Üle-eestiline neidudekoor Leelo: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
PResümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''Üle-eestiline neidudekoor "Leelo"''' asutati [[1996]]. aasta märtsis Eesti Naislaulu Seltsi (tollane esinaine [[Maret Hurt]]) ja Eesti Muusikaõpetajate Liidu ([[Ene Kangron]]) toetusel ja eestvedamisel; alates [[26. juuli]]st [[1999]] on koor MTÜ.
'''Üle-eestiline neidudekoor Leelo''' asutati [[1996]]. aasta märtsis Eesti Naislaulu Seltsi (tollane esinaine [[Maret Hurt]]) ja Eesti Muusikaõpetajate Liidu ([[Ene Kangron]]) toetusel ja eestvedamisel; alates [[26. juuli]]st [[1999]] on koor MTÜ.
"Leelo" eesmärkideks on olla hea noortekoor, innustamaks tütarlapsi laulma neidude- ja hiljem naiskooride ridades, esindada vabariiki kodus ja rahvusvahelistel konkurssidel, tutvustada uut ja põnevat [[repertuaar]]i, sealhulgas töö Eesti parimate ja välismaiste [[dirigent]]ide käe all ning osalemine põnevates muusikaprojektides. "Leelo" [[patroon]]iks on [[Aleksander Einseln]].
Leelo eesmärkideks on olla hea noortekoor, innustamaks tütarlapsi laulma neidude ja hiljem naiskooride ridades, esindada vabariiki kodus ja rahvusvahelistel konkurssidel, tutvustada uut ja põnevat [[repertuaar]]i, sealhulgas töö Eesti parimate ja välismaiste [[dirigent]]ide käe all ning osalemine põnevates muusikaprojektides. Leelo [[patroon]] oli [[Aleksander Einseln]].


Koori üheks asutajaks ja peadirigendiks oli [[Toomas Voll]], kelle kõrval oli kuni aastani 2001 dirigendiks [[Lennart Jõela]]. Aastatel 2006-2013 oli koori peadirigent [[Raul Talmar]] ning aastatel 2006-2008 teiseks dirigendiks [[Aivar Leštšinski]], seejärel kuni 2013. aastani Anne Kann. Aastal 2013 võttis peadirigendi ameti üle [[Külli Kiivet]]. Koori hääleseadja oli aastatel 1996-2013 [[Leelo Talvik]], alates 2013. aastast [[Teele Jõks]].
Koori üheks asutajaks ja peadirigendiks oli [[Toomas Voll]], kelle kõrval oli kuni aastani 2001 dirigendiks [[Lennart Jõela]]. Aastatel 2006–2013 oli koori peadirigent [[Raul Talmar]] ning aastatel 2006–2008 teiseks dirigendiks [[Aivar Leštšinski]], seejärel kuni 2013. aastani Anne Kann. Aastal 2013 võttis peadirigendi ameti üle [[Külli Kiivet]]. Koori hääleseadja oli aastatel 1996–2013 [[Leelo Talvik]], alates 2013. aastast [[Teele Jõks]].


