Tšernihiv: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
CommonsDelinker (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
Märgised: Mobiilimuudatus Mobiiliveebi kaudu
19. rida: 19. rida:
'''Tšernigiv''' (varem eesti keeles venepäraselt ''Tšernigov'') on linn [[Ukraina]]s, [[Tšernigivi oblast]]i keskus. Asub [[Desna]] paremal kaldal.
'''Tšernigiv''' (varem eesti keeles venepäraselt ''Tšernigov'') on linn [[Ukraina]]s, [[Tšernigivi oblast]]i keskus. Asub [[Desna]] paremal kaldal.


Tšernigiv on [[Kiievi-Vene]]maa vanimaid linnu. [[9. sajand]]il oli see [[severjaanid]]e keskus. Esmamaining on aastast [[907]]. [[1239]] rüüstasid linna [[mongolid]]. [[1370]]. aastast kuulus Tšernigiv [[Leedu suurvürstiriik]]i, [[1503]] läks Moskva vürstiriigile.
Tšernigiv on [[Kiievi-Vene]]maa vanimaid linnu. [[9. sajand]]il oli see [[severjaanid]]e keskus. Esmamaining on aastast [[907]].

[[Jaroslav Tark|Jaroslav Targa]] poja [[Svjatoslav II]] Jaroslavitši, [[Tšernigovi vürst]]i ja [[Rjurikovitšid]]e Tšernigovi vürstidünastia rajaja ajal kujunes vürstiriik ja selle valitsejad üheks olulisemaks dünastiaharuks [[Vana-Vene]] riigi alal, kui Jaroslavi kolm poega valitsesid kolmeks jagatud Vana-Vene alasi.

[[1239]] rüüstasid linna [[mongolid]]. [[1370]]. aastast kuulus Tšernigiv [[Leedu suurvürstiriik]]i, [[1503]] läks Moskva vürstiriigile.


== Galerii ==
== Galerii ==

Redaktsioon: 24. august 2017, kell 08:20

Tšernigiv

ukraina Чернігів (Tšernigiv)

Pindala 79 km²
Elanikke 299 900 (2009)

Koordinaadid 51° 30′ N, 31° 18′ E
Tšernihiv (Ukraina)
Tšernihiv

Tšernigiv (varem eesti keeles venepäraselt Tšernigov) on linn Ukrainas, Tšernigivi oblasti keskus. Asub Desna paremal kaldal.

Tšernigiv on Kiievi-Venemaa vanimaid linnu. 9. sajandil oli see severjaanide keskus. Esmamaining on aastast 907.

Jaroslav Targa poja Svjatoslav II Jaroslavitši, Tšernigovi vürsti ja Rjurikovitšide Tšernigovi vürstidünastia rajaja ajal kujunes vürstiriik ja selle valitsejad üheks olulisemaks dünastiaharuks Vana-Vene riigi alal, kui Jaroslavi kolm poega valitsesid kolmeks jagatud Vana-Vene alasi.

1239 rüüstasid linna mongolid. 1370. aastast kuulus Tšernigiv Leedu suurvürstiriiki, 1503 läks Moskva vürstiriigile.

Galerii

Vaata ka

Välislingid