Olustvere raamatukogu: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
P linke juurde
54. rida: 54. rida:


[[Kategooria:Viljandi maakonna raamatukogud]]
[[Kategooria:Viljandi maakonna raamatukogud]]
[[Kategooria:Suure-Jaani vald]]
[[Kategooria:Põhja-Sakala vald]]

Redaktsioon: 7. november 2017, kell 11:16

Olustvere raamatukogu on rahva- ja kooliraamatukogu Suure-Jaani vallas Olustveres aadressil Müüri 4.

Ajalugu

Olustvere külaraamatukogu asutati Aleksander Kippeli, Marta Visti ja Jaan Taevere eestvedamisel 1922.–1923. aastal ja see asus Reegoldi koolimajas. Raamatuid korjati kokku inimeste käest.

Arvatavasti hakati raamatukogu komplekteerimisega tegelema juba 1919/1920 õppeaasta lõpul kui Reegoldi koolis korraldati laste pidu, mille sissetulek läks õpilaste raamatukogu muretsemiseks. Summa oli 1056 marka ja 90 penni. Koolis oli nii õpilaste kui õpetajate raamatukogu. Raamatuid laenutasid Aleksander Kippel ja Ena Põder. Fondis oli kolm riiulitäit raamatuid ja nende laenutamise eest oli väike maks.

Pärast 1935. aastat koliti raamatukogu Reegoldi koolimajast Olustvere rahvamajja.

Esimene inventariraamat avati 25. augustil 1949. Raamatud saadi Bibkollektorist ja liigiliselt võeti arvele enim põllumajandus, poliitilist ja ilukirjandust.

1951. aastal asutati raamatukogu juurde kirjandusring, oli olemas rändraamatukogu.

Lugejaid teenindati kirjanduse kojukandega. Oli olemas lugejate aktiiv, kes pidas nõu sellistel sel ajal aktuaalsetel teemadel nagu kolhooside abistamine viljavarumisel, kütteveo aktsioon, heinatööde graafikute koostamine.

1957. aastast oli raamatukogus alfabeetiline- ja süstemaatiline kataloog.

1961. aastal viidi külanõukogu Olustverest Tääksi ja raamatukogu sai endised külanõukogu ruumid. Kasutada oli kaks tuba kogupinnaga 39 m².

1963. aastal moodustati viieliikmeline raamatukogu nõukogu.

1964. võeti Olustvere raamatukogus arvele Paala 8 kl. kooli raamatukogu eksemplarid ja organiseeriti rändraamatukogu Paala kooli juurde. Raamatukogu teeninduspiirkonna alla kuulusid Olustvere sovhoostehnikum, Paala kolhoos, Paksu küla ja Olustvere raudteejaam. Lugejate paremaks teenindamiseks koostati teeninduspiirkonna elanike kohta kartoteek.

1966 organiseeriti rändraamatukogu Jaska osakond. Jätkus töö Olustvere sovhoostehnikumis ühiskondlike raamatukoguhoidjate kooliga. Moodustati laste raamatusõprade ring.

Aastatel 1977–1980 sõlmiti raamatukogu ja Olustvere Sovhoostehnikumi vaheline pikaajaline koostööleping, mille käigus võtsid mõlemad osapooled endale kohustused. Olustvere Sovhoostehnikum teostas raamatukogus remondi ja aitas materiaalselt 1600 rublaga. Rajooni raamatukogu poolt saadi uut mööblit, riiuleid, kataloogikapp, laenutuslaud, toole.

1991. aasta oktoobris ühinesid Olustvere Sovhoostehnikumi raamatukogu ja Olustvere külaraamatukogu. Sellest ajast kuni tänaseni töötab ühise katuse all kaks erinevat raamatukogu tüüpi: kooli- ja rahvaraamatukogu. Külaraamatukogu endised ruumid läksid omanikele tagasi ja lugejate teenindamine hakkas toimuma Olustvere ST raamatukogu ruumides, mis asusid lossi peahoones, teisel korrusel, pindalaga 80 m². Raamatukogu hakkasid finantseerima omavalitsus ja kool, kelle raha tuli põllumajandusministeeriumist. Omavalitsuse poolt telliti ilukirjandus ja muu liigikirjandus ning kooli poolt õppekirjandus. Perioodika tellimine jagati pooleks ja nii toimib see väikeste muutustega tänapäevani.

1994. aasta detsembris kolis raamatukogu lossist koolimajja ja põranda pindala suurenes 80 m²'lt 120 m²'le. Kooliraamatukogu oli lossis asunud 32 aastat.

Sajandivahetus tõi kaasa infotehnoloogilised uuendused:

Septembris 1998 saabusid esimesed arvutid ja avati internetipunkt Avatud Eesti Fondi toetusel. Lisaks saadi raamatukokku suur koopiamasin, millega tegid raamatukogutöötajad enamuse kooli koopiatest. 1998–2004 kasutati tarkvara KIRJASTO 3000, mille käigus viidi raamatud elektronkataloogi ja algas elektrooniline laenutamine.

2004. aastal mindi üle raamatukogu info- ja kataloogisüsteemi tarkvarale RIKS, mida kasutatakse tänaseni.

2005. aasta oktoobrikuus ühinesid Suure-Jaani linn, Suure-Jaani vald, Olustvere vald ja Vastemõisa vald ühtseks Suure-Jaani vallaks.

2007. aastal võeti Suure-Jaani valla kõigis raamatukogudes kasutusele ühtne elektrooniline lugejakaart.

2010. aastal viis vallavalitsus läbi reformi, millega ühendati Suure-Jaani valla raamatukogud. Raamatukogu asus juhtima ja tegevust korraldama Suure-Jaani Raamatukogu direktor.

2012 toimus koolimaja renoveerimine, mille käigus sai raamatukogu juurde neli ruumi kogupinnaga 263 m².

Kirjandus

  • Olustvere Raamatukogu kroonika
  • Eesti vanim põllutöökool Olustveres : 125 aastat Eesti Aleksandrikooli asutamisest / koostaja Aimur Joandi : Tartu : Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool, 2013
  • Viljandimaa raamatukogud : [kogumik] / [koostajad: Linda Sarapuu, Mati Muru, Marge Liivakivi] : Viljandi Linnaraamatukogu, 2013

Välislingid