Muusikažanr: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''Muusikažanr''' ehk '''muusikaline žanr''' on [[muusika]]s kokkuleppeline klass, tüüp või kategooria, millesse konkreetne [[heliteos]] või muusikapraktika kuulub.
'''Muusikažanrid''' ehk '''muusikalised žanrid''' on [[muusika]] [[liigitus|liigitamise]] [[kategooria]]d, mis põhinevad muusika [[muusika esitamine|esitus]]viisil ([[esituskoos]]seisul) ja funktsioonil (esitamise kohal, ajal ja/või otstarbel). Igal žanril on temale iseloomulikud [[muusika väljendusvahend|muusika väljendusvahenditega]] määratud tunnused.


Muusikažanrit määrava kokkuleppe aluseks võivad olla kas muusikateose enda või muusikalise kogemuse kvaliteedid.
Sageli on nad seotud [[muusikavorm]]idega. Mitmed žanrid kasutavad žanriga samanimelist muusikavormi.


Puuduvad ühtsed kriteeriumid, kuidas muusikat žanriliselt määratleda. Muusikažanri määratlemise aluseks võib olla näiteks muusika:
[[Popmuusika]]s nimetatakse mõnikord žanriks [[muusikastiil]]i või [[muusikasuund|-suunda]].
* esituskoosseis
* struktuur
* kõla (''Ton'')
* sõnatekst
* funktsioon (esitamise koht, aeg, otstarve, kontekst)
* stiil
* vorm

==Muusikažanr ja muusika funktsioon==

==Muusikažanr ja muusikavorm==
Muusikažanr võib saada oma nime ka samanimeliselt [[muusikavorm]]ilt. Sellest hoolimata on muusikažanr ja muusikavorm erinevad mõisted. Muusikavorm on heliteose struktuurset ülesehitust kirjeldav kategooria, näiteks [[sonaadivorm]] ehk [[sonaat-allegro]], mida kasutatakse tihti nii sonaadi, sümfoonia kui ka instrumentaalkontserdi esimeses osas. Samas muusikažanrites nagu sonaat, sümfoonia või instrumentaalkontsert võib sonaadivorm ka puududa.

==Muusikažanr ja muusikastiil==
[[Levimuusika]]s ei tehta tihti vahet muusikažanril ja [[muusikastiil]]il.


==Ajalugu==
==Ajalugu==

Redaktsioon: 4. november 2017, kell 20:49

Muusikažanr ehk muusikaline žanr on muusikas kokkuleppeline klass, tüüp või kategooria, millesse konkreetne heliteos või muusikapraktika kuulub.

Muusikažanrit määrava kokkuleppe aluseks võivad olla kas muusikateose enda või muusikalise kogemuse kvaliteedid.

Puuduvad ühtsed kriteeriumid, kuidas muusikat žanriliselt määratleda. Muusikažanri määratlemise aluseks võib olla näiteks muusika:

  • esituskoosseis
  • struktuur
  • kõla (Ton)
  • sõnatekst
  • funktsioon (esitamise koht, aeg, otstarve, kontekst)
  • stiil
  • vorm

Muusikažanr ja muusika funktsioon

Muusikažanr ja muusikavorm

Muusikažanr võib saada oma nime ka samanimeliselt muusikavormilt. Sellest hoolimata on muusikažanr ja muusikavorm erinevad mõisted. Muusikavorm on heliteose struktuurset ülesehitust kirjeldav kategooria, näiteks sonaadivorm ehk sonaat-allegro, mida kasutatakse tihti nii sonaadi, sümfoonia kui ka instrumentaalkontserdi esimeses osas. Samas muusikažanrites nagu sonaat, sümfoonia või instrumentaalkontsert võib sonaadivorm ka puududa.

Muusikažanr ja muusikastiil

Levimuusikas ei tehta tihti vahet muusikažanril ja muusikastiilil.

Ajalugu

Kuni 18. sajandini määrasid žanri eelkõige muusikateose funktsioon (nt ilmalik, vaimulik), teksti sisu (nt motett, missa) ning kompositsioonitehnika (nt fuuga). Seejärel tõusid tugevamini esile koosseis (nt keelpillikvartett), vorm (nt sonaat), esteetika ja sisu (nt opera seria, opera buffa, sümfooniline pilt, sümfooniline poeem). Muusikateoste kasvava individualiseerumisega kunstmuusikas kaotavad žanrid mõjujõu. Wolfgang Marxi arvates mõjutab žanripealkirjade kasutamine kaasaegses muusikas otsustavalt teose retseptsiooni ja seepärast antakse see tihti andeks.

Vaata ka