Maksim Vengerov: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Legobot (arutelu | kaastöö)
P Robot: muudetud 15 intervikilinki, mis on nüüd andmekogus Wikidata
PResümee puudub
 
1. rida: 1. rida:
[[Pilt:Vengerovfestival.jpg|pisi|Maksim Vengerov]]
[[Pilt:Vengerovfestival.jpg|pisi|Maksim Vengerov]]
'''Maksim Aleksandrovitš Vengerov''' ([[vene keel]]es:''Максим Александрович Венгеров'', [[heebrea keel]]es מקסים וונגרוב; sündinud [[20. august]]il [[1974]]) on Iisraeli [[viiuldaja]], [[vioolamängija]] ja [[dirigent]], kes on sündinud [[Nõukogude Liit|Nõukogude Liidus]].
'''Maksim Aleksandrovitš Vengerov''' ([[vene keel]]es: ''Максим Александрович Венгеров'', [[heebrea keel]]es מקסים וונגרוב; sündinud [[20. august]]il [[1974]]) on Iisraeli [[viiuldaja]], [[vioolamängija]] ja [[dirigent]], kes on sündinud [[Nõukogude Liit|Nõukogude Liidus]].
==Elulugu==
==Elulugu==
===Noorus===
===Noorus===
Sündinud [[Novosibirsk]]is, Venemaal, perekonda, kus tegeleti muusikaga. Viieaastaselt alustas ta viiuliõpinguid [[Borbala Hwang]]i juures ja kahe aasta pärast jätkas [[Zakhar Bron]]i juures. [[1984]] aastal läks 10-aastane Maxim Vengerov esimest korda välismaale; [[Lublin]]is, [[Poola]]s, võitis esimese koha ülemaailmsel [[Karol Lipiński ja Henryk Wieniawski noorte viiulimängijate konkurss|Karol Lipiński ja Henryk Wieniawski noorte viiulimängijate konkursil]] (aastaid hiljem, ta meenutas: "Ma arvasin, et Poola on kusagil maailma lõpus. Selliseid reise ei unustata iialgi, pole ime, miks ma meenutan Poolat nii armastavalt..."). Kui Bron [[1987]] aastal Venemaalt lahkus, et õpetada [[London]]is ''[[Royal Academy of Music]]''´is (RAM), Vengerov ja tema ema järgnesid talle Londonisse ja tegid nii uuest, kui Bron läks [[Lübeck]]isse, et avada seal kool.
Maksim Vengerov sündis [[Novosibirsk]]is Venemaal peres, kus tegeleti muusikaga. Viieaastaselt alustas ta viiuliõpinguid [[Borbala Hwang]]i juures ja kahe aasta pärast jätkas [[Zakhar Bron]]i juures. [[1984]]. aastal läks 10-aastane Maksim Vengerov esimest korda välismaale; [[Lublin]]is [[Poola]]s võitis ta esikoha ülemaailmsel [[Karol Lipiński ja Henryk Wieniawski noorte viiulimängijate konkurss|Karol Lipiński ja Henryk Wieniawski noorte viiuldajate konkursil]] (aastaid hiljem ta meenutas: "Ma arvasin, et Poola on kusagil maailma lõpus. Selliseid reise ei unustata iialgi, pole ime, miks ma meenutan Poolat nii armastavalt..."). Kui Bron [[1987]]. aastal Venemaalt lahkus, et õpetada [[London]]is kuninglikus muusikaakadeemias ([[Royal Academy of Music]] RAM), järgnes Vengerov koos emaga talle Londonisse. Nad läksid talle järele ka siis, kui Bron kolis [[Lübeck]]isse, et avada seal kool.

===1990-1999===
===1990-1999===
[[1990]] aastal tõestas Vengerov oma erakordset talenti võiduga ülemaailmsel [[Carl Flesch]]i konkursil Londonis. Selle ajani oli ta juba õppinud Broni juures Lübeckis.
[[1990]]. aastal tõestas Vengerov oma erakordset talenti võiduga ülemaailmsel [[Carl Flesch]]i konkursil Londonis. Selle ajani oli ta juba õppinud Broni juures Lübeckis.


{{JÄRJESTA:Vengerov, Maksim}}
{{JÄRJESTA:Vengerov, Maksim}}

Viimane redaktsioon: 24. jaanuar 2018, kell 00:03

Maksim Vengerov

Maksim Aleksandrovitš Vengerov (vene keeles: Максим Александрович Венгеров, heebrea keeles מקסים וונגרוב; sündinud 20. augustil 1974) on Iisraeli viiuldaja, vioolamängija ja dirigent, kes on sündinud Nõukogude Liidus.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Noorus[muuda | muuda lähteteksti]

Maksim Vengerov sündis Novosibirskis Venemaal peres, kus tegeleti muusikaga. Viieaastaselt alustas ta viiuliõpinguid Borbala Hwangi juures ja kahe aasta pärast jätkas Zakhar Broni juures. 1984. aastal läks 10-aastane Maksim Vengerov esimest korda välismaale; Lublinis Poolas võitis ta esikoha ülemaailmsel Karol Lipiński ja Henryk Wieniawski noorte viiuldajate konkursil (aastaid hiljem ta meenutas: "Ma arvasin, et Poola on kusagil maailma lõpus. Selliseid reise ei unustata iialgi, pole ime, miks ma meenutan Poolat nii armastavalt..."). Kui Bron 1987. aastal Venemaalt lahkus, et õpetada Londonis kuninglikus muusikaakadeemias (Royal Academy of Music – RAM), järgnes Vengerov koos emaga talle Londonisse. Nad läksid talle järele ka siis, kui Bron kolis Lübeckisse, et avada seal kool.

1990-1999[muuda | muuda lähteteksti]

1990. aastal tõestas Vengerov oma erakordset talenti võiduga ülemaailmsel Carl Fleschi konkursil Londonis. Selle ajani oli ta juba õppinud Broni juures Lübeckis.