Burai-ha: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Magtattle (arutelu | kaastöö)
Uus lehekülg: ''''''Burai-ha''''' (無頼派 ''burai-ha'') oli Teise maailmasõja järgses Jaapanis tekkinud dekadentlikke kirjanikke iseloomustav termin. ''Burai-ha'' kirjanike teosed kirjelda...'
(Erinevus puudub)

Redaktsioon: 3. detsember 2017, kell 20:49

Burai-ha (無頼派 burai-ha) oli Teise maailmasõja järgses Jaapanis tekkinud dekadentlikke kirjanikke iseloomustav termin. Burai-ha kirjanike teosed kirjeldasid sõjajärgse Jaapani ühiskondlikku ärevust, väärtuste ümberkujunemist, inimeste meeleheidet ning segadustunnet. Termin burai viitab sotsiaalsest normist kõrvalekaldumisele ja ha tähistab koolkonda. Burai-ha’d ei saa otseselt pidada kirjanike rühmituseks, sest Burai-ha kirjanikud ei algatanud kunagi kirjanduslikku liikumist, liikmestik polnud paika pandud ning tegemist polnud vaid kirjanduslikku laadi ilminguga.

Ameerika Ühendriikide okupatsiooni (1945-52) ning põhiseadusmuudatuste järgselt hakkasid Jaapanis levima ulatuslikumad isikuvabadused, mis andsid ka kirjanikele võimaluse tsenseerimata mõtteid avaldada. Burai-ha teoste temaatikas avaldusid sõjaaegne ja -järgne kaos, taas tõusis esile marksism ning levisid individualistlikud ideed. Burai-ha kirjanikud rõhusid seejuures muutuvas ühiskonnakorralduses kohta otsivate inimeste identiteedikriisile ning eesmärgitusele.[1] Burai-ha mõtteviisi ilmnemist Jaapanis on peetud üheks sammuks ulatuslike ühiskondlike muutustega toimetulemise suunas.

Kirjanikud

Burai-ha kirjanikke, kelle hulka hulka kuuluvad Ango Sakaguchi, Osamu Dazai, Sakunosuke Oda, Jun Ishikawa, iseloomustas vastuseis sotsiaalsetele normidele ning intellektuaalsele survele.[2] Burai-ha kirjanikud, nagu ka nende teoste tegelaskujud, eirasid enamasti sotsiaalseid konventsioone, tarbisid narkootikume, veetsid aega baarides või lõbumajades ning elasid oma perekonna kulul.[1]

Viited

  1. 1,0 1,1 Denton, Kirk A.; Fulton, Ju-Chan; Orbaugh, Sharalyn 2012. The Columbia Companion to Modern East Asian Literature. Columbia University Press: Columbia, 57, 190.
  2. Dorsey, James; Slaymaker, Dough 2010. Literary Mischief: Sakaguchi Ango, Culture, and the War. Lexington Books: Maryland, Lanham, 6.