Miyamoto Musashi: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
45. rida: 45. rida:
"Go Rin no Sho" järgi oli Musashi täisnimi ja tiitel '''Shinmen Musashi-no-Kami Fujiwara no Harunobu''' (新免武蔵守藤原玄信).
"Go Rin no Sho" järgi oli Musashi täisnimi ja tiitel '''Shinmen Musashi-no-Kami Fujiwara no Harunobu''' (新免武蔵守藤原玄信).


Musashi isa oli mõõgavõitleja, [[kenjutsu|ken-]] ja [[jittejutsu]] võitlusstiilide meister, Shindem Munisai.<ref name="MM"> Musashi alustas mõõgavõitluse ja samuraitraditsioonide õppimist isa käe all juba lapsepõlves.<ref name="MM"> Miyamoto vanaisa Hirata Shōgen oli Mimasaka provintsi Yoshino piirkonna valitseja Shinmen Iga no Kami vasall.
Musashi isa oli mõõgavõitleja, [[kenjutsu|ken-]] ja [[jittejutsu]] võitlusstiilide meister, Shindem Munisai.<ref name="MM" /> Musashi alustas mõõgavõitluse ja samuraitraditsioonide õppimist isa käe all juba lapsepõlves.<ref name="MM"> Miyamoto vanaisa Hirata Shōgen oli Mimasaka provintsi Yoshino piirkonna valitseja Shinmen Iga no Kami vasall.


== Bibliograafia ==
== Bibliograafia ==

Redaktsioon: 8. november 2017, kell 03:27

Miyamoto Musashi
宮本 武蔵
Musashi hoidmas kahte bokkenit, kujutatuna Utagawa Kuniyoshi poolt
Sünninimi Bennosuke
Sündinud 1584[1]
Harima või Mimasaka provints, Jaapan[1]
Surnud 13. juuni 1645 (60–61 aasta vanuses)[1]
Higo provints, Jaapan[1]
Rahvus jaapanlane
Muud nimed Miyamoto Bennosuke; Niten Dōraku; Shinmen Musashi no Kami Fujiwara no Harunobu
Tähelepanuväärsed õpilased Takemura Yoemon, Terao Magonojo, Terao Motomenosuke, Furuhashi Sōzaemon
Selles Jaapani isikunimes on perekonnanimeks Miyamoto.

Miyamoto Musashi (宮本 武蔵, ca 158413. juuni 1645), tuntud ka kui Shinmen Takezō, Miyamoto Bennosuke ja Niten Dōraku,[2] oli legendaarne Jaapani mõõgavõitleja ja rōnin.

Oma elu jooksul võitis Musashi kordagi kaotamata kokku 60 kahevõitlust, püstitades sellega ületamatuks jäänud rekordi. Lähimale jõudis 33 võiduga Muromachi ajastu mõõgavõitleja Itō Ittōsai.

Ta pani aluse Niten Ichi-ryūks (二天一流) kutsutavale mõõgavõitlustehnikale, milles võitleja kasutab korraga kahte (s.t pikka ja lühikest) mõõka.[1][3] Oma elu lõpuaastatel kirjutas ta võitluskunstide taktikast ja filosoofiast rääkiva raamatu "Go Rin no Sho" (五輪の書; Viie ratta raamat[4]), mis on populaarne tänapäevalgi.

Biograafia

Sünd

Musashi varajase elu kohta on teada võrdlemisi vähe.[5] Ta ise väidab "Go Rin no Shos", et sündis Harima provintsis (tuntud ka kui Banshū). Tema õpilaste poolt koostatud "Niten Ki" (varaseim Musashi biograafia) toetab samuti Musashi enda väidet, märkides: "(Ta) sündis 12. Tenshōl (1584), ahviaastal, Banshūs".[6] Jaapani ajaloolase Kamiko Tadashi arvates sündis Musashi hoopis Mimasaka provintsis.[7]

"Go Rin no Sho" järgi oli Musashi täisnimi ja tiitel Shinmen Musashi-no-Kami Fujiwara no Harunobu (新免武蔵守藤原玄信).

Musashi isa oli mõõgavõitleja, ken- ja jittejutsu võitlusstiilide meister, Shindem Munisai.[5] Musashi alustas mõõgavõitluse ja samuraitraditsioonide õppimist isa käe all juba lapsepõlves.<ref name="MM"> Miyamoto vanaisa Hirata Shōgen oli Mimasaka provintsi Yoshino piirkonna valitseja Shinmen Iga no Kami vasall.

Bibliograafia

  • Hyodokyo (The Mirror of the Way of Strategy)
  • Hyoho Sanjugo Kajo (Thirty-five Instructions on Strategy)
  • Hyoho Shijuni Kajo (Forty-two Instructions on Strategy)
  • Dokkōdō (The Way to be Followed Alone)
  • Go Rin No Sho (The Book of Five Rings; a reference to the Five Rings of Zen Buddhism). Translated into English by Victor Harris as A Book of Five Rings, London: Allison & Busby, 1974; Woodstock, New York: The Overlook Press.

Viited

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 "Miyamoto Musashi". Encyclopædia Britannica (inglise keeles). Vaadatud 4. september 2017.{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  2. Toyota Masataka. "Niten Ki (A Chronicle of Two Heavens)", in Gorin no Sho, ed. Kamiko Tadashi (Tokyo: Tokuma-shoten, 1963), lk 239.
  3. "Mõõgaajalugu". Eesti Kendo. Vaadatud 20. september 2017.
  4. Maret Nukke (2005). "Samuraide hiilgus ja langus". NO96. Teater NO99. Vaadatud 20. september 2017.
  5. 5,0 5,1 "Musashi Miyamoto's early life". Musashi-Miyamoto.com (inglise keeles). Vaadatud 8. november 2017.{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  6. Toyota 1963, lk 239
  7. asd

Välislingid