Henry Moseley: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:


[[pilt:BigMoseleyCard.jpg|paremal|250px|Henry Moseley (1910)]]
[[pilt:BigMoseleyCard.jpg|paremal|250px|Henry Moseley (1910)]]
'''Henry Gwyn Jeffreys Moseley''' (23. november 1887 – 10. august 1915) oli [[Inglismaa|inglise]] füüsik. Avastas seaduspärasuse, mis on nimetatud tema nime järgi - Moseley seaduse. 1913. aastal uurides röntgenstruktuurianalüüsil saadud elementide spektreid, leidis ta et [[Antonius van den Broek]]i 1911 aastal välja pakutud hüpotees (perioodilisustabeli keemilise elemendi järjekorranumber, [[aatomnumber]] Z vastab üksüheselt aatomituuma elektrilaengule, see tähendab prootonite arvule tuumas) vastab tõele.
'''Henry Gwyn Jeffreys Moseley''' (23. november 1887 – 10. august 1915) oli [[Inglismaa|inglise]] füüsik. Avastas seaduspärasuse, mis on nimetatud tema nime järgi - Moseley seaduse. Seadus on katseliselt saadud andmete üldistus. Keemiliste elementide röntgenkiirguse spektrite lainepikkused on kindlas matemaatilises reas, kasvades [[perioodilisussüsteem]]i numbrilises järjekorras. 1913. aastal uurides röntgenstruktuurianalüüsil saadud elementide spektreid, leidis ta et [[Antonius van den Broek]]i 1911 aastal välja pakutud hüpotees (perioodilisustabeli keemilise elemendi järjekorranumber, [[aatomnumber]] Z vastab üksüheselt aatomituuma elektrilaengule, see tähendab prootonite arvule tuumas) vastab tõele. Tuginedes oma katsete faktidele vaatas ta üle ja järjekorrastas õigesti keemiliste elementide perioodilisussüsteemi.


==Välislingid==
==Välislingid==

Redaktsioon: 13. detsember 2017, kell 13:46

Henry Moseley (1910)
Henry Moseley (1910)

Henry Gwyn Jeffreys Moseley (23. november 1887 – 10. august 1915) oli inglise füüsik. Avastas seaduspärasuse, mis on nimetatud tema nime järgi - Moseley seaduse. Seadus on katseliselt saadud andmete üldistus. Keemiliste elementide röntgenkiirguse spektrite lainepikkused on kindlas matemaatilises reas, kasvades perioodilisussüsteemi numbrilises järjekorras. 1913. aastal uurides röntgenstruktuurianalüüsil saadud elementide spektreid, leidis ta et Antonius van den Broeki 1911 aastal välja pakutud hüpotees (perioodilisustabeli keemilise elemendi järjekorranumber, aatomnumber Z vastab üksüheselt aatomituuma elektrilaengule, see tähendab prootonite arvule tuumas) vastab tõele. Tuginedes oma katsete faktidele vaatas ta üle ja järjekorrastas õigesti keemiliste elementide perioodilisussüsteemi.

Välislingid