Töö kooriga toimub enamasti kolmepäevaste laululaagrite vormis, mis viiakse läbi mitmetes Eesti paikades, hooaja alguses augustis toimuv traditsiooniline [[Vana-Vigala]] seminar-laager on 4-5 päevane. Esinetud on Eestimaa erinevais paigus (Tartu Ülikooli ajaloo muuseumis, [[Tartu Ülikool]]i aulas, [[Pärnu Vanalinna Kool]]is, sealses [[Pärnu Agape kirik|Agape kirikus]], [[Pärnu kontserdimaja]]s, [[Vanemuise kontserdimaja]]s Tartus, Tallinnas [[Niguliste muuseum-kontsertsaal]]is, [[Riia Toomkirik]]us ning Kuldses Saalis jne). Osa on võetud koolinoorte laulupidudest, üldlaulupidusest, naiskooride laulupäevast [[Viljandi]]s, [[Narva]]s ja [[Haapsalu]]s, esinetud on [[Salzburg]]i kirikutes. Koori 10. aastapäevaks anti välja CD "Kelle pärast nad on loodud", 20. aastapäevaks juubeliplaat "Leelo 20". Mitmel korral on esinetud [[isadepäev]]a pidulikul kontsert-aktusel [[Estonia Kontsertsaal]]is.
Töö kooriga toimub enamasti kolmepäevaste laululaagrite vormis, mis viiakse läbi mitmetes Eesti paikades, hooaja alguses augustis toimuv traditsiooniline [[Vana-Vigala]] seminarlaager on 4-5-päevane. Esinetud on Eesti eri paigus (Tartu Ülikooli ajaloo muuseumis, [[Tartu Ülikool]]i aulas, [[Pärnu Vanalinna Kool]]is, sealses [[Pärnu Agape kirik|Agape kirikus]], [[Pärnu kontserdimaja]]s, [[Vanemuise kontserdimaja]]s Tartus, Tallinnas [[Niguliste muuseum-kontsertsaal|Niguliste muuseumi kontserdisaal]]is, [[Riia Toomkirik]]us, Kuldses Saalis jne). Osa on võetud koolinoorte laulupidudest, üldlaulupidudest, naiskooride laulupäevast [[Viljandi]]s, [[Narva]]s ja [[Haapsalu]]s, esinetud on [[Salzburg]]i kirikutes. Koori 10. aastapäevaks anti välja CD "Kelle pärast nad on loodud", 20. aastapäevaks juubeliplaat "Leelo 20". Mitmel korral on esinetud [[isadepäev]]a pidulikul kontsertaktusel [[Estonia kontserdisaal|Estonia Kontserdisaalis]].


==== Olulisemad loomingulised saavutused ====
==== Olulisemad loomingulised saavutused ====
14. rida: 14. rida:
* 2002. aastal rahvusvahelisel koorifestivalil [[Sloveenia]]s [[Maribor]]is neidudekooride arvestuses I koht ja Grand Prix voorus V koht;
* 2002. aastal rahvusvahelisel koorifestivalil [[Sloveenia]]s [[Maribor]]is neidudekooride arvestuses I koht ja Grand Prix voorus V koht;
* [[2004]]. aasta mais Pärnu V Rahvusvahelise Koorifestivali rahvalaulukonkursil II koht;
* [[2004]]. aasta mais Pärnu V Rahvusvahelise Koorifestivali rahvalaulukonkursil II koht;
* [[2005]]. aasta märtsis II Eesti Naiskooride võistulaulmisel neidudekoori A kategoorias II koht, mis läks jagamisele Tartu neidudekooriga "[[Kurekell (ansambel)|Kurekell]]";
* [[2005]]. aasta märtsis II Eesti Naiskooride võistulaulmisel neidudekoori A kategoorias II koht, mis läks jagamisele Tartu neidudekooriga [[Kurekell (ansambel)|Kurekell]];
* 2005. aasta aprillis IX rahvusvahelisel koorifestivalil "Tallinn 2005" sai koor eripreemia – žürii tunnustuspreemia. Esineti III kategoorias – kaasaegne muusika.
* 2005. aasta aprillis IX rahvusvahelisel koorifestivalil "Tallinn 2005" sai koor eripreemia – žürii tunnustuspreemia. Esineti III kategoorias – kaasaegne muusika.
* 2014. aasta augustis rahvusvahelise koorikonkursi "Singing World" [[Peterburi|Peterburis]] Grand Prix, I koht modernse muusika kategoorias ning I koht rahvamuusika kategoorias ning eripreemia parima rahvusliku kostüümi eest.
* 2014. aasta augustis rahvusvahelise koorikonkursi "Singing World" [[Peterburi|Peterburis]] Grand Prix, I koht modernse muusika kategoorias ning I koht rahvamuusika kategoorias ning eripreemia parima rahvusliku kostüümi eest.

Redaktsioon: 12. oktoober 2017, kell 20:27

Üle-eestiline neidudekoor Leelo asutati 1996. aasta märtsis Eesti Naislaulu Seltsi (tollane esinaine Maret Hurt) ja Eesti Muusikaõpetajate Liidu (Ene Kangron) toetusel ja eestvedamisel; alates 26. juulist 1999 on koor MTÜ. Leelo eesmärkideks on olla hea noortekoor, innustamaks tütarlapsi laulma neidude ja hiljem naiskooride ridades, esindada vabariiki kodus ja rahvusvahelistel konkurssidel, tutvustada uut ja põnevat repertuaari, sealhulgas töö Eesti parimate ja välismaiste dirigentide käe all ning osalemine põnevates muusikaprojektides. Leelo patroon oli Aleksander Einseln.

