India filosoofia: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
{{Keeletoimeta|lisaja=Andres|aasta=2017|kuu=detsember}}
{{Keeletoimeta|lisaja=Andres|aasta=2017|kuu=detsember}}
'''India filosoofiaks''' nimetatakse [[India]] mõttetraditsiooni, mis algas [[upanišadid]]ega.
'''India filosoofiaks''' nimetatakse [[India]] mõttetraditsiooni, mis algas "[[Upanišadid]]ega". India filosoofi [[Radhakrishnan]]i järgi on vanimad neist ühtlasi "maailma varaseimad filosoofilised teosed"<ref>Radhakrishnan "The Principal Upanisads", Harper Collins, 1994, p 22</ref>. Samas on india filosoofia nimetamine [[filosoofia]]ks teatud määral tinglik, kuna mõnikord määratletakse filosoofiat kui distsipliini pelgalt [[Lääne filosoofia|Lääne filosoofilise traditsioonina]]. Vahel samastatakse ekslikult india filosoofia [[hinduism|hinduistliku]] filosoofiaga, mis moodustab vaid osa India filosoofilisest traditsioonist.


India filosoofi [[Sarvepalli Radhakrishnan]]i järgi on vanimad neist ühtlasi "maailma varaseimad filosoofilised teosed"<ref>Sarvepalli Radhakrishnan. ''The Principal Upanisads'', Harper Collins, 1994, lk 22.</ref>. India filosoofia nimetamine [[filosoofia]]ks on vaieldav, sest filosoofiat võidakse määratleda nii, et see hõlmab ainult [[Lääne filosoofia|Lääne filosoofiatraditsiooni]]. Vahel samastatakse ekslikult india filosoofia [[hinduism|hinduistliku]] filosoofiaga, mis moodustab vaid osa India filosoofiatraditsioonist.
Tavapäraselt jagatakse India filosoofilised koolkonnad ([[sanskriti keel]]es ''daršana'') ortodoksseteks (sanskriti ''[[astika]]'') ja mitteortodoksseteks (sanskriti ''nastika'') selle põhjal, kas nad peavad [[veedad|veedasid]] eksimatuks teadmisteallikaks.<ref>"Oxford Dictionary of World Religions", p. 259</ref> Ortodoksseid [[hinduistlik filosoofia|hinduistliku filosoofia]] koolkondi on kuus: [[njaaja]], [[vaišesika]], [[sankhja]], [[jooga koolkond]], [[mimaansa]] ja [[vedanta]]. Mitteortodokssed ehk heterodokssed on [[džainism]], [[budism]] ja [[materialism|materialistlik]] [[tšarvaka]]. Samas jagab [[Vidyāraṇya]] India filosoofia 16 koolkonda, mille hulka ta loeb ka [[Saiva]] ja [[Raseśvara]].<ref name="cowell">Cowell and Gough, p. xii.</ref>


Tavaliselt jaotatakse India filosoofiakoolkonnad ortodoksseteks (sanskriti ''astika'') ehk hinduistlikeks ([[kuus koolkonda]]; peavad [[vedad|vedasid]] eksimatuks teadmisteallikaks) ja mitteortodoksseteks (''nastika'')<ref>''Oxford Dictionary of World Religions'', lk 259.</ref>. Ortodokssed koolkonnad on [[njaaja]], [[vaišešika]], [[saankhja]], [[jooga koolkond]], [[mimaansa]] ja [[vedaanta]]. Mitteortodokssed ehk heterodokssed on [[džainism]], [[budism]] ja [[materialism|materialistlik]] [[tšarvaka]]. [[Vidjāranja]] jaotab India filosoofia 16 koolkonda, mille hulka ta arvab ka [[Saiva]] ja [[Raseśvara]]<ref name="cowell">Cowell ja Gough, lk xii.</ref>,
India filosoofia põhikoolkonnad kujunesid ajavahemikus 1000 eKr kuni meie ajaarvamise esimeste sajanditeni. Kommentaarid ja ümbersõnastused lisandusid kuni 20. sajandini, mil tegutsesid näiteks [[Aurobindo]] ja [[Prabhupada]]. Eri koolkondade võistlus ja segunemine olid kõige tihedamad nende sünniaegadel, eriti 800 eKr kuni 200 pKr. Mõned neist jäid ellu ([[džainism]], [[budism]], [[šivaism]] ja [[advaita]]), teised kadusid või liitusid ([[sankhja]] ja [[adžiivika]]).

India filosoofia põhikoolkonnad kujunesid ajavahemikus 1000 eKr kuni meie ajaarvamise esimeste sajanditeni. Kommentaarid ja ümbersõnastused lisandusid kuni 20. sajandini, mil tegutsesid näiteks [[Aurobindo]] ja [[Prabhupada]]. Eri koolkondade võistlus ja segunemine olid kõige tihedamad nende sünniaegadel, eriti 800 eKr kuni 200 pKr. Mõned neist jäid ellu ([[džainism]], [[budism]], [[šivaism]] ja [[advaita]]), teised kadusid või liitusid ([[saankhja]] ja [[adžiivika]]).


==Viited==
==Viited==

Redaktsioon: 9. detsember 2017, kell 10:58

India filosoofiaks nimetatakse India mõttetraditsiooni, mis algas upanišadidega.

India filosoofi Sarvepalli Radhakrishnani järgi on vanimad neist ühtlasi "maailma varaseimad filosoofilised teosed"[1]. India filosoofia nimetamine filosoofiaks on vaieldav, sest filosoofiat võidakse määratleda nii, et see hõlmab ainult Lääne filosoofiatraditsiooni. Vahel samastatakse ekslikult india filosoofia hinduistliku filosoofiaga, mis moodustab vaid osa India filosoofiatraditsioonist.

Tavaliselt jaotatakse India filosoofiakoolkonnad ortodoksseteks (sanskriti astika) ehk hinduistlikeks (kuus koolkonda; peavad vedasid eksimatuks teadmisteallikaks) ja mitteortodoksseteks (nastika)[2]. Ortodokssed koolkonnad on njaaja, vaišešika, saankhja, jooga koolkond, mimaansa ja vedaanta. Mitteortodokssed ehk heterodokssed on džainism, budism ja materialistlik tšarvaka. Vidjāranja jaotab India filosoofia 16 koolkonda, mille hulka ta arvab ka Saiva ja Raseśvara[3],

India filosoofia põhikoolkonnad kujunesid ajavahemikus 1000 eKr kuni meie ajaarvamise esimeste sajanditeni. Kommentaarid ja ümbersõnastused lisandusid kuni 20. sajandini, mil tegutsesid näiteks Aurobindo ja Prabhupada. Eri koolkondade võistlus ja segunemine olid kõige tihedamad nende sünniaegadel, eriti 800 eKr kuni 200 pKr. Mõned neist jäid ellu (džainism, budism, šivaism ja advaita), teised kadusid või liitusid (saankhja ja adžiivika).

Viited

  1. Sarvepalli Radhakrishnan. The Principal Upanisads, Harper Collins, 1994, lk 22.
  2. Oxford Dictionary of World Religions, lk 259.
  3. Cowell ja Gough, lk xii.