Bändile jäi see viimaseks esinemiseks vanades "The Arockalypse'i" ajastu kostüümides. Bändiga teist korda tuli loo "They Only Come Out At Night" ajal lavale Udo Dirkschneider.

"Deadache" (2008–2009)

2008. aasta veebruaris ilmus Lordi teine film "Dark Floors", mis linastus ka Eesti kinodes.[14]

Uut albumit hakati salvestama 2007. aasta suvel. Bänd teatas siis, et neil on juba 25 uut laulu varuks ja umbes sama palju on veel tulekul.

15. septembril 2008 kohtusid Lordi fännid Jaapanis Tokyos Takadanobaba ESP hallis uutes kostüümides iidolite Mr. Lordi ja Kitaga. Kohal oli ligi 200 fänni, kellest noorim 3- ja vanim 60-aastane. Uue plaadi ilmumise eel promoti loomingut ka Jaapanis. Esimest korda esineti uutes kostüümides laval 10. oktoobril Saksamaal Popkommi klubis.

Lordi hakkas neljandat albumit salvestama 2008. aasta kevadel ja album anti välja 29. oktoobril 2008. Albumi "Deadache" produtsent oli Nino Laurenne. Uue albumi avaldamisega kaasnes ka järjekordne kostüümide vahetus. Album sarnanes stiililt eelkäijatega: meloodiline hard rock ja heavy metal, lisatud oli rohkem õuduseteemat. Esimene singel sellelt albumilt, "Bite It Like a Bulldog", avaldati 3. septembril 2008. Plaadi esitus toimus 31. oktoobril Tavastia klubis Helsingis, mis on üks kuulsamaid Soome rokiklubisid. Seal plaanis Lordi 2002. aastal algselt enda esimese kontserdi anda.

Veidi pärast "Deadache'i" väljatulekut tegi Lordi novembris turnee Ameerika Ühendriikides koos Lizzy Bordeniga. 6. novembril 2008 esitas Lordi lugu "Bite It Like A Bulldog" NBC saates "Late Night with Conan O'Brien".[15] Turnee lõppes 24. novembril New Yorgis, kus tuli taas lavale Jay Jay French.

Uus Lordi singel "Deadache" ilmus 10. detsembril 2008.

Euroopa turnee algas 29. jaanuaril 2009. 5. veebruaril 2009 tehti Lordi täispikast kontserdist Münchenis otseülekanne livedome.com-i kodulehel. Turnee "Deadache to Europe" lõppes 29. märtsil Göteborgis.

Kuna Drakkar oli lõpetanud Saksamaal Lordi plaatide levitamise ("Deadache'i" levitas GUN Records), tuli neil lepingujärgselt avaldada Lordi kogumik. "Zombilation – The Greatest Cuts" ilmus 20. veebruaril 2009.

Pärast Jaapani turneed kevadel läks bänd puhkusele.

Oktoobris selgus, et Lordi uue albumi produtsent on Michael Wagener. Michaeliga kohtus Mr. Lordi esmakordselt 19. oktoobril 2009. Uue albumi salvestus algas 2010. aasta veebruaris USA-s Nashville'is.

28. juunil 2010 suri 66-aastasena oma kodus USA-s Floridas Lordi mänedžer Bill Aucoin.

18. juulil 2010 lõpetas Lordi Tšehhis "Deadache'i" turnee ja esines viimast korda vanades kostüümides. Lavale tuli kolmandat korda erikülalisena Udo Dirkschneider.

"Babez for Breakfast" ja bändiliikmete vahetused (2010–2012)

9. augustil 2010 ilmus Lordil iTunesis mäng "Lordi the Game", mis oli algselt saadaval iPod Touchi ja iPhone'i jaoks. 2011. aastal ilmus mäng ka iPadile. Eriti suur menu on mängul olnud Ameerika Ühendriikides, Inglismaal ja Jaapanis. iPadi versioonis on tehtud mitu kasutajasõbralikku muudatust. Näiteks kergendati mängimist ja üleminekut mängu ühelt tasemelt teisele. Mänguga oli kaasas kaks lugu veel ilmumata albumilt "Babez for Breakfast": "This Is Heavy Metal" ja "I Am Bigger Than You". Mängus on kolm erinevat taset kuue eri paigaga ning mängija on mängus n-ö Mr. Lordi, liigutades tema kirvest. Lisaks innustab mängijat paremate tulemusteni Mr. Lordi originaalhääl. [16]

