Raku: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Boy (arutelu | kaastöö)
P typod
Tehnika
1. rida: 1. rida:
{{ToimetaAeg|kuu=jaanuar|aasta=2007}}
{{Pooleli}}
[[Pilt:Western-raku-vase.jpg|thumb|Läänepäraselt teostatud rakupõletus]]
[[Pilt:Western-raku-vase.jpg|thumb|Läänepäraselt teostatud rakupõletus]]
'''Raku''' on [[Jaapan]]is [[17. sajand]]il väljakujunenud [[madalkuumuskeraamika]] põletusviis.
'''Raku''' on [[Jaapan]]is [[17. sajand]]il väljakujunenud [[madalkuumuskeraamika]] põletusviis.
23. rida: 23. rida:


Edasi on kaks võimalust:
Edasi on kaks võimalust:
*'''jaapanipäraselt''' - ese asetatakse jahtuma, kuni tuleb välja glasuuri põhivärvus. Seejärel kastetakse ese külma vette, tänu millele glasuur praguneb ja tekib [[kraklee|krakleevõrgustik]].
*'''jaapanipäraselt'''

*'''läänepäraselt'''
*'''läänepäraselt''' - hõõguvkuumad esemed asetatakse [[süsinik]]urikkasse keskkonda (tavaliselt tünni, mis on täidetud kas saepuru, õlgede, puulehtede või muu sarnasega). Anum kaetakse kaanega ja esemel lastakse tekkinud suitsuses keskkonnas paar minutit seista. Suits tungib poorsesse savisse ja värvib nii selle, kui ka glasuuripraod mustaks. Pärast [[redutseerimine|redutseerimist]] tõstetakse ese külma vette ja puhastatakse tahmast.

Glasuurile on võimalik efektsust lisada erinevate metallisoolade kasutamisega. Näiteks annab rakuglasuuris olev [[vask|vaseühend]] reduktsiooni tõttu glasuurile punaka värvuse.

Glasuuris olevatest metallisooladest tekib glasuuri peale aga puhastest [[metallid]]est kile, mis aitab tekitada [[lüster|lüstrile]] omast pinnaefekti.


== Tingimused savimassile ==
== Tingimused savimassile ==
40. rida: 45. rida:
== Vaata ka ==
== Vaata ka ==


*[[Bernald Leach]]
*[[Chōjiro Raku]]
*[[Chōjiro Raku]]
*[[Jaapani keraamika]]
*[[Jaapani keraamika]]

Redaktsioon: 16. jaanuar 2007, kell 14:29

Läänepäraselt teostatud rakupõletus

Raku on Jaapanis 17. sajandil väljakujunenud madalkuumuskeraamika põletusviis.

Samuti kannavad nimetust raku rakupõletuse läbiteinud tooted, mida Jaapanis kasutatakse teetseremooniatel.

Ajalugu

Tänu zen-budismile levisid jaapanis laialdaselt teetseremooniad. Nendekas tseremooniateks oli aga vaja nõusid ja tellimusi esitati ka Kyōto keraamikule Chōjiro Rakule (1516-1592) ja hiljem tema järglastele. Raku perekonna nõud paistsid aga silma oma ainulaadsuse poolest ja saavutasid peagi laia tuntuse. Tehnikat hakatigi nimetama Chōjiro Raku perekonnanime järgi.

1925. aastal tutvustas Euroopas raku-tehnikat inglise keraamik Bernald Leach (1887-1979), kes oli Jaapanis seda tehnikat lähemalt tundma õppinud.

Väljaspool Jaapanit saavutas raku 20. sajandi teisel poolel lausa erakordse populaarsuse, olemata sellest, et arenes täiesti teises suunas. Võrreldes kodumaa loodusliku, minimalistliku ja tarbelise funktsiooniga, muutus läänes tähtsaks värvide mäng ja vormikäsitlus ning tarbelisus suures osas välistati.

Tehnika

Rakupõletus
Raku-tehnikas teenõu Jaapanist
16. sajand
Tokyo rahvusmuuseum

Eristatakse kahte rakutehnikas valmistatud teejoomisnõude tüüpi:

Mõlemal juhul toimub varem eelpõletus 900°C juures. Nõud kaetakse paksu glasuurikihiga, misjärel nõud ahjul täielikult kuivatatakse. Seejärel asetatakse pihtide abil esemed juba põletustemperatuuri saavutanud ahju, mis töötab tavaliselt puidu või gaasi küttel. Kui glasuur sulama hakkab ja sulamisel tekkinud mullid on tasandunud, võetakse esemed tangide abil välja.

Edasi on kaks võimalust:

  • jaapanipäraselt - ese asetatakse jahtuma, kuni tuleb välja glasuuri põhivärvus. Seejärel kastetakse ese külma vette, tänu millele glasuur praguneb ja tekib krakleevõrgustik.
  • läänepäraselt - hõõguvkuumad esemed asetatakse süsinikurikkasse keskkonda (tavaliselt tünni, mis on täidetud kas saepuru, õlgede, puulehtede või muu sarnasega). Anum kaetakse kaanega ja esemel lastakse tekkinud suitsuses keskkonnas paar minutit seista. Suits tungib poorsesse savisse ja värvib nii selle, kui ka glasuuripraod mustaks. Pärast redutseerimist tõstetakse ese külma vette ja puhastatakse tahmast.

Glasuurile on võimalik efektsust lisada erinevate metallisoolade kasutamisega. Näiteks annab rakuglasuuris olev vaseühend reduktsiooni tõttu glasuurile punaka värvuse.

Glasuuris olevatest metallisooladest tekib glasuuri peale aga puhastest metallidest kile, mis aitab tekitada lüstrile omast pinnaefekti.

Tingimused savimassile

Põhiliseks tingimuseks on see, et kasutatav savimass peab olema vastupidav termilisele šokile. See tähendab, et ese ei tohi kiirel jahtumisel puruneda või praguneda.

Keraamiline mass peaks sisaldama rohkes koguses šamotti (20-40%). Samuti on poorsuse tagamiseks vajalik orgaaniliste materjalide (saepuru, aganad jm.) sisaldus (kuni 20%).

Vajalik oleks ka väikese soojuspaisumisega ainete (näiteks spodumeeni ja pataliidi) ja aeglaselt klaasistuvate ainete (näiteks põldpagu ja vollastoniit) sisaldus.

Valmisesemed

Raku-tehnikas valmistatud esemete miinuseks on haprus ja vähene mehhaaniline vastupidavus, kuid esemete ehe väljanägemine on muutnud raku-tehnika väga populaarseks.

Vaata ka