Neemiklinnus: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
P sarnanema millele > millega
1. rida: 1. rida:
'''Neemiklinnus''' on üks neljast peamisest [[muinaslinnus]]e tüübist. Sellist tüüpi linnused on Eestis ja Baltimaades ühed levinumad muinaslinnused (moodustavad 40% kõigist). Neemiklinnus on mitmekesisem kui teised linnusetüübid. Neemiklinnus on väljanägemise järgi jaotatud neljaks alarühmaks. Nendeks on ühe otsavalliga, kahe otsavalliga, osalise otsavalliga ja ringvalliga neemiklinnusteks.
'''Neemiklinnus''' on üks neljast peamisest [[muinaslinnus]]e tüübist. Seda tüüpi linnused on Eestis ja Baltimaades ühed levinumad muinaslinnused (moodustavad 40% kõigist). Neemiklinnus on mitmekesisem kui teised linnusetüübid. Neemiklinnused liigitatakse väljanägemise järgi nelja alarühma: ühe otsavalliga, kahe otsavalliga, osalise otsavalliga ja ringvalliga neemiklinnused.


==Ühe otsavalliga neemiklinnused==
==Ühe otsavalliga neemiklinnused==
Esimese rühma linnustel on vallist ja ka vallikraaviga moodustav kaitsesüsteem ühes, maapoolses küljes. Selline süsteem eraldab linnuseala ülejäänud seljakust. Sellesse rühma kuulub näiteks [[Ripuka Punamägi]], [[Mädara linnamägi]] ja [[Roela linnamägi]].
Esimese rühma linnustel on vallist ja ka vallikraaviga moodustav kaitsesüsteem ühes, maapoolses küljes. See süsteem eraldab linnuseala ülejäänud seljakust. Sellesse rühma kuulub näiteks [[Ripuka Punamägi]], [[Mädara linnamägi]] ja [[Roela linnamägi]].


==Kahe otsavalliga neemiklinnused==
==Kahe otsavalliga neemiklinnused==
8. rida: 8. rida:


==Osalise ringvalliga neemiklinnused==
==Osalise ringvalliga neemiklinnused==
Selle linnuse eripära on mitte rohkem kui kolmest küljest piiratud vallid. Kõige tüüpilisema näite kohaselt on rajatud neemiku madalamad osad ehk siis poole ümbermõõdu piires. Sellise rühma neemiklinnuste hulka kuuluvad [[Ida-Eesti]]s ja ka Põhja-[[Tartumaa]]l suhteliselt väikesed linnused. Näiteid osalise ringvalliga neemiklinnustest on [[Võuküla linnamägi]], [[Vilina linnamägi]] ja [[Erumäe linnamägi]].
Selle linnuse eripära on mitte rohkem kui kolmest küljest piiratud vallid. Kõige tüüpilisema näite kohaselt on rajatud neemiku madalamad osad ehk siis poole ümbermõõdu piires. Selle rühma neemiklinnuste hulka kuuluvad [[Ida-Eesti]]s ja ka Põhja-[[Tartumaa]]l suhteliselt väikesed linnused. Näiteid osalise ringvalliga neemiklinnustest on [[Võuküla linnamägi]], [[Vilina linnamägi]] ja [[Erumäe linnamägi]].


==Ringvalliga neemiklinnused==
==Ringvalliga neemiklinnused==
Neemiklinnuse neljanda tüübi muinaslinnus on sarnane [[ringvall-linnus]]ele. Tunnustena on neemiku pealne täielikult valliga piiratud. Kuigi vallide ehitus ja tugevusasted on vägagi varieeruvad. Ringvalliga neemiklinnuste hulka kuulub näiteks [[Kauksi Leerimägi]], [[Koila linnamägi]] ja [[Varbola Jaanilinn]] ja [[Lohu linnused]].<ref>Evald Tõnisson. Eesti muinaslinnad. Muinasaja teadus 20.Tartu- Tallinn</ref>
Neemiklinnuse neljanda tüübi muinaslinnus sarnaneb [[ringvall-linnus|ringvall-linnusega]]. Tunnustena on neemikupealne täielikult valliga piiratud. Kuigi vallide ehitus ja tugevusastmed on vägagi varieeruvad. Ringvalliga neemiklinnuste hulka kuulub näiteks [[Kauksi Leerimägi]], [[Koila linnamägi]] ja [[Varbola Jaanilinn]] ja [[Lohu linnused]].<ref>Evald Tõnisson. Eesti muinaslinnad. Muinasaja teadus 20.Tartu-Tallinn</ref>


==Vaata ka==
==Vaata ka==

Redaktsioon: 21. oktoober 2017, kell 17:27

Neemiklinnus on üks neljast peamisest muinaslinnuse tüübist. Seda tüüpi linnused on Eestis ja Baltimaades ühed levinumad muinaslinnused (moodustavad 40% kõigist). Neemiklinnus on mitmekesisem kui teised linnusetüübid. Neemiklinnused liigitatakse väljanägemise järgi nelja alarühma: ühe otsavalliga, kahe otsavalliga, osalise otsavalliga ja ringvalliga neemiklinnused.

Ühe otsavalliga neemiklinnused

Esimese rühma linnustel on vallist ja ka vallikraaviga moodustav kaitsesüsteem ühes, maapoolses küljes. See süsteem eraldab linnuseala ülejäänud seljakust. Sellesse rühma kuulub näiteks Ripuka Punamägi, Mädara linnamägi ja Roela linnamägi.

Kahe otsavalliga neemiklinnused

Selle rühma linnustel on iseloomulikud tunnuseks on vallid seljandiku mõlemas otsas. Kuid leidub ka erandeid, kus ülejäänud külgedes on õige madal vall. Selle rühma kuulub näiteks Tarakvere linnamägi ja Padise linnamägi.

Osalise ringvalliga neemiklinnused

Selle linnuse eripära on mitte rohkem kui kolmest küljest piiratud vallid. Kõige tüüpilisema näite kohaselt on rajatud neemiku madalamad osad ehk siis poole ümbermõõdu piires. Selle rühma neemiklinnuste hulka kuuluvad Ida-Eestis ja ka Põhja-Tartumaal suhteliselt väikesed linnused. Näiteid osalise ringvalliga neemiklinnustest on Võuküla linnamägi, Vilina linnamägi ja Erumäe linnamägi.

Ringvalliga neemiklinnused

Neemiklinnuse neljanda tüübi muinaslinnus sarnaneb ringvall-linnusega. Tunnustena on neemikupealne täielikult valliga piiratud. Kuigi vallide ehitus ja tugevusastmed on vägagi varieeruvad. Ringvalliga neemiklinnuste hulka kuulub näiteks Kauksi Leerimägi, Koila linnamägi ja Varbola Jaanilinn ja Lohu linnused.[1]

Vaata ka

Viited

  1. Evald Tõnisson. Eesti muinaslinnad. Muinasaja teadus 20.Tartu-Tallinn