Esimene singel "This is Heavy Metal" viiendalt stuudioalbumilt "Babez for Breakfast" anti välja 2010. aasta augustis, album ise ilmus septembris. Putaansuu veetis nädal aega Los Angeleses koos Jeremy Rubolinoga ja endise Kissi kitarristi Bruce Kulicku,ga kirjutades kaks uut lu:u, "Cut Off My Head" ja "Call Off The Wedding". Lordi viienda albumi produtsent oli Michael Wagener.

Lordi uut albumit sai kuulata juba 3. septembrist bändi MySpace'i keskkonnas. 12. septembril esines Lordi Tallink Baltic Princess laeval Radio Rock kruiisil. Plaadi esitluskontsert oli 18. septembril Helsingi klubis Nosturi.

Sama aasta novembris oli turnee "Europe for Breakfast". 8. novembril 2010 esines Lordi ka Tallinnas klubis Rock Café.[17]

4. oktoobril 2010 teatati trummar Kita bändist lahkumisest[18] ning 16. oktoobril postitas OX oma Twitteri kontole, et uus trummar on leitud[19]. 26. oktoobril 2010 avaldati Lordi kodulehel, et nende uueks trummariks sai Otus,[20] kuid juba 15. veebruaril 2012 teatas bänd Otuse surmast.[21] 5. mail 2012 andis Lordi Itaalias kontserdi koos asendustrummari Ironcross liikme Jimmy Hammeriga, nimetades teda lihtsalt trummariks.[22]

Bändist lahkus ka klahvpillimängija Awa. Teda sai viimast korda näha 11. augustil Simerockil Rovaniemis Soomes.[23] Awa asendaja leiti sama aasta mais.

2012. aasta septembris avaldati Sony Musicu kaudu kogumik-CD/DVD, Scarchives Vol. 1. CD peal on seni avaldamata album aastast 1997, "Bend Over And Pray The Lord". DVD peal on aga Lordi esimene kontsert Helsingis aastast 2002.

"To Beast or Not to Beast" ja uus koosseis (2012–2014)

1. septembril 2012 hakkas Lordi salvestama Ameerika Ühendriikides Nashville'is kuuendat stuudioalbumit. Albumi produtsent oli Michael Wagener.[24]

17. detsembril teatas Lordi oma ametlikul veebilehel, et uue albumi pealkirjaks saab "To Beast or Not to Beast" ja see avaldatakse 1. märtsil 2013.[25] Lordi tuvustas ka uusi bändiliikmeid: uut trummarit lavanimega Mana ja uut klahvpillimängijat lavanimega Hella.[26] Esimene singel "The Riff" ilmus ülemaailmselt 8. veebruaril 2013. [27]

Uue albumi ilmumise järel läks Lordi 2013. aasta aprillis Euroopa turneele "Tour Beast Or Not Tour Beast". Eestis esines bänd 20. juulil 2013 Narvas motofestivalil "Narva Bike". [28]

2014. aasta juunis hakkas Lordi Soome Finnvoxi stuudios produtsent Mikko Karmila osalusel salvestama oma seitsmendat stuudioalbumit.

28. juunil avati Soomes Savonlinnas esimene ametlik Lordi näitus "The Other Side of Lordi", kus olid väljas Lordi endised kostüümid ja lavarekvisiidid ning Mr. Lordi maalid. Näituse avapäeval olid kohal Amen ja Mr. Lordi.

27. juunil esines bänd Tallinnas Tallinn Star Weekendil. Tegu oli bändi teise kontserdiga Eestis turnee "To Beast or Not to Beast" jooksul.

"Scare Force One" (2014–tänapäev)

31. juulil 2014 teatas bänd, et nende seitsmenda stuudioalbumi nimi on "Scare Force One". Album ilmus 31. oktoobril Euroopas ja 3. novembril Ameerika Ühendriikides. Esimene singel "Nailed by the Hammer of Frankenstein" ilmus digitaalselt 19. septembril.

Albumi esitluskontsert toimus 1. novembril Helsingis klubis The Circus.