Koori üheks asutajaks ja peadirigendiks oli Toomas Voll, kelle kõrval oli kuni aastani 2001 dirigendiks Lennart Jõela. Aastatel 2006–2013 oli koori peadirigent Raul Talmar ning aastatel 2006–2008 teiseks dirigendiks Aivar Leštšinski, seejärel kuni 2013. aastani Anne Kann. Aastal 2013 võttis peadirigendi ameti üle Külli Kiivet. Koori hääleseadja oli aastatel 1996–2013 Leelo Talvik, alates 2013. aastast Teele Jõks.

Töö kooriga toimub enamasti kolmepäevaste laululaagrite vormis, mis viiakse läbi mitmetes Eesti paikades, hooaja alguses augustis toimuv traditsiooniline Vana-Vigala seminarlaager on 4-5-päevane. Esinetud on Eesti eri paigus (Tartu Ülikooli ajaloo muuseumis, Tartu Ülikooli aulas, Pärnu Vanalinna Koolis, sealses Agape kirikus, Pärnu kontserdimajas, Vanemuise kontserdimajas Tartus, Tallinnas Niguliste muuseumi kontserdisaalis, Riia Toomkirikus, Kuldses Saalis jne). Osa on võetud koolinoorte laulupidudest, üldlaulupidudest, naiskooride laulupäevast Viljandis, Narvas ja Haapsalus, esinetud on Salzburgi kirikutes. Koori 10. aastapäevaks anti välja CD "Kelle pärast nad on loodud", 20. aastapäevaks juubeliplaat "Leelo 20". Mitmel korral on esinetud isadepäeva pidulikul kontsertaktusel Estonia Kontserdisaalis.

Olulisemad loomingulised saavutused

  • 1997. aasta aprillis Eesti Naiskooride võistulaulmisel B kategoorias III koht ja üllatuskoori diplom;
  • 1997. aastal noortekooride konkursil Saksamaal Giessenis II koht ja kulddiplom;
  • 1998. aastal noortekooride konkursil Itaalias Riva del Gardas II koht ja kulddiplom. Samal konkursil omistati koori dirigendile, Toomas Vollile, parima noore dirigendi tiitel;
  • 2000. aastal Veljo Tormise 70. sünnipäevale pühendatud Eesti Naiskooride võistulaulmisel B kategoorias I koht;
  • 2002. aasta aprillis M. Saare 120. sünniaastapäevale pühendatud VII kammerkooride konkursil D kategoorias (nais- ja meeskoorid) I koht ja Grand Prix voorus II koht;
  • 2002. aastal rahvusvahelisel koorifestivalil Sloveenias Mariboris neidudekooride arvestuses I koht ja Grand Prix voorus V koht;
  • 2004. aasta mais Pärnu V Rahvusvahelise Koorifestivali rahvalaulukonkursil II koht;
  • 2005. aasta märtsis II Eesti Naiskooride võistulaulmisel neidudekoori A kategoorias II koht, mis läks jagamisele Tartu neidudekooriga Kurekell;
  • 2005. aasta aprillis IX rahvusvahelisel koorifestivalil "Tallinn 2005" sai koor eripreemia – žürii tunnustuspreemia. Esineti III kategoorias – kaasaegne muusika.
  • 2014. aasta augustis rahvusvahelise koorikonkursi "Singing World" Peterburis Grand Prix, I koht modernse muusika kategoorias ning I koht rahvamuusika kategoorias ning eripreemia parima rahvusliku kostüümi eest.
  • 2016. aasta mais 7. Viimsi JazzPopFestil A-kategoorias II koht, mis läks jagamisele TTÜ Akadeemilise Naiskooriga
  • 2016. aasta juunis X Pärnu Rahvusvahelise Koorifestivali kulddiplom ning Eesti Kooriühingu eripreemia.
  • 2016. aasta oktoobris III rahvusvahelisel pop/jazz kooride konkurss-festivalil "Lauluragin" II koht
  • 2017. aasta aprillis XV rahvusvahelisel koorifestivalil "Tallinn 2017" III koht rahvamuusika kategoorias.