Ristimine: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
{{ToimetaAeg|kuu=aprill|aasta=2007}}
{{ToimetaAeg|kuu=aprill|aasta=2007}}


[[File:Baptism at St. Mary's Church in Dedham, Massachusetts.jpg|thumb|Katoliku Ristimine]]
'''Ristimine''' on [[kristlik]] kombetalitus, mis sümboolselt tähendab [[patt|patu]] mahapesemist. Ristimine kuulub ka [[sakrament]]ide hulka ning seda tunnistavad sakramendina kõik kristlikud [[kirik]]ud.

'''Ristimine''' on [[kristlik]] kombetalitus, mis sümboolselt tähendab [[patt|patu]] mahapesemist: "Püha ristimine on kogu kristliku elu alus, avatud värav eluks Vaimus (vitae spiritualis ianua) ja teiste sakramentide juurde. Ristimise läbi vabastatakse meid pattudest ning me sünnime taas Jumala lastena, me saame Kristuse liikmeteks, siseneme Kirikusse ning osaleme Tema läkituses (vrd Firenze Kirikukogu: DS 1314; CIC can. 204, par. 1; 849; CCEO can. 579, par. 1): “Ristimine on vee ja Sõna kaudu taassünni sakrament” (Catechismus Romanus, 2,2,5)." <ref>
http://www.katoliku.ee/index.php/et/etutvustus/74-katehhees/kateksimus/400-221-kristliku-sisenemise-sakramendid?showall=1&limitstart=</ref>Ristimine kuulub ka [[sakrament]]ide hulka ning seda tunnistavad sakramendina kõik kristlikud [[kirik]]ud.


Ristimise lähtealuseks on [[pärimus]]likud puhastusrituaalid. Algset vettekastmist praktiseerivad veel vaid [[õigeusk]]likud ja [[baptism|baptistid]]. Teistes kirikutes praktiseeritakse veega piserdamist.
Ristimise lähtealuseks on [[pärimus]]likud puhastusrituaalid. Algset vettekastmist praktiseerivad veel vaid [[õigeusk]]likud ja [[baptism|baptistid]]. Teistes kirikutes praktiseeritakse veega piserdamist.

Redaktsioon: 7. jaanuar 2018, kell 23:58

Katoliku Ristimine

Ristimine on kristlik kombetalitus, mis sümboolselt tähendab patu mahapesemist: "Püha ristimine on kogu kristliku elu alus, avatud värav eluks Vaimus (vitae spiritualis ianua) ja teiste sakramentide juurde. Ristimise läbi vabastatakse meid pattudest ning me sünnime taas Jumala lastena, me saame Kristuse liikmeteks, siseneme Kirikusse ning osaleme Tema läkituses (vrd Firenze Kirikukogu: DS 1314; CIC can. 204, par. 1; 849; CCEO can. 579, par. 1): “Ristimine on vee ja Sõna kaudu taassünni sakrament” (Catechismus Romanus, 2,2,5)." [1]Ristimine kuulub ka sakramentide hulka ning seda tunnistavad sakramendina kõik kristlikud kirikud.

Ristimise lähtealuseks on pärimuslikud puhastusrituaalid. Algset vettekastmist praktiseerivad veel vaid õigeusklikud ja baptistid. Teistes kirikutes praktiseeritakse veega piserdamist.

Juulis 2017 pühitseti Tartus Eesti esimene ujuv ristimiskabel.[2]

Vaata ka

Viited

Kirjandus