Liikmed

Mr. Lordi
Mana
Amen
Hella
Ox

Praegused liikmed

Endised liikmed

Väljaanded

Albumid

Kogumikud

Singlid

Kaverid

  • "Midnight Mover" – ilmus live-esituses singlil "They Only Come Out at Night" (originaalesitaja Accept)
  • "He's Back (The Man Behind the Mask)" – esitatud kontsertidel (originaalesitaja Alice Cooper)
  • "The House" – laul, mille originaalesitaja on Soome ansambel Dingo. Ilmus albumi "Deadache" Soome versioonil.
  • "Almost Human" – pärit seni ilmumata albumilt "Bend Over and Pray the Lord", mis promona tuli välja 1999. aastal; see on Lordi ainus Kissi kaver. Laul mängiti esmakordselt Radio Helsinkis ette 7. veebruaril 2011 saates "Rakkaudesta", kus Mr. Lordi oli külas Lasse Kurkil.

Muusikavideod

DVD-d

Filmid

Koomiksid

  • "Monster Magazine" (2002)
  • "The Uninvited Guests" (2003)
  • "Keräilijä" (2006)
  • "Lordi 1: Alkuperä" (2006)
  • "Lordi 2: Verenjano" (2007)
  • "Lordi 3: Verensininen" (2008)
  • "Graphic Novels" (2013)
  • "Illustrated Lyrics" (2014)

Raamatud

Välislingid

Viited

  1. http://www.lordiarmy.com/band.htm
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 2,7 2,8 Ahlroth, Jussi (2006). Mie oon Lordi. Juva: Johnny Kniga. ISBN 951-0-32584-8.
  3. Ahlroth 2006, lk 56.
  4. LORDI Presents Guinness World Records 2007
  5. Blabbermouth.net LORDI: Belgian Concert Cancelled Due To 'Heavy Rain
  6. Lapin Kansa: Lordin ravintola kiinni Rovaniemellä
  7. http://www.lordi.fi/tour/tour-2007/
  8. http://www.epl.ee/news/melu/soome-koletisteband-lordi-esineb-veebruaris-saku-suurhallis.d?id=51071135 Lordi esineb veebruaris Saku Suurhallis
  9. http://www.belgovision.com/en/index_f.php?id=2750
  10. http://www.epl.ee/news/melu/oulus-algasid-lordi-filmi-votted.d?id=51088804 Oulus algasid Lordi filmi võtted
  11. http://www.epl.ee/news/melu/lordi-filmi-esilinastus-loob-rekordeid.d?id=51188748 Lordi filmi esilinastus lööb rekordeid
  12. http://www.metalfromfinland.com/news/2007-03-23_15:24/lordi_confirmed_for_mainstage_of_ozzfest Lordi confirmed for mainstage of Ozzfest
  13. http://www.ohtuleht.ee/252357 Lordi liikmeid tabas USAs kuulirahe
  14. http://www.ohtuleht.ee/269973 Lordi õudukas jõuab eesti kinodesse
  15. http://www.metalunderground.com/news/details.cfm?newsid=39731 Lordi to perform on Late Night With Conan O'Brien
  16. Lordi-peli kiinnostaa maailmalla
  17. http://www.ohtuleht.ee/401254
  18. http://www.lordi.fi/2010/10/04/announcement-from-the-band-ilmoitus-bandilta-2/
  19. https://twitter.com/MrOXOFFICIAL/status/27544676113
  20. http://www.lordi.fi/2010/10/26/lordis-new-drummer-is-otus/
  21. http://www.lordi.fi/2012/02/15/our-drummer-otus-mr-tonmi-lillman-has-passed-away/
  22. http://www.lordi.fi/2012/04/25/new-drummer-has-joined-the-ranks-of-lordi/
  23. Lordi’s keyboardist Awa will leave the band
  24. https://twitter.com/AmenOfficial/status/241984516594466816
  25. http://www.lordi.fi/2013/01/22/album-release-dates/
  26. http://www.lordi.fi/2012/12/17/lordis-new-members-are-mana-and-hella-new-album-to-beast-or-not-to-beast-out-on-march-8th/
  27. http://www.lordi.fi/2013/01/25/the-first-the-riff/
  28. http://www.lordi.fi/tour/tour-